rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Promisiuni făcute de toate Guvernele

Spitalele ar putea primi mai mulţi bani pentru hrană. Cu 1,8 lei credeţi că se poate mânca?!

Alocaţiile de hrană pentru pacienţi din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008, în prezent nivelul acestora fiind între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi şi 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni, arată Ministerul Sănătăţii. Alocaţiile nu au mai fost schimbate de opt ani.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice, spitalele pot creşte, din octombrie, alocaţiile de hrană pentru pacienţi, care nu au mai fost schimbate de opt ani, în funcţie de afecţiunile pentru care sunt internaţi putând fi între 7 şi 19,4 lei pentru adulţi şi între 5 şi 17,5 pentru copii, bani suplimentari care ar urma să fie daţi din veniturile proprii ale unităţilor sanitare, finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La propunerea de majorare a alocaţiilor de hrană pentru pacienţi, au fost avute în vedere calculul cuantumului acestora, pe categorii de pacienţi şi de boli, efectuat de medicii specialişti nutriţionişti de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi alte institute de specialitate, respectiv spitale, precum şi indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008 - iunie 2016, de 108,12%. Proiectul mai prevede că alocaţia pentru o raţie de 0,500 litri de lapte distribuit prin unităţile sanitare care se acordă în completarea alimentaţiei naturale să fie de 3 lei, alocaţia de hrană pentru însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare să fie de 7 lei, iar pentru bolnavi străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie să fie o alocaţie de hrană de 19,4 lei. Referitor la acest aspect, reprezentanţii Arimex Comexim 2000, firma care pregăteşte hrana pentru pacienţii din mai multe unităţi medicale din Constanţa, afirmă că: „Trebuie să conştientizăm faptul că vorbim despre unităţi medicale în care sunt servite zilnic mii de porţii pe zi, timp de 365 de zile, între trei şi cinci mese zilnic şi, de asemenea, este vorba de peste 15 meniuri pe zi, pentru fiecare dietă în parte”. „În Constanţa, facem aceasta fără întrerupere din anul 2007, deci de mai bine de 9 ani şi nu s-a întâmplat vreodată să fi înregistrat vreun caz de toxinfecţie alimentară sau să fi avut vreo sancţiiune pe linie DSP, ANSVSA sau OPC. În plus, datorită specificului, importanţei şi volumului activităţii pe care o desfăşoară, încă din anul 2007, societatea noastră a fost inclusă într-un program strategic naţional de monitorizare a siguranţei alimentare, fiind verificată permanent de către inspectorii ANSVSA”, susţine Petre Preda, administratorul societăţii.

„Suntem în permanenţă preocupati de îmbunătăţirea continuă a produselor si servicilor oferite, a relaţiei cu beneficiarii nostri şi a proceselor sistemului de management al calitatii si sigurantei alimentare. În acest scop, societatea noastra, prin intermediul unor chestionare standard, (care conţin numele complet al pacientului şi secţia pe care pacientul este internat, precum şi tipul de regim care i-a fost recomandat pacientului pe durata spitalizării), testeaza periodic, gradul de satisfacţie al pacienţilor cu privire la calitatea produselor oferite. De asemenea, prin aceste formulare, pacientilor le este oferita posibilitatea de a-şi exprima în scris, observaţiile, opiniile si recomandarile referitoare la calitatea serviciilor oferite.

Pacienţii pot fi identificaţi. Chestionaţi cum apreciază calitatea hranei oferită de societatea noastra (în condiţiile în care pacienţii sunt avizaţi în cuprinsul chestionarului, “alocaţia dumneavoastră pentru o zi este de 7 RON pentru 3 mese”), pacienţii au apreciat cu calificativele “bine”, “foarte bine” sau chiar “excelent” calitatea hranei care le-a fost oferită. Totodată, pacienţii chestionaţi au răspuns în unanimitate că trebuie majorată alocaţia zilnică de hrană. Bineinteles ca sunt si pacienti nemultumiti, este firesc avand in vedere numarul mare a celor care servesc masa…

Mai bine de 80% din regimurile oferite pacienţilor spitalizaţi într-o unitate medicală sunt reprezentate de regimul comun, pentru care alocaţia zilnica de hrana, este de 6,42 lei fara TVA, din care mai bine de un leu costa o paine. De diferenta adica de 5,42 lei, unui pacient trebuie sa i se asigure mic dejun, pranz si cina.

Dietele sunt prescrise de medicul nutritionist sau de asistenul dietetician, iar la intocmirea meniurilor pentru fiecare dieta in parte se urmareste acoperirea numarului de calorii, respectarea principiilor nutritive ( proteine ,glucide, lipide ) cat si diversificarea meniurilor. Iar conform tratatelor de dietetica, pacientilor trebuie sa li se asigure zilnic, in functie de boala, intre 2000-3500de calorii. Greu ! greu de realizat in conditiile actuale. Din acest motiv, in majoritatea spitalelor din tara, pacientii primesc o hrana foarte saraca, nediversificata, fara carne, fara niciun gust.

De exemplu, la spitalul CFR, ani de-a randul pacientii internati nu au primit carne decat doua zile pe saptamana (martea si sambata) la masa de pranz, care au pilaf de trei ori pe saptamana si de doua ori numai cartofi si macaroane….si sunt multe alte spitale in care se intalnesc astfel de situatii…

Societatea noastra este cunoscuta ca o societate serioasa, fiind cunoscute eforturile noastre, preocuparea permanenta pentru a realiza meniuri cat mai consistente si mai diversificat astfel incat sa asiguram numarul de calorii necesare oricarui pacient. Initial, aceasta activitate a fost pentru noi o ambitie, o provocare dar dupa ce am inteles problemele pacientilor internati si ale sistemului sanitar, atunci am facut tot ce am putut pentru a contribui la imbunatatirea actului medical. Iar activitatea noastra s-a tranformat in mare, intr-o misiune oarecum crestineasca .

Si Slava Domnului, pana acum am reusit sa asiguram pacientilor cel mai diversificat si mai consistent meniu din tara. Si fara a parea lipsiti de modestie, aceasta a fost posibil numai prin daruire, prin implicare continua, prin efort sustinut, cu sudoare si numai cu ajutorul de nadejde al unor colaboratori inimosi.

Valoarea alocatiilor de hrana, au fost stabilite de Guvern in anul 2006 si indexate in 2008. De atunci au ramas neschimbate si asta nu este drept in conditiile in care alimentele, utilitatile, consumabilele, combustibilul, salariile minime, s-au dublat sau chiar triplat.

Din anul 2008, de cand a fost ultima data indexata alocatia de hrana si pana in prezent, la conducerea Ministerului Sanatatii s-au schimbat 12 ministrii : domnii Eugen Nicolaescu, Ion Bazac, Adriean Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau,Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Eugen Nicolaescu, Nicolae Banicioiu si Patriciu Achimaş-Cadariu.

Societatea noastra a adresat memorii fiecarui Ministru la Sanatatii in functie, solicitand realizarea unui act reparator in ceea ce priveste indexarea valorii alocatiei de hrana.

Din nefericire, in toata aceasta perioada niciunul nu a facut nimic in acest sens.

Ajustarea, indexarea alocatiei de hrana a bolnavilor este nu numai un act reparator de decenta,ci o reala necesitate care influenteaza direct actul medical, iar grija pentru pacienti, semeni ai nostri, aflati in suferinta, ar trebui tratata cu prioritate.

La inceputul acestei luni, in acest sens, am trimis un memoriu si actualului Ministru al Sanatatii -dl. Vlad Vasile Voiculescu, Ministrului Finantelor Publice - d-na Anca Dana Dragu dar si Prim-ministrului dl. Dacian Ciolos.

In memoriu, am prezentat din nou aceste aspecte si am aratat ca in anul 2014, in temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată şi al art.6 din Ordonanţa Guvernului nr.80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, aprobată prin Legea nr.247/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României si-a propus sa adopte o hotărâre intitulata ,,Hotărâre privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice”, pro¬iect de lege care propunea majorarea cu cel puţin 30% a sumelor alocate hra¬nei pacienţilor internaţi în spitale.

Cu toate ca in Nota de fundamentare a acestui proiect, Guvernul recunoaste ca ,,este necesară actualizarea nivelului alocaţiilor de hrană avand în vedere evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli”, ca de la apariţia Hotărârii de Guvern din 2008 si pana in 2014, inflaţia a atins valori foarte mari, cu toate ca Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a prezentat calculele justificate care impun ajustarea alocatiei de hrana , Proiectul de act normativ a ramas nematerializat, Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2008 nefiind astfel abrogata.

Desi a fost adoptat de catre Senat, nu stim pe ce considerente, proiectul a primit aviz negativ din partea Ministerul Finantelor Publice si pentru aceasta neavizare, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice se acuza reciproc. Nu inteleg de ce, mai ales ca in continutul acestuia sa precizeaza ca: ,,La elaborarea prezentului proiect de hotărâre, au fost respectate dispoziţiile Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională”.

In memoriul adresat carmuitorilor nostrii, am aratat ca Reţeaua Balcanică de Investi¬gaţii Media, împreună cu APADOR - CH, au realizat un studiu demonstrand ca media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns in anul 2015 la 32,109 lei, prin completare pentru ca Administratia Nationala a Penitenciarelor are in folosinta terenuri agricole, gospodarii agrozootehnice in care se obtin produse vegetale si animale gestionand efective importante de suine, bovine si ovine iar productia obtinuta este destinata integral consumului intern. Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării proprii, cu care să supli¬menteze norma de hrană a bolnavilor.

Pe de alta parte, am aratat ca un raport al GRADO-Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, prezentat anul trecut, a demonstrat că suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comu¬nitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost si este si acum zece lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România...

Astfel, cel putin comparativ cu datele existente, remarcand aceste diferente putem spune ca "in Romania un caine sau un detinut mananca mai scump decat un bolnav internat in spital".

In alta orine de idei, luna trecuta, un proiect de lege, semnat de senatori de la toate formațiunile politice, a fost depus în Parlament. Propunerea este ca tichetul de masă să fie majorat de la 9,41 lei la 13 lei, adica cu aproape 38%. In expunerea de motive, iniţiatorii proiectului precizează că valoarea actuală a unui tichet de masă, de 9,41 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zonele cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei.

Proiectul este semnat de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR, minorităţi şi independenţi. Practic, toate formaţiunile reprezentate în Parlament sunt de acord cu modificarea valorii tichetului de masă. Proiectul de lege a fost depus marţi, la Senat, în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Ne intrebam: cum este posibil ca toate formaţiunile reprezentate în Parlament sa recunoasca, sa fie de acord ca suma de 9,41 lei este insuficienta pentru o masa de pranz si sa ceara ajustarea acestuia la suma de 13 lei, cand unui pacient adult internat in spital i se aloca pentru o zi , numai 7 lei cu TVA din care trebuie sa primeasca mic dejun, pranz si cina? Dar pentru pacientii care au alocatia numai de 5,40 lei sau chiar de 1,80 lei?

De ce Guvernul actioneaza discriminatoriu in ceea ce priveste alocatia de hrana a pacientilor internati? Daca in cazul persoanelor institutionalizate alocatia de hrana care fusese reglementata tot printr-o hotarare de Guvern si tot din anul 2008, a fost modificata, actualizata,indexata in anul 2015, in sensul ca alocatia de hrana a acestora a crescut incepand cu ianuarie 2015, cu peste 60% de la 10,30 lei cu TVA la 16,60 lei cu TVA, atunci de ce nu a facut aceasta indexare si pentru pacientii internati?

Apreciem ca motivele care au stat la baza acestor actualizari au fost numai si numai cresterea cheltuielilor cu alimentele, cu transportul, cresterea substantiala a utilitatilor, a consumabilelor, cresterea salariului minim, ori aceste certe motive obligau si la actualizarea/indexarea nivelului valorii alocatiei de hrana a pacientilor internati.

Referitor la alocatia de hrana a pacientilor internati: Hotararea Guvernului nr. 1916/2006 si Hotararea Guvernului 429/2008, au stabilit nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si crese. De atunci si pana in prezent, adica de mai bine de sapte ani, aceasta alocatie a ramas neschimbata. Intr-un spital obisnuit, majoritatea pacientilor beneficiaza de regimul comun care are o alocatie de 6,42 lei/zi fara TVA, din care, numai o paine (cat primeste un pacient zilnic), costa mai bine de un leu ; de diferenta, adica de 5,42 lei, trebuie sa primeasca mic dejun, supliment, pranz si cina.

Referitor la alocatia de hrana a persoanelor aflate in centrele de asistenta sociala:

Tot in anul 2008, Guvernul a emis Hotararea Guvernului nr. 421/2008 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 320 din 23 aprilie 2008, care a stabilit nivelul minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile publice de asistenta sociala ca fiind de 10,30 lei cu TVA.

Incepand cu data de 01 ianuarie 2015, adica dupa sapte ani, aceasta hotarare a fost abrogata, Guvernul Romaniei, probabil dupa o analiza obiectiva, a facut un gest reparator si a emis Hotararea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice si private de asistenta sociala destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilitati si persoanelor varstnice, hotarare care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 763 din 21 octombrie 2014.

Conform acestei hotarari, incepand cu data de 01 ianuarie 2015, nivelul minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile si unitatile publice de asistenta sociala destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilitati si persoanelor varstnice, a crescut de la 10,30 lei cu TVA (nivel stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 421/2008) la 16,50 lei cu TVA, adica a crescut cu peste 60%.

Referitor la alocatia de hrana a persoanelor aflate in caminele de batrani:

Tot din acest an, cu peste 50%, respectiv de la 11,00 lei cu TVA, la 16,60 lei cu TVA, a crescut si nivelul alocatiei de hrana a persoanelor internate in caminele pentru persoane varstnice.

Referitor la alocatia de hrana a persoanelor care sunt repartizate la cantinele sociale: Prin aceasi hotarare, tot din acest an, cu 50%, a crescut si nivelul alocatiei din cantinele sociale de la 6,00 lei cu TVA, la 12,00 lei cu TVA.

Referitor la alocatia de hrana a militarilor şi poliţiştilor

La fel si norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%, conform unui comunicat al MAI. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.

Dupa cum observam, numai pacientii din spital au fost omisi. Indexarea alocatiei de hrana a bolnavilor este nu numai un act reparator de decenta,ci o reala necesitate care influenteaza direct actul medical, iar grija pentru pacienti, semeni ai nostri, aflati in suferinta, ar trebui tratata cu prioritate”, atrage atenţia Preda.

Mihaela UNGUREANU

vineri, 19 august 20161998
Comentarii

10Alooo Replica ....(19 aug 17:50)
sante-ti niste cretini ptr. ca nu lasati comentariile adevarate ce ar fi lectie celor ce ne conduc si da legi tampite !
10anonim(19 aug 15:02)
La spitalul de boli infectioase se serveste o mancare foarte buna.Bolnavii beneficiaza de meniuri diversificate .Bravo celor care presteaza servicii catre acest spital !
00Marin(19 aug 14:58)
Esti sanatos dar nu mai ai serviciu,trebuie sa mori. Daca esti bolnav,nu produci deci trebuie sa mori. Ai imbatranit,consumi fara sa mai produci,mori odata! Cam asta este filozofia nespusa dar adanc infipta in sufletele si mintile celor ce conduc Romania in mod real. In consecinta,fiecare cum poate,sa-si ajute rudele,sa se fereasca singuri de belele,sa aiba grija sa mai invete si ceva notiuni de medicina,eventual sa plece din tara.
11raspuns...(19 aug 10:43)
cu 1,8 lei cumperi 3 paini...si-ti ajung 3 zile...cu paine am crescut mari...ce painea nu-i buna ????dar mai trebuie si tigari...
00maria(19 aug 10:30)
sa va fereasca D-ZEUsa ajungeti la spitalul de infectioase acolo ciorba consta in legume deshidratate si pusa apa fierbinte peste ele
00ada(19 aug 07:07)
cita bataie de joc ! daca pentru alocatiile de hrana sunt sumele modice si nu cresc semnificativ sa se gindeasca distinsii parlamentari ce inseamna pentru 50 % din pensionari pensii in cuantum de 400 - 700 lei cum se poate trai in Romania si sa iti mai achiti si utilitatile asistam la furturi catastrofale de bani din bugetul tarii si cind este vorba de alocari de hrana de pensii de ajutoare sociale de cultura de sport se ofera firfirei .....
mai mult...Replica
26 feb 13:44ReplicaISTERIA invadează România. VIDEO!

Situația iscată de creșterea numărului de cazuri de infectare cu teribilul coronavirus a creat o adevărată isterie...2356

26 feb 13:25ReplicaDoi hoți au ARUNCAT în AER un bancomat din Lumina. Au fugit cu BANII1957
26 feb 10:56ReplicaISTERIA Coronavirus continuă: constănțenii au GOLIT și azi rafturile magazinelor2438
26 feb 10:32ReplicaHoria Constantinescu părăsește OPC Constanța

Fostul președinte al Autorității Nationale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu pleacă de...1445

26 feb 09:02ReplicaHOȚII au DAT LOVITURA pe Mangaliei: BMW, lăsat pe BUTUCI!3345
26 feb 00:26ReplicaO zilieră din Constanța, credite bancare cu acte FALSE: avea foaie matricolă de la ANR3573
26 feb 00:10ReplicaAndrei Bodean, procurorul DNA care a pus TUNURILE pe BARONI!

Procurorul Andrei Bodean s-a făcut remarcat la malul mării, și nu numai, prin dosarele instrumentate, care au vizat...6218

26 feb 00:00ReplicaAfaceristul constănțean Alexe, DAT pe mâna PROCURORILOR: și-a amenajat parcare pe terenul Primăriei16868
26 feb 13:05ReplicaASISTAȚII SOCIAL din HENRI COANDĂ ar putea rămâne fără case din cauza LIMUZINELOR de la scară!2117
26 feb 00:00ReplicaHotelul Balcan, SCOS la vânzare pe internet cu un MILION de EURO!

Punctul terminus al Constanţei, strada Ştefan cel Mare, este străjuit de o seamă de clădiri istorice aflate în...1344

26 feb 10:13ReplicaStudent la Poliţie Locală, PRINS cu droguri!2153
26 feb 09:55ReplicaTinerii Social Democrați, CAMPANIE în licee! A intervenit Inspectorul General Şcolar1586
Vremea
17.1°15.6° - 17.1° miercuri, 26 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 54%
Vânt: 4.85 m/s
Presiune: 1000 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 feb 00:00SportNapoli - Barcelona 1-1. Mertens a devenit cel mai bun marcator din istoria italienilor

La primul meci din carieră în Champions League, Quique Setien, antrenorul Barcelonei, a avut parte de o partidă...298

26 feb 00:00SportChelsea - Bayern 0-3. Gnabry, în istorie cu recorduri fantastice, Lewandowski a strălucit şi el

Bayern Munchen i-a predat o adevărată lecţie de fotbal lui Chelsea, pe care a învins-o chiar pe Stamford Bridge,...310

26 feb 23:50SportProgramul sferturilor de finală din Cupa României a fost stabilit

Cupa României revine la începutul lunii martie, cu duelurile din sferturile de finală. Partidele se dispută într-o...387

26 feb 00:00SportItalianul Fabio Fognini, cap de serie nr. 4, eliminat la Dubai (ATP)

Jucătorul italian de tenis Fabio Fognini, locul 11 mondial şi favorit nr. 4, a fost eliminat marţi în primul tur al...234

Local
25 feb 00:07LocalUn șofer CERTAT cu LEGEA și-a DAT foc la MAȘINĂ în fața Poliției Rutiere din Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 4, marți, în jurul orei 13.15, au fost sesizați cu privire la faptul că pe...3482

26 feb 00:00LocalCerșetorii din Constanța, în atenția polițiștilor locali

Polițiștii locali acționează în mod constant atât în sensul prevenirii acesteia, cât şi în sensul diminuării...395

26 feb 00:00LocalInvestiții de peste 1 milion de euro la Școala Gimnazială nr.38!

Primarul municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare...1644

26 feb 00:00LocalAutocar sosit din Turcia, verificat la intrare în Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche au descoperit zeci de perechi de...411

26 feb 00:00LocalMuzeul de Artă Populară Constanța devine destinația iubitorilor de handmade

Joi se dă startul Târgului de Mărțișoare, care se va desfășura pe platoul din fața instituției, în perioada 27...296

26 feb 00:00LocalPavilionul comandamentului I.J.J. Constanța, MODERNIZAT cu fonduri europene

Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, locotenent colonel Ferencz Daniel Mihai, marți,...334

26 feb 00:00LocalMARFĂ CONTRAFĂCUTĂ din CHINA, în portul Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...427

26 feb 11:07LocalMai multe zone din Constanța, în plin proces de modernizare

Conform graficului de lucru, în această săptămână, continuă procesul de modernizare a traseelor pietonale pe...346

26 feb 00:00LocalPrimăria Hârșova face angajări. Se caută mediator sanitar

Au cunoștințe în domenii medicale? Primăria Hârșova organizează concurs pentru ocuparea unui post contractual...306

25 feb 00:00LocalExpiră termenul pentru depunerea dosarelor pentru locuințele ANL, la Cernavodă

Primăria orașului Cernavoda a anunțat, încă de luna trecută, că, în perioada perioada 28 ianuarie -28 februarie...462

Politică
26 feb 00:00PoliticăKlaus Iohannis a anunțat programul consultărilor pentru un nou premier

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Klaus Iohannis a...238

26 feb 00:00PoliticăBarna: Propunerea Alianţei USR PLUS pentru funcţia de premier este Dacian Cioloş

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna, a precizat că reprezentanţii Uniunii vor participa miercuri...203

26 feb 00:00PoliticăTurcan, despre formarea unei majorităţi parlamentare: Nu vom negocia nimic cu PSD

Vicepremierul interimar Raluca Turcan afirmă că PNL nu va negocia nimic cu PSD în privinţa formării unei...250

26 feb 00:00PoliticăPonta: Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid

Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid, a anunţat, marţi, liderul formaţiunii, Victor...227

26 feb 00:00PoliticăTomac, despre consultările cu Iohannis: Vom merge cu un mandat clar, de a crea o majoritate cât mai rapid

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat marţi că va merge la consultările de la Cotroceni cu un mandat clar, acela...218

26 feb 00:00PoliticăIohannis: Am convocat consultări cu partidele parlamentare pentru miercuri

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări după ce a...197

26 feb 00:00PoliticăALDE: Protocol de colaborare cu Partidul Neoliberal; finalizarea procedurilor va consta într-o fuziune prin absorbţie

ALDE a agreat, marţi, un protocol de colaborare cu Partidul Neoliberal, condus de Cătălin Beciu, ce are ca scop...225

26 feb 00:00PoliticăIohannis: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat; am acceptat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că...255

26 feb 00:00PoliticăDircă (USR) cere ANPC să combată practicile abuzive în comercializarea măştilor sanitare

Senatorul USR George Dircă îi cere preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduardt...197

26 feb 00:00PoliticăIon Ştefan: Unii parlamentarii PSD se opun anticipatelor pentru că nu o să mai beneficieze de pensii speciale

Ministrul interimar al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a susţinut, marţi, la Alba...211

Monden
26 feb 00:00MondenAndreea Bălan divorțează. Viciile soțului George Burcea, adevăratul motiv al despărțirii

Problemele grave din cuplul Andreea Bălan - George Burcea au ieșit la iveală și par să confirme iminentul divorț....617

26 feb 00:00MondenIrina Loghin, sărbătorită ca o regină, la Constanța. Surprizele de pe scenă au copleșit-o!

O petrecere demnă de o regină, așa cum este supranumită binecunoscuta interpretă de muzică populară Irina Loghin!...491

26 feb 20:46MondenSoțul Andreei Bălan, prins drogat la volan. Testat de polițiști, George Burcea a ieșit pozitiv la cocaină

Andreea Bălan (35 de ani) trece prin momente cumplite. Asta după ce soțul ei, George Burcea (32 de ani), s-a ales...385

26 feb 00:00MondenAnamaria Prodan, sexy, pe tocuri de 15 cm. Cum a reacționat când fanii au rugat-o să stea la poze

Anamaria Prodan are, la 47 de ani, o siluetă de invidiat, păstrată cu sport şi dietă. Gazda reality-show-ului...476

26 feb 00:00MondenPlacido Domingo şi-a recunoscut faptele de hărţuire sexuală. Le-a cerut scuze celor 27 de femei agresate

Placido Domingo, în vârstă de 79 de ani, a fost găsit vinovat de hărţuire sexuală în urma unei investigaţii...266

26 feb 00:00MondenHarvey Weinstein, transportat la un spital newyorkez din cauza unor palpitaţii cardiace

Producătorul de film Harvey Weinstein, găsit vinovat luni în instanţă pentru comiterea a două infracţiuni...208

26 feb 00:00MondenFilmările la următorul lungmetraj din seria 'Mission: Impossible', întrerupte din cauza coronavirusului din Italia

Producţia următorului film din saga "Mission: Impossible", cu actorul american Tom Cruise în rolul principal, a fost...194

26 feb 00:00MondenActriţa Elisabeth Moss a impresionat pe covorul roşu la premiera noului său film, 'The Invisible Man'

Actriţa Elisabeth Moss, protagonista filmului "The Invisible Man", nu a trecut neobservată, contrar personajului...244

26 feb 00:00MondenŞase fotografii din circa 74.000, în finala competiţiei World Press Photo of the Year

Protestele de stradă, războiul şi drama refugiaţilor se numără printre subiectele abordate de nominalizaţii la...230

25 feb 00:00MondenCizmele Adelinei Pestrițu costă cât o mașină și cântăresc 7 kg. Vedeta, senzație la Milano în ținută de 13.000 de euro

Adelina Pestrițu continuă parcursul ascendent ca influencer și reușește să bifeze contracte dintre cele mai...961

Mapamond
26 feb 00:00MapamondMichel Barnier: UE nu va încheia „cu orice preţ“ un acord post-Brexit cu Londra

Negociatorul şef al UE Michel Barnier a avertizat marţi că Uniunea nu va încheia ''cu orice preţ'' un acord...214

26 feb 00:00MapamondConducerea creştin-democraţilor germani vrea ca Angela Merkel să rămână cancelar până la sfârşitul mandatului

Conducerea Uniunii Creştin-Democrate din Germania vrea ca Angela Merkel să rămână în funcţia de cancelar până...198

26 feb 00:00MapamondA murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese...253

26 feb 00:00MapamondCoronavirus - Numărul cazurilor de contaminare în Italia a crescut la 322; 10 persoane au murit

Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus depistate în Italia a crescut la 322, iar dintre acestea...210

26 feb 00:00MapamondUngaria suspendă compensaţiile pentru deţinuţii din penitenciarele supraaglomerate

Printr-o lege adoptată marţi de Parlament, Ungaria a suspendat procesele intentate statului de deţinuţii care...206

26 feb 00:00MapamondPoliticieni britanici au închis ochii la abuzuri sexuale comise asupra unor minori de colegi ai lor

Politicieni britanici au închis ochii la abuzuri sexuale comise asupra unor minori de colegi de-ai lor şi au...215

26 feb 00:00MapamondGermania: 52 de răniţi, printre care 18 copii, după ce o maşină a intrat luni în mulţime la o paradă de carnaval

Numărul persoanelor rănite după ce o maşină a intrat în mulţime luni la o paradă de carnaval în oraşul german...207

26 feb 00:00MapamondConfruntări în insulele greceşti Lesbos şi Chios pe fondul controversei asupra noilor tabere pentru migranţi

Confruntări au avut loc marţi între sute de locuitori din insulele Lesbos şi Chios şi forţele anti-revoltă din...215

26 feb 00:00MapamondItalia a declanşat o investigaţie asupra preţurilor astronomice ale măştilor medicale după izbucnirea epidemiei

Autorităţile italiene au declanşat o investigaţie asupra preţurilor pentru măşti medicale şi geluri...201

26 feb 00:00MapamondCoronavirus: Elveţia confirmă primul caz, iar Spania raportează o nouă îmbolnăvire

Elveţia a confirmat primul caz de coronavirus (Covid-19) pe teritoriul său, a anunţat marţi Biroul Federal pentru...249

Sănătate
26 feb 07:34SănătateGuvernul a aprobat constituirea la nivelul DSU a unui grup de comunicare integrat pe tema coronavirusului

Guvernul a aprobat constituirea un grup de comunicare integrată la nivelul Departamentului pentru Situaţii de...309

26 feb 00:00SănătateRaed Arafat face anunțul mult așteptat de români: Când am putea avea un vaccin pentru coronavirus

Anul viitor este posibil să existe un vaccin pentru coronavirus, iar atunci efectul acestuia va începe să scadă, a...312

26 feb 00:00SănătateADRFR: Farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) susţine că, în momentul de faţă,...203

26 feb 00:00SănătateCancer360 – platforma online de suport pentru pacienții cu cancer

Să afli un diagnostic de cancer poate fi o veste tulburătoare. Cu toții avem un prieten, un coleg sau o rudă care a...231

26 feb 00:00SănătateÎn plină epidemie de coronavirus, Consiliul Concurenței anchetează scumpirea măștilor medicale

Consiliul Concurenţei investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de...191

26 feb 17:01SănătateLipsa de OMENIE nu are LIMITE la români: măștile medicinale se vând, pe internet, la prețuri exorbitante/ In Italia, procurorii fac ANCHETĂ

Când vine vorba de greutățile semenilor lor, românii nu au nicio jenă să profite fără milă. Pe modelul...355

26 feb 17:01SănătateCoronavirusul s-a extins în sudul Italiei: A fost raportat primul caz la Palermo, în Sicilia

Autorităţile italiene au informat marţi despre primul caz de coronavirus înregistrat în sudul ţării, la o femeie...404

26 feb 17:01SănătateAdrian Streinu-Cercel: Copiii sunt mai puţin expuşi la coronavirus; atacă în special persoanele în vârstă

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, luni seară, că...517

26 feb 17:01SănătatePlan de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu Coronavirus, la Tulcea

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Tulcea au aprobat în data de 24 februarie a.c., “Planul...580

26 feb 17:02SănătateCare sunt cele 10 sfaturi ale Ministerului Sănătății, pentru a ne feri de coronavirus

Ministerul Sănătății a publicat, pe site-ul instituției, o listă cu 10 sfaturi principale care trebuie urmate de...518