rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

SPERANȚĂ! Mai sunt și profesori care aleg să facă EDUCAȚIE într-o ȘCOALĂ DE LA ȚARĂ!

Claudia Sărban

Sistemul educativ din țara noastră este în suferință! Una dintre probleme o reprezintă, de ce să nu admitem, și calitatea profesională a celor de la catedră. În special în școlile din mediul rural, de care profesorii „buni” fug în general. Pentru a schimba acest aspect, pentru a lupta împotriva analfabetismului și abandonului școlar, în ultimii ani în școlile din mediul rural a fost implementat programul Teach for România. Prin acest program, sunt căutați educatorii care vor să aducă o schimbare reală în viața copiilor din zonele defavorizate și sunt motivați să se îndrepte către școlile de la țară.

„Replica de Constanța” vă prezintă trei cadre didactice care au ales să facă o navetă de peste 100 de kilometri pe zi, pentru a le preda elevilor din comunități îndepărtate, pentru a le arăta că „și ei pot”! Altfel spus, sunt trei cadre didactice care și-au luat angajamentul să facă educație într-o școală de la țară, nu au ajuns într-un colț uitat al județului printr-o repartizare pe care acum o regretă, asemenea multor altora!

Camelia Damian

Analfabetism, abandon școlar, promovabilitate din ce în ce mai scăzută la „examenul vieții”, suplinitori cu note de 2 și 3 la catedră; sunt doar câteva dintre aspectele care descriu un sistem educativ în suferință. Sunt multe care trebuie schimbate în educația din România, iar acest lucru îl constatăm cu toții. Este nevoie de o finanțare mai bună și, mai ales, de oameni implicați, de profesori competenți, interesați să contribuie în mod eficient la educarea copiilor din fața lor, nu doar să le predea o lecție. Iar pentru mediul rural, foarte important, este nevoie de educatori pe care să nu îi sperie o navetă de zeci de kilometri pe zi, pentru a preda copiilor din comunitățile îndepărtate, în școli de care, în general, profesorii „fug”.

Pe acești oameni și-a propus să îi descopere programul Teach for România. Parte a programului internațional Teach for All, România devine astfel a 33-a țară dintr-o rețea care numără 40 de state, unde se dorește dezvoltarea unei educații de calitate pentru fiecare copil.

Este deja de notorietate că școlile din mediul rural, în special din localitățile îndepărtate de municipiul reședință de județ, suferă din cauza calității personalului didactic. Din ce în ce mai mulți părinți reclamă faptul că cei de la catedră au cu totul alte preocupări decât să îi învețe carte pe cei mici. Pe de altă parte, sărăcia, grijile de zi cu zi, necesitatea ca minorii să contribuie de mici la aducerea unui venit în casă îndepărtează familiile de școală. „Ce nevoie are de atâta școală ca să dea cu sapa la câmp?”, este o replică pe care o aud adesea profesorii. Sunt însă și cadre didactice care vor să facă o diferență, care vor să le predea elevilor și altceva decât niște noțiuni teoretice, într-un stil care să le stârnească interesul.

De la antreprenor, la catedră. „Atunci când nu mai poți, mai poți puțin!”

Camelia Damian este una dintre profesoarele care au vrut să contribuie, în mod real și concret, la educarea viitoarei generații. Înainte de a intra în învățământ, era antreprenor, ocupându-se de firmele familiei, împreună cu soțul. A fost atrasă însă de perspectiva de a oferi elevilor din mediul rural posibilitatea de a avea profesori dedicați, astfel că acum predă limba franceză la Școala Gimnazială nr. 1 Pietreni și Școala Gimnazială Seimeni, la clasele V-VIII. Zilnic, face naveta între 70 și 120 de kilometri, dar... „atunci când nu mai poate, mai poate puțin”.

„Până să intru în acest program, am fost antreprenor, împreună cu soțul meu m-am ocupat de firmele familiei. Am supravegheat lucrări, am condus oameni, am încheiat contracte... Am fost atrasă de ideea de a oferi elevilor din mediul rural posibilitatea de a avea profesori dedicați, care să le ofere, alături de cunoștințele necesare, și posibilitatea de a dobândi competențe care să îi ajute apoi în viață.

Nu am mai predat niciodată, așa că totul a fost o provocare pentru mine. Din fericire, structura training-urilor din cadrul programului m-a ajutat să mă pun la punct și să dobândesc acea cunoaștere de sine, care mă face să mă simt bine în fața elevilor, să îi înțeleg și să îi ajut să învețe cu plăcere. Acum sunt profesor de franceză, predau în două școli: Liceul Tehnologic “Nicolae Istratoiu”- Școala Gimnazială nr.1 Pietreni și Școala Gimnazială Seimeni, la clasele V-VIII. În zilele când am ore la Pietreni fac o navetă de 70 de kilometri, dus- întors, iar atunci când am ore la Seimeni, naveta este de 118 kilometri, dus-întors.

La Pietreni sunt și diriginte, la clasa a V-a și încerc să îi învăț pe „piticii” mei că fiecare are ceva deosebit, că poate să realizeze orice își propune și să... „atunci când nu mai poți, mai poți puțin”. Aceasta este deviza noastră, o scriem în fiecare oră la tablă și dacă eu uit, au ei grijă să îmi aducă aminte.

Când lucrăm la o fișă mai complicată sau li se pare că sunt prea multe cuvinte noi, se încurajează recipros și își spun „hai că mai poți puțin”. Cred că încrederea în sine este lucrul cel mai important pe care trebuie să îl dobândească un elev în anii de școală, pentru a putea „să dea piept cu viața””, a afirmat prof. Camelia Damian pentru „Replica de Constanța”.

Ionela Ion

În orele de franceză, copiii din Pietreni și Seimeni au descoperit muzica franțuzească, dar și documentarele despre ce înseamnă Franța și cultura ei.

„Am adus în orele mele muzica franțuzească (Indila, Zaz), am ascultat împreună melodiile fără ca ei să înțeleagă cuvintele, am făcut literație pe textele melodiilor și apoi am ascultat din nou, ca să înțelegem cât de diferită este o melodie căreia îi înțelegi versurile și povestea pe care ele o spun. Alături de cuvintele simple care să îi ajute să se prezinte, să descrie o persoană, să numere sau să numească obiectele din jur, le-am arătat documentare despre monumentele Parisului sau despre obiceiurile și sărbătorile din Franța, dar și despre români care au devenit cunoscuți în Franța: Constantin Brâncuși, Eugene Ionescu etc..

În tot ceea ce fac, în momentele când sunt mulțumită, dar mai ales în cele în care îmi e greu, am alături colegii din Teach for România, mă sfătuiesc cu ei, învăț din experiențele lor de la clasă și mă ajută mult să știu că nu sunt singura care vreau să le arăt elevilor că școala poate fi plăcută, amuzantă și interesantă în fiecare zi”, ne-a declarat prof. Camelia Damian.

„Caut omul din ei, nu doar elevul”

Pentru prof. Claudia Sărban, profesoară de limbă engleză la unitatea de învățământ din Deleni, una din cele mai mari satisfacții este când observă că elevi considerați ca având mari dificultăți de învățare, că au reținut cuvinte sau idei pe care le folosesc în alte contexte. „Vreau să-i învăț lucruri despre viață. Acum caut omul din ei, nu doar elevul”, mărturisește prof. Claudia Sărban.

Aceasta a ajuns la Liceul Tehnologic „Nicolae Istrățoiu” Deleni în urmă cu doi ani și zilnic face naveta aproximativ două ore, spre și dinspre liceu. „Dacă ninge, se fac patru ore”, spune cadrul didactic. Admite că sunt destule dificultăți, că simte frustrare și descurajare, în fața ignoranței și a „lucrurilor care par că nu se mișcă”. Dar nu se bă bătută!

„Sunt 60 km din Constanța până la Deleni. Fac zilnic 120 km sau 100 km dacă predau în ziua respectivă în satul Pietreni, care ține de comuna Deleni. Aproximativ 2 ore pe zi le petrec conducând spre școală. Dacă ninge, se fac 4 ore.

O prietenă a citit despre programul Teach for România și mi-a spus că ar trebui să mă înscriu, fiindcă sigur mi-ar plăcea. Așa am ajuns la Liceul Tehnologic „Nicolae Istrățoiu” Deleni. Cred că am continuat pentru că s-a trezit în mine un vis vechi, acela de a ajunge în locuri mai izolate, considerate ultimele de pe fața pământului în care poți găsi ceva bun, și de a aduce bucurie copiilor prin ceea ce învață sau prin ceea ce i-aș ajuta să descopere despre ei înșiși, încurajându-i astfel să își urmeze propiile destine.

Cele mai complicate lucruri de gestionat au fost la nivel personal, cele legate de ceea ce acest loc a trezit în mine – frustrare în fața ignoranței, furie în fața prostiei, descurajare când părea că nimic nu se mișcă. Am învățat să trec peste acestea, sau să le înțeleg, și să fiu deci prea ocupată cu a face ceva concret pentru schimbare. „Nu te plânge dacă nu faci nimic”, am auzit cândva în Teach”, a afirmat prof. Claudia Sărban.

Lucrurile nu sunt întotdeauna numai lapte și miere. Atitudinea elevilor vizavi de profesori poate fi ostilă. Dar în spatele unui comportament se află o poveste, iar copiii trebuie înțeleși în contextul întregii lor existențe, care poate însemna dureri, tulburări sau frustrări. „Reacțiile și atitudinile copiilor au fost și sunt greu de dus. Iar eu am învățat pe pielea mea cele mai prețioase lecții transmise de Oamenii Teach. Că e o poveste în spate întotdeauna și am căutat să o aflu. Că nu sunt atacuri la persoană, ci doar tulburări, dureri, frustrări activate, și am căutat să le accept. Că nu trebuie să duc toate acestea pe umerii mei. Și la sfârșitul zilei, sigur s-a răsculat o rază de lumină în sufletul sau mintea vreunuia dintre ei.

La ore, pentru prima dată în viața mea de profesor, am urmărit îndeaproape lucrurile cu care rămân elevii la sfârșitul lecției. Și am observat cu surprindere cum elevi cu mari dificultăți de învățare au reținut cuvinte, expresii, idei și le-au folosit în alte contexte. Încerc să mențin un echilibru între tradițional și interactiv, de a-i învăța lucruri pentru viață. Acum caut omul din ei, nu numai elevul.

Iar rezultatele au început să se vadă! „Da, cum spuneam, elevi care păreau că nu sunt în stare de mare performanță, au evoluat foarte frumos. Elevi care nu ascultau nicio frază până la capăt, acum sunt responsabili de atenția din timpul orei. Copii care nu aveau încredere în ei și abia scoteau o vorbă atunci când i-am cunoscut, acum se pot destinde si chiar glumi. Unii au ajuns să îndrăgescă tare limba engleză. E multă fericire și sclipire în ochii unora, în care era cândva tristețe sau furie necontrolată, și aceasta mă umple de sens și bucuria de a fi în acest loc”, ne-a declarat prof. Claudia Sărban.

„Provocări sunt multe, dar cu blândețe poți face diferența în viața unui copil”

Copiii, dacă le acorzi încredere și le demonstrezi că ai convingerea și speranța că „și el poate”, înflorește. După acest principiu se ghidează și prof. Ionela Ion. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” Constanța în urmă cu 15 ani și, la acel moment a ales o carieră în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. În urmă cu un an, s-a întors la „prima dragoste”, la catedră, și predă limba și literatura română copiilor din Castelu, Hârșova și Ciobanu. Școlile sunt destul de departe de casă, dar merită fiecare secundă!

„Simt că am crescut într-un an cât pentru toți cei 15 ani de lipsă de la catedră. Am dobândit capacitatea de a vedea dincolo de acea rebeliune a adolescenței și mă simt iubită de elevi. Provocări sunt multiple, dar cu măiestrie și blândețe poți face diferența în viața unui copil, care, din păcate, nu sunt obișnuiți că această abordare în care le arăți încredere și speranță că și el poate! În urma unei astfel de abordări, elevii răspund cu aceeași monedă. E drept, nu de la primele ore, dar pe măsură ce au simțit că sunt într-un spațiu sigur afectiv, au început să se deschidă și ei.

Consider că una dintre cele mai valoroase învățături ale programului este că ne-am descoperit pe noi înșine, ne știm vulnerabilitățile, astfel încât să știm când elevii „ne apasă butoanele” și să știm cum să reacționăm. Sunt pe finalul primului an și sunt conștientă de câte am învățat, dar și de câte mai am de învățat”, a afirmat prof. Ionela Ion, pentru „Replica de Constanța”.

Ce înseamnă programul Teach for România, implementat pentru a lupta contra analfabetismului!

Programul Teach for România a apărut, în urmă cu aproximativ șase ani, ca reacție la absenteismul școlar, la performanțele școlare scăzute și pregătirea inițială defectuasă. Pentru implementarea programului în școli, selecția profesorilor incluși este una riguroasă: se caută profesioniști – indiferent dacă au mai predat sau nu! – care să fie dispuși să predea la școlile din comunitățile defavorizate, să facă naveta și să utilizeze, în cadrul orelor, metode moderne. Cadrele didactice beneficiază de sprijin constant, atât la nivelul informațiilor – au parte de pregătire pedagogică, de sprijin în gestionarea situațiilor cu care se confruntă, dar și în realizarea de proiecte pentru dezvoltarea școlilor în care predau -, cât și de sprijin financiar. Căci, în cei doi ani în care fac parte din program, cadrele didactice primesc, pe lângă salariu și decontarea navetei, și un sprijin financiar.

Programul Teach for Romania reprezintă un angajament de 2 ani de implicare ca profesor/învățător într-o școală publică, de stat, cu grad de defavorizare 1, 2 sau 3, din mediul rural sau peri-urban. După etapele de recrutare, selecție și onboarding, începe Academia de Leadership și Pedagogie, un program de pregătire inițială care dezvoltă competențe de leadership prin intermediul unei experiențe didactice relevante în comunități vulnerabile. Experiența prin care trec participanții ia forma unui bootcamp de 6 săptămâni, cu un program intens de pregătire ce cuprinde sute de ore de training-uri și workshop-uri, pe 3 direcții de învățare: autocunoaștere și dezvoltare personală, abordarea strategică a predării și construirea comunității de învățare și practică. Perioada teoretică este dublată de cea practică, prin care profesorii aduc în realitatea copiilor strategiile învățate în sălile de curs.

Pregătirea și susținerea continuă a participanților pe parcursul celor 2 ani au ca scop dezvoltarea unor competențe necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confrunta cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație. Programul nostru de formare și sprijin are impact vizibil, generând progres asumat atât la nivelul participanților (învățători/profesori), cât și la nivelul elevilor direcțiile de schimbare vizate fiind: analfabetism (inclusiv cel funcțional), abandon școlar, îmbunătățirea abilităților socio-emoționale. Formarea cadrelor didactice se realizează prin metode precum training, mentorat, coaching, peer learning (comunitate de practică și învățare) și susținerea lor continuă, printr-o echipă de consilieri-mentori, care îi ajută să planifice, implementeze și îmbunătățească activitățile de predare la clasă, prin asistare periodică la ore și feedback constant.

În prezent, la nivelul școlilor din România sunt 66 de cadre didactice „alumni”, care au trecut prin programul Teach for România, și alte 76 de cadre didactice incluse în prezent în program. În județul Constanța, la această oră, sunt incluse în program cele trei profesoare prezentate în rândurile de mai sus și încă un cadru didactic care a absolvit respectivul program.

Sunt eligibili pentru programul Teach for Romania doar candidații care îndeplinesc TOATE criteriile următoare:

- Înțeleg că programul Teach for Romania reprezintă un angajament de 2 ani de implicare ca profesor / învățător într-o școală publică, de stat, cu grad de defavorizare 1, 2 sau 3, din mediul rural sau peri-urban;

- Înțeleg că programul Teach for Romania nu presupune voluntariat, ci implică o slujbă cu contract de muncă și normă întreagă;

- Au diplomă de licență / vor avea diplomă de licență cel târziu în iulie 2019 sau au finalizat un liceu pedagogic;

- Sunt disponibili pentru navetă de cel puțin 120 de minute zilnic dus-întors sau relocare pentru a putea preda într-o școală care îndeplinește criteriile Teach for Romania

- Au disponibilitate 6 săptămâni consecutive pentru participarea la Academia de Leadership și Pedagogie, pregătirea inițială oferită participanților în program, în perioada iulie-august 2019;

- Înțeleg că pentru următorii 2 ani venitul lor va fi format din salariul de profesor / învățător și sprijinul financiar oferit de către Teach for Romania;

- Cunosc limba română la nivel avansat (comunicare și scriere);

- Cunosc limba engleză la nivel mediu / își asumă ca, în cazul acceptării în program, să ajungă la acest nivel până în iulie 2019;

- Sunt apți din punct de vedere medical pentru înscrierea în programul Teach for Romania și pot face dovada ulterior printr-o adeverință medicală;

Florentina BOZÎNTAN

luni, 1 aprilie 2019149
Comentarii

11Mari(1 apr 13:55)
Daca fiecare din noi s-ar uita in oglinda si ar vedea un OM care isi face datoria acolo unde este ar putea sa ridice piatra.... Pe de alta parte toata lumea doar arunca vorbe, de obicei de ocara, fara sa incerce sa studieze probleme mai in profunzime. Vina este foarte impartita: de ce ajung sa termine o facultate cei care iau note de 1 si 2?; ce fac comunitatile locale pentru a imbunatati conditiile pentru a sustine profesorii merituosi? ISJ-ul ii umileste cat poate pe profesorii netitulari; multi titulari foarte inganfati nu-si fac datoria pentru ca pot, multi parinti dezinteresati de soarta
04DECEBAL(1 apr 13:27)
Tot respectul fata de aceste persoane !
04invatamant gratuit de stat!...(1 apr 11:32)
Vorbiti de grija pentru cei din scoli de la tara dar ce sa spunem de scolile din buricul targului Constanta unde functioneaza niste nesimtite de afaceriste de invatatoare care nu au nimic de-a face cu interesul fata de elev, totul este la nivel de marlanie grosolana, nu au nimic din ce inseamna un profesor. Cred ca s-au angajat cu pile! Justifica ca au de platit facturi acasa! Ok, si eu am de platit facturi dar le platesc din salariu!.....Asta sunt unele ,,cadre didactice,,......RUSINE, NU VA ARESTEAZA NIMENI!.....
116Constantean(1 apr 07:47)
A scazut mult si calitatea cadrelor didactice. Ce sa mai vorbim de scolile de la tara, cand in scoli cu traditie si renume din Constanta, se titularizeaza in ciuda legilor si regulamentelor, cadre care nu corespund criteriilor proprii de excelenta. Unii directori, orbiti de propria vanitate, se cred stapani pe mosia personala si fac treburile doar pe interese, ceea ce se repercuteaza asupra calitatii actului didactic, deci a instruirii elevilor.
18parinte(1 apr 07:36)
Din pacate, sunt atat de rari......
38Qwer(1 apr 01:20)
,, Sistemul educativ din tara noastra in suferinta " ! E normal atata tmp cat laudati intr una cloaca asta de spagari , nepregatiti si infatuati pe titulatura . Realitatea este ca sunt niste analfabeti functionali care nu stiu ce se cere de la ei , in schimb acuza intr una elevii si parinti pt rezultatele slabe ale elevilor . Rezultatele elevilor reflecta profesionalismul profesorilor , care in cel mai bun caz se exprima in orele de meditatii platite din sudoarea parintilor . Nimicnice caractere in invatamant !
mai mult...Replica
8 mar 00:06ReplicaGATA cu ȘMECHERIA! GAȘCA lui FĂGĂDĂU, din PSD Constanța, vrea la BUTOANE

Spiritul de venerație față de Decebal Făgădău încă răzbate în PSD Constanța, deși fostul primar s-a retras,...3776

8 mar 00:24ReplicaMai multe PRIMĂRII ar putea intra în FALIMENT din cauza EOLIENELOR2938
8 mar 00:34ReplicaItalienii de la FinCoGeRo vor să MOARĂ cu PRIMĂRIA Constanța de gât1826
8 mar 23:07ReplicaA OCUPAT PATRU locuri de PARCARE destinate persoanelor cu HANDICAP

Pentru anumiţi şoferi din Constanţa se pare că nu prea există reguli când vine vorba de parcare. Constănțenii nu...1159

8 mar 00:39ReplicaNăstase, după ce Iohannis i-a cerut lui Stelian Ion să găsească soluții în dosarul 10 august: 'Nu ne mai miră nimic'647
8 mar 00:18ReplicaVIDEO! Edificiul Roman cu Mozaic s-a UMPLUT cu... ”civilizație”851
8 mar 07:41ReplicaCONDAMNAT după ce a ”DANSAT” cu PISTOLUL la o PETRECERE

Petrecere privată cu lăutari, stropită din belşug cu alcool, încheiată cu pumni şi ameninţări cu pistolul....829

8 mar 22:31ReplicaO femeie a AMENINȚAT că-și OMOARĂ COPILUL579
8 mar 00:13ReplicaTÂLHAR de MESERIE, trimis din nou după gratii486
8 mar 00:13ReplicaVREME SCHIMBĂTOARE la început de săptămână, la CONSTANȚA

Specialiștii din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea transmit faptul că prima zi a săptămânii...592

8 mar 23:09ReplicaDouă autoturisme AVARIATE de un şofer BEAT şi fără PERMIS770
8 mar 00:11ReplicaAsociația Elevilor din Constanța continuă lupta pentru transportul GRATUIT al elevilor378
Vremea
1° - 3.2° luni, 8 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 80%
Vânt: 4.64 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/49273102959
5/402052173828
joker1418131242
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 mar 00:00SportLiverpool, a șasea înfrângere consecutivă pe Anfield (0-1 vs Fulham)

Liverpool nu reușește să pună capăt seriei de meciuri fără victorie pe Anfield. Echipa pregătită de Jurgen...241

8 mar 00:00SportManchester City vs Manchester United 0-2 / "Cetățenii", învinși după 28 de meciuri

Seria câștigătoare a celor de la Manchester City a luat sfârșit. Formația pregătită de Pep Guardiola a pierdut,...250

8 mar 00:00SportATP Rotterdam: Andrey Rublev a câștigat al optulea titlu al carierei

Andrey Rublev, locul 8 mondial, a câştigat, duminică, turneul ATP 500 de la Rotterdam, după ce l-a învins în...218

8 mar 00:00SportAtletico Madrid vs Real Madrid 1-1 / Benzema a egalat în minutul 88

Atletico Madrid și Real Madrid au terminat la egalitate, duminică, scor 1-1, derbiul disputat în etapa a 26-a din La...237

Local
8 mar 23:16LocalMENIU special de 8 MARTIE pentru pacienții din spitalele constănțene

În ziua feminității, a frumuseții, a dragostei, în ziua în care femeile sunt ăn centrul atenției, timpul se...559

8 mar 23:16LocalHANUL cu PEȘTE din Mamaia Nord, AMENDAT de POLIȚIȘTI

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au organizat o...2637

8 mar 23:16LocalIncidența cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 2,83

1105

8 mar 23:17LocalCovid-19: 81 de noi CAZURI la Constanța

Pe teritoriul României, până duminică-7 martie, au fost confirmate 828.283 de cazuri de persoane infectate cu noul...1406

8 mar 23:17LocalBăiat din Tulcea, dat DISPĂRUT

Ungureanu Andrei, aflându-se cu oile pe islazul localității Mihai Bravu, a lăsat animalele și a plecat în...521

8 mar 23:15LocalCum se face școală în scenariul roșu

792

Politică
8 mar 00:00PoliticăTomac acuză un sabotaj la adresa PMP: Noi am făcut pragul, dar celelalte partide au validat un rezultat incorect

Fostul preşedinte al Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac se declară convins, duminică, la congresul...267

8 mar 00:00PoliticăAdrian Năstase, despre lupta pentru putere în PNL: Va fi o confruntare Cîțu-Orban

Fostul premier Adrian Năstase a anunțat duminică, la Antena3, că între Florin Cîțu și Ludovic Orban va fi o...260

8 mar 00:00PoliticăDiana Șoșoacă revine în forță: Vă voi face dosare penale de nu veți putea duce!

283

8 mar 00:00PoliticăCristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP şi desemnat candidat al partidului la prezidenţialele din 2024

Cristian Diaconescu a fost ales, duminică, în funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP), în...287

8 mar 00:00PoliticăAdrian Năstase profețește: 'Coaliția va forma guverne în cascadă'

Fostul premier Adrian Năstase a declarat duminică, la Antena3, că liderii coaliției vor forma „guverne în...251

8 mar 22:06PoliticăRaed Arafat, despre un lockdown total: Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide

1083

Interviuri
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...1245

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...3402

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

5589

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1707

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1973

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

3294

Monden
8 mar 00:00MondenPamela Anderson își vinde vila din Malibu pentru o sumă fabuloasă: unde se va mută actrița

Pamela Anderson, care s-a căsătorit recent cu garda sa de corp, vinde pentru 15 milioane de dolari casa ei din Malibu...246

8 mar 00:00MondenConcert UB40 feat. Ali Campbell şi Astro, programat în iulie la la Sala Palatului din Bucureşti

Un concert UB40 feat. Ali Campbell şi Astro este programat să aibă loc în luna iulie, la Sala Palatului din...198

8 mar 00:00MondenAda Solomon, după reuşita la Berlinală: „Cu un titlu ca acesta putem să stârnim curiozitatea“

209

Mapamond
8 mar 00:00MapamondIrakul declară 6 martie zi naţională de toleranţă, după vizita papei Francisc

După întrevederea care a avut loc sâmbătă între papa Francisc şi marele ayatollah şiit Ali al-Sistani, premierul...199

8 mar 00:00MapamondCoronavirus: Noua Zeelandă relaxează restricţiile în cel mai mare oraş din ţară

Restricţiile din cauza coronavirusului în cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, Auckland, au fost relaxate duminică,...212

8 mar 00:00MapamondCoronavirus - Merck: Teste promiţătoare pentru un medicament pe cale orală

229

Sănătate
8 mar 00:00SănătateTrenduri în fitness în 2021. Cum s-a schimbat modul în care facem mișcare?

Pe lângă numeroasele schimbări survenite în 2020, s-a transformat și modul în care facem mișcare. Cu mai mulți...205

8 mar 00:00SănătateCe să mănânci ca să trăiești mai mult?

Ceea ce mâncăm are un impact considerabil asupra sănătății și longevității noastre, mai ales pentru că, prin...244

8 mar 00:00SănătateTotul despre alergia la antibiotice

191

8 mar 00:00SănătateDe ce ai două menstruații într-o singură lună?

Ciclul menstrual durează, în medie, 28 de zile, dar poate varia de la femeie la femeie. Intervalul menstrual sau...220

8 mar 00:00SănătateProdusele cosmetice anti-poluare sunt un mit sau chiar funcționează?

Produsele cosmetice anti-poluare au devenit un trend popular în Asia, răspândindu-se, apoi, peste tot în lume....211

8 mar 00:00SănătateConstipația: cauze, simptome, tratament

Chiar dacă foarte multă lume suferă de constipație, statisticile spun că această problemă apare cu precădere la...248

8 mar 19:48SănătateSucuri raw și smoothie-uri pentru un ficat sănătos

Orice mâncăm sau bem este procesat de ficat și transformat în diverse substanțe chimice de care organismul are sau...199

8 mar 00:00SănătateStudiu: Imunoterapia cu „celule tinere”, opțiune promițătoare împotriva cancerului

Un nou studiu sugerează că vârsta anumitor celule imunitare utilizate în imunoterapie joacă un rol în cât de...200

8 mar 00:00SănătateStudiu: Privarea de somn cauzează gândirea negativă

207

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT