REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud suferă din cauza subfinanţării

Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud suferă din cauza subfinanţării

Replica API 3 octombrie 2011 | 00:00 320

Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperări Medicale (SOTRM) Eforie Sud trece printr-o perioadă mai grea. Între timp, aşteaptă rectificarea de buget de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi încearcă să se descurce aşa cum poate, în condiţiile în care deficitul de personal depăşeşte deja cifra de 20.

Deşi are o capacitate de 126 de paturi şi cadre de specialitate renumite în întreaga ţară, SOTRM -ul nu s-a putut încadra decât în rându unităţilor de rangul V. "Faptul că nu desfăşurăm activităţi de învăţământ şi cercetare ne-a tras în jos, în acest fel încadrarea noastră aflându-se la poziţia nr. 5", a precizat directorul spitalului, Viorel Pascaru. Pe lângă paturile de pe cele două secţii, cea de Ortopedie- Traumatologie şi cea de Recuperare, unitatea sanitară mai dispune de zece paturi la Terapie Intensivă şi încă şase pentru spitalizarea de zi. Managerul a declarat că speră ca bugetul alocat de CJAS pe anul acesta să fie rectificat şi să li se aloce bani şi pentru ultimele două luni ale anului, în aşa fel încât să poată organiza licitaţia pentru achiziţia de combustibil, având în vedere că se apropie sezonul rece, iar rezervele lor sunt aproape de zero. "Anul trecut, bugetul a fost de circa 70 de miliarde de lei, în condiţiile în care 40 de miliade de lei reprezintă numai salariile. Până la urmă, ne-am descurcat cumva, şi cu ajutorul pacienţilor, am mai făcut şi economii, dar a fost foarte greu. Cea mai gravă problemă, însă, a menţionat Pascaru, este lipsa acută de personal. Chiar zilele trecute, pe biroul managerului se aflau alte referate de la cadrele medicale de pe secţii. "Recuperarea are nevoie de infirmiere, îngrijitoare. Fără a se face angajări, din luna mnoiembrie suntem nevoiţi să ne sistăm activitatea", spune asistenta şefă de pe această secţie. La Fizioterapie, este nevoie de încă trei îngrijitoare, trei maseuri, patru asistente. Din nefericire, SOTRM-ul are blocate în jur de 20 de posturi. Acestor probleme, li se adaugă şi alte neajunsuri. Tot spaţiul trebuie recompartimentat, tavanul trebuie coborât, în acest fel să poată ajunge căldura mai bine la pacienţi. În plus, activitatea de endo-protezare la nivelul genunchiului, dar şi a şoldului suferă şi ea. Din cauza numărului insuficient de proteze, la acest moment există o lipsă de aşteptare de circa 80 de persoane. Cu toate acestea, oamenii care lucrează acolo speră... "În condiţiile în care criza bate la porţile Europei, nu cred că ceea ce-mi doresc eu se mai poate realiza într-un viitor apropiat. Mă refer la faptul că nevoile noastre sunt foarte mari şi mă tem că cei care trebuie să facă aceste investiţii nu pot aloca sumele de care uniutatea are nevoie la ora actuală. Am avea nevoie de vreo 12 miliarde pentru a ne putea continua activitatea până la sfârşitul anului", a încheiat Pascaru.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367