REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Speculă şi cerşetorie, de Florii. Părintele Popa, ridicat la rangul de arhidiacon

Speculă şi cerşetorie, de Florii. Părintele Popa, ridicat la rangul de arhidiacon

Replica API 6 aprilie 2015 | 12:50 1843

Salcia, vândută cu 1 leu

Salcia, vândută cu 1 leu

A fost sărbătoare mare, duminică, în calendarul creștin ortodox. Ortodocşii au prăznuit Floriile, iar catolicii Înviera Domnului. Duminica Floriilor a deschis săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare.

Ieri, creștinii au adus în biserici ramuri de salcie şi de finic pentru a fi sfinţite. Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa a fost arhiplină. “La ieşirea din biserică fiecare va avea o crenguţă. Am primit chiar şi ramuri de finic, o cutie mai mare, şi vă vom da la fiecare”, a declarat Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Duminică, la împlinirea celor 25 de ani, Preotul Florin Popa a fost ridicat la rangul de arhidiacon.

“Iată, la sărbători, este obiceiul ca să fie oferite daruri şi binecuvântări slujitorilor celor vrednici. Unul dintre diaconii noştri nu este vechi în diaconie, dar are un aport deosebit în Corala Armonia. Cu adevărat, singur, poate susţine concerte atât de frumoase, cu muzică tradiţională şi are înregistrări cu colinde atât de frumoase, părintele Florian Popa. De aceea, astăzi (duminică, 5 aprilie a.c. –n.r.) este şi ziua de nume a părintelui, dar şi ziua în care Dumnezeu l-a adus pe lume.

Împlineşte chiar azi (duminică –n.r.) 25 de ani. Înţelegând că la Dumnezeu toate cele ce se petrec sub soare nu sunt întâmplătoare şi noi îi oferim, la propunerea părintelui consilier cultural, rangul de arhidiacon. Să fie şi mai râvnitor, să cânte tot mai frumos, să ne rugăm împreună cu el ca acest dar şi această binecuvântare să aducă raze asupra fiecăruia din frăţiile voastre. Să îmbătrâneşti în diaconie, pentru că ai glasul frumos. Să cânţi lui Dumnezeu şi să slujeşti neîncetat.

Vei rămâne aproape de mine, pentru că ai nu numai chipul frumos ci şi blândeţea sufletului şi bucuria de a cânta şi această apropiere de toţi colegii. Este un om cu adevărat dăruit de Dumnezeu, cu multe şi frumoase daruri şi cu acea podoabă a blândeţii şi a bunătăţii. Să-ţi rămână această podoabă neştirbită. Până la sfârşitul vieţii să cânţi lui Dumnezeu şi să bucuri pe oameni cu cântarea sfinţiei tale. Amin”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului creştinilor la slujba de Florii. Constănţenii au mers duminică în număr mare la biserici şi au celebrat Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, participând la Sfânta Liturghie.

Lăcaşurile de cult au fost împînzite, de la primele ore ale dimineţii, de diverşi cetăţeni, care fie cerşeau, fie făceau speculă cu ramuri de salcie. La Năvodari, spre exemplu, coroniţa de salcie s-a vândut cu 1 leu. La Biserica “Buna Vestire” a fost aglomeraţie de speculanţi, care, cum vedeau un om apropiindu-se, cum îl abordau, cerîndu-i bani sau oferindu-i salcie în schimbul unui leu.

Lăcaşul sfânt e fost plin de eno¬riaşi participanţi la slujbă, care se rugau şi aprindeau lumânări în memoria morţilor sau pentru ei, rude şi prietenii care şi-au serbat onomastica. După slujba de Florii, oamenii au plecat cu ramu¬rile de salcie şi de finic acasă. De Florii s-a mănâncat peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 1,4 milioane de români şi-au serbat onomastica de Florii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102