REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Spitalul din Medgidia a renunţat la ENEL şi cumpără energie mai ieftină de la o firmă din Iaşi

Spitalul din Medgidia a renunţat la ENEL şi cumpără energie mai ieftină de la o firmă din Iaşi

Replica API 21 martie 2012 | 00:00 160

Italienii şi-au găsit naşul'

Italienii şi-au găsit naşul'

Italienii de la ENEL, care oricum se "bucură" de o imagine deloc favorabilă în ochii consumatorului român, au primit o lovitură serioasă din partea unui client constănţean. Astfel, Spitalul Municipal din Medgidia a renunţat încă din vara lui 2011 la serviciile ENEL, considerând că energia electrică livrată de italieni este mult prea scumpă. Managerul instituţiei, Stere Buşu, a mers la bursă, a organizat o licitaţie şi a reuşit să găsească energie mult mai ieftină la o firmă aflată la sute de kilometri distanţă, tocmai în Iaşi. Iar economia făcută de spitalul din Medgidia este impresionantă: circa 600 de milioane de lei vechi pe an. Aroganţa care-i caracterizează pe italienii de la ENEL, deveniţi un fel de stat în stat, poate aduce acum prejudicii serioase companiei, dacă exemplul spitalului din Medgidia va fi urmat şi de alte instituţii.

Deocamdată, merită remarcat demersul unităţii medgidiene, care a cumpărat acum energie pentru un an de zile cu circa 2,7 miliarde de lei vechi, de la o firmă din Iaşi. Contractul privind distribuţia de energie electrică la Spitalul Municipal Medgidia a fost atribuit pe 16.01.2012, în urma unei licitaţii care a avut loc pe bursa de profil şi la care au participat două firme. Cel mai mic tarif a fost oferit de SC Fidelis Energy SRL din Valea Lupilor, Iaşi, firma fiind declarată astfel câştigătoare. Valoarea finală a contractului este de 276.225 lei, fără TVA. "Ne-am prezentat la Bursa de Mărfuri, a avut loc o licitaţie, şi câştigătoarea contractului pentru un an este o firmă din Iaşi. A avut preţul cel mai mic. Am renunţat la contractul cu Enel din vara lui 2011, pentru că plăteam energia electrică mai scumpă. Facturile lunare emise de Enel pentru spital se ridicau la 270 de milioane. Pentru acelaşi serviciu firma din Iaşi a emis facturi de 220 milioane. De ce să risipesc lunar 50 de milioane lei în plus pe facturile Enel pentru un serviciu pe care pot să-l achiziţionez mai ieftin? Noi încercăm să ne limităm pe cât posibil cheltuielile. Administraţia locală a alocat fonduri doar pentru lucrări de reparaţie şi aparatură medicală, iar pentru utilităţi, medicamente, ne gospodărim din banii decontaţi pe serviciile medicale", a declarat, pentru "Replica", dr. Stere Buşu, managerul Spitalului Municipal Medgidia. Firma din Iaşi care-şi permite să livreze spitalului Medgidia energie mult mai ieftină decât ENEL-ul din Constanţa a reuşit rara performanţă de a nu fi asociată cu nici un nume politic, în ciuda faptului că activează pe controversata piaţă a băieţilor deştepţi. Fidelis Energy SRL a fost înfiinţată în 1994, iar de câţiva ani se ocupă de comercializarea energiei electrice. Firma este controlată doi tineri cvasi-necunoscuţi pe piaţa de profil: Marius Florin Ivanov, de 36 de ani, născut în Ploieşti şi domiciliat în Iaşi şi Romulus Cătălin Vişan, de 39 de ani, originar din Galaţi şi stabilit, de asemenea, în capitala moldavă. Firma ieşeană care vinde energie ieftină spitalului din Medgidia are doar 7 angajaţi şi rezultate financiare foarte sănătoase: 45.709.995 lei cifră de afaceri în 2010 şi un profit net de 727.150 lei.

Cristian ANTON, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367