REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Spirit de turmă şi manipulare! Adevărul din spatele poveştilor lacrimogene cu mămicile condamnate că au furat mâncare pentru copii

Spirit de turmă şi manipulare! Adevărul din spatele poveştilor lacrimogene cu mămicile condamnate că au furat mâncare pentru copii

Replica API 15 iulie 2016 | 23:59 382

Românul, victimă sigură a minciunilor sociale

Românul, victimă sigură a minciunilor sociale

Oamenii sunt scandalizaţi de cazul femeii din Capitală, condamnată la 3 ani de înschisoare cu executare pentru că, spune ea, a furat de mâncare pentru copil. La orice colţ se vorbeşte despre drama fetiţei care a rămas fără mamă şi creşte într-un grajd. Însă, ceea ce se află în spatele poveştii lacrimogene este un adevăr dur. Gheorghiţa Iordache e cunoscută cu antecedente penale şi a furat de peste 700 de lei. Şi numai de la salam de Sibiu în sus. Un alt caz lacrimogen este şi în Constanţa, legat de un cerşetor care nu are un picior.

Chiar dacă pe o parte oamenii strigă că legea este prea blândă cu infractorii, pe cealaltă sunt înduioşaţi până la lacrimi când o femeie ajunge după gratii pentru că, după cum spune ea, a furat de mâncare pentru copilul care acum a rămas singur. Şi până la o isterie naţională nu e decât un singur pas. Apar revoltele pe facebook şi apoi se caută vinovaţi: judecătorii. La fel şi la Constanţa. Cerşetoria este hulită de toţi. Mereu se nasc discuţii şi reproşuri la adresa poliţiştilor că nu fac nimic. De dată recentă, o persoană cu un handicap a intrat în vizorul oamenilor legii, fiind sancţionată. Dar, cei care s-au sesizat şi au decis să-i sară în ajutor au fost tot oamenii: nu vedeţi că nu are un picior? Tocmai pe el l-aţi găsit. Prin urmare, orice faptă penală se stinge dacă are în spate circumstanţe lacrimogene. Sau, cel puţin, aşa percepe omul de rând. Numai că, de fiecare dată, adevărul ce stă la bază este unul dur, mai ales pentru sensibilii care au fost la un pas de revoltă înspre a-şi apăra semenii.

Cazul femeii condamnate la 3 ani pentru că a furat de-ale gurii pentru copil. Oare?!

Concret, unul dintre cazurile care au stors lacrimile constănţenilor, dar şi oamenilor din întreaga ţară, este legat de Gheorghiţa Iordache, femeia din Bucureşti ce a fost condamnată la 3 ani cu executare pentru furt. Până aici nimic strident. Însă, a apărut un copil minor, a cărei poveste a tot fost mediatizată şi care arată întregii lumi cum creşte singur, într-un grajd. Şi, de ce? Pentru că mama sa este la puşcărie întrucât a vrut să ia ceva de mâncare, nu a avut bani şi a furat. Şi de aici revolta semenilor. „Administraţia prezidenţială analizează cazul femeii condamnate la 3 ani de puşcărie pentru furt de mâncare. E posibil să o graţieze. Sper să meargă mai departe cu analiza şi să vadă de ce se ajunge la astfel de condamnări pentru prejudicii de 15 lei, în timp ce pentru prejudicii de zeci de milioane de euro se dau pedepse cu suspendare. Hoţia trebuie pedepsită, dar pedeapsa nu e o răzbunare contra hoţului, ci un mijloc de apărare socială prin exemplu, prin persuasiune menită a preveni alte fapte viitoare; femeia respectivă a executat deja mai mult de un an de puşcărie, fetiţa ei de 9 ani fiind chinuită suficient (…)”, a scris pe Facebook avocatul Gheorghe Piperea. Şi isteria a devenit şi mai şi. Dar, un lucru ciudat a fost încă de la început, sesizabil chiar şi de către cei care cunosc foarte puţin legea: cum să iei 3 ani cu executare pentru un furt cu un prejudiciu mic şi mai ales la prima faptă? Şi răspunsul a venit: nu există aşa ceva. Prin urmare, Gheorghiţa Iordache nu prea a furat numai de mâncare şi nici pentru prima dată. Potrivit Curţii de Apel Bucureşti, ea şi-a însuşit bunuri de 723 de lei din magazinul Selgros Băneasa. Mai exact, asupra ei au fost găsite şi două bucăţi Butter Cheese, 5 bucăţi salam de Sibiu, 8 pixuri Roller şi obiecte de papetărie, o bucată muşchi afumat etc. De asemenea, ea a mai fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru furt, în iulie 2014, decizie rămasă definitivă pe 13.08.2014. Astfel, cum ea a recidivat în termenul de încercare, automat fapta este mult mai gravă, formându-se dosarul 34324/299/2014 la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, decizia definitivă fiind dată de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2015. „Condamnă inculpata Iordache Gheorghiţa la 3 ani închisoare. Anulează suspendarea condiţionată a pedepsei de 1 an închisoare pentru fapta concurentă pentru care inculpata a fost condamnată prin sp 590/2014 a Judecătoriei sect 1 Bucureşti. Aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, ce se va executa în regim de detenţie”, potrivit minutei judecătoreşti.

În apărarea cerșetorilor: "Lăsați-l în pace, nu vedeți că nu are un picior?"

Un caz ce a înduioșat trecătorii a avut loc și la malul mării. Cerșetoria este hulită, este un lucru cunoscut. Însă, când un individ este sancționat, dacă are vreun handicap, parcă se trezește ceva în sufletul omului de rând. Exact ce s-a și întâmplat. Oamenii legii nu s-au lăsat înduplecați și au întocmit dosar penal, cercetările continuând. Și, pentru a duce la bun sfârșit ideea, individul respectiv, dacă nu-i convine ceva, mai are obiceiul să lovească în mașinile aflate la semafor. Cert este că o încălcare a legii nu ar trebui să fie atenuată de o poveste lacrimogenă. De asemenea, trebuie cunoscut și faptul că atât anchetatorii cât și judecătorii muncesc în baza legii, nu pot aplica pedepse din burtă dacă legea prevede altceva. Că, de multe ori, aceasta este prea blândă și are multe portițe ce pot fi deschise și răsdeschise, nimic mai adevărat. Iar exemple pot fi multe.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614