REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE s-a dotat cu INSTALAȚIA de AVERTIZARE la INCENDIU!

SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE s-a dotat cu INSTALAȚIA de AVERTIZARE la INCENDIU!

Replica API 26 octombrie 2021 | 16:38 2090

Sistemul de detecție a unui incendiu, prin identificarea diferitelor forme de manifestare ale acestuia, constituie primul și cel mai important mijloc de protecție, deoarece oferă posibilitatea lichidării sale înaintea extinderii sau generalizării focului, situații care se pot solda cu rezultate dezastruoase. Așa cum s-a întâmplat, la începutul lunii, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, când a izbucnit un incendiu de proporție la secția ATI, în urma căruia au murit 7 pacienți.

De altfel, și Raed Arafat a declarat că, în cadrul ultimului control, au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. ”Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”.

Și primarul Vergil Chițac a vorbit despre sistemul de detecție și alarmare incendiu, imediat după tragedia din data de 1 octombrie. Pentru că au apărut informații că cei de la Spitalul Municipal Constanța ar fi cerut la primărie fonduri pentru instalația de detecție a incendiului, Chițac a lămurit:

”În decembrie 2020, când am făcut bugetul pe 2021, am chemat toate direcțiile implicate, inclusiv pe cei de la spital. Este adevărat că ne-au cerut proiectarea sistemului de detecție și respectiv achiziția și instalarea sistemului de detecție, numai că la acel moment noi aveam inițiată toată procedura despre care v-am vorbit, respectiv procedura pentru proiectul de reabilitare energetică a spitalului. În această procedură, în acest caiet de sarcini era prevăzută refacerea întregului sistem și mă refer la detecție, semnalizare, alarmare și stingerea incendiului. Documentația era depusă la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est, era evaluată, repet obținusem 88 de puncte. Detecția unui incendiu nu are nicio valoare dacă nu este însoțită de alarmare și de stingerea incendiului. Proiectul nostru urmărește să refacă tot sistemul despre care am vorbit. Prin urmare era normal să nu finanțăm cererea de la Spitalul de Boli Infecțioase atâta timp cât noi lucrasem la o documentație care era inclusă într-un proiect, care era în evaluare, noi nu mai puteam scoate acea opțiune din evaluare fără a strica întreg rezultatul evaluării și, așa, pentru dumneavoastră, era și o dublă finanțare”, a declarat primarul Vergil Chițac.

Aproximativ 40.000 de lei, pentru Serviciul de proiectare instalație detecție și avertizare în caz de incendiu

La aproape o lună de la tragedie, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Constanța au achiziționat serviciul de proiectare instalație detecție, semnalizare, avertizare în caz de incendiu. Serviciul a fost cumpărat direct, fără licitație, iar firma care se va ocupa de acesta este Digital Tehno Plus. Valoarea contractului este de 37. 240 lei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Basme a la chitac !
3
0
Cam multi bani doar pentru proiect, poate include si sistem de stingere si desfumare, altfel este cam inutila doar detectia..
2
1
dupa razboi multi viteji se arata
4
0
asa se dezinfecteaza , prin foc
2
0
Bai Chitac ce este 10000 euro la nivel de primarie.Mai mult de atat sa ne spuna si ISU unde se leaga aceasta centrala de detectie incendiu.Atata timp cat ISU nu are dispecerat care sa preia alarmele date de incendiu e vax.Hai pa incompetentilor.ISU nu are ISU
5
3
Chitac, nu vei scapa de puscarie, esti singurul vinovat pentru cele 12 victime ! Dumnezeu sa ii odihneasca !
6
1
Greu la deal .... Avertizarea incendiului NU are relevanta dupa o deflagratie a spatiului supraoxigenat ! Necesar sistem de alarma depasire concentratie de oxigen
8
1
Dar managera Halikidis de cand a condus de 13 ani spitalul ce a pazit de nu a cerut pana la Chitac nimic? A stat ca vaca fara sa faca nimic, era bine sa stai pe scaun de sef si sa nu ceri nikic de la psd. Daca eram in locul ei, din banii de spaga faceam singur instalatia de avertizare incendiu, daca tot voiam sa fiu sef neaparat si sa ies la pensie sef.
7
8
la ce bun? Sistemul asta e bun cand nimeni nu este in cladire, bani ciorditi
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218