REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Spitalul Judeţean nu primeşte bani pentru tratarea infarctului miocardic acut

Spitalul Judeţean nu primeşte bani pentru tratarea infarctului miocardic acut

Replica API 23 aprilie 2014 | 00:00 126

Ministerul Sănătăţii a uitat complet de Constanţa:

Ministerul Sănătăţii a uitat complet de Constanţa:

Ministrul Sănătăţii, social-democratul Nicolae Bănicioiu, a anunţat marţi că 15 spitale care tratează urgenţe cu infarct miocardic acut (AP-IMA) au la dispoziţie 20 de milioane de lei pentru achiziţii de medicamente şi materiale sanitare. "Am deblocat deja o sumă importantă, 157,8 milioane de lei, pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de Anestezie - Terapie Intensivă (ATI) din 79 de spitale care au astfel de secţii. Alte 20 de milioane s-au alocat spitalelor care au nevoie de medicamente şi materiale pentru bolnavii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut, internaţi în secţiile de terapie intensivă. Acest program, ca şi cel pentru ATI, erau încă de la începutul anului aprobate de comisiile de specialitate, existând şi prevederea bugetară necesară, dar nu au fost demarate. Acum, pacienţii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut vor avea la dispoziţie materiale sanitare necesare pentru instalarea stenturilor în centrele de specialitate", a subliniat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate asigură până în prezent sumele necesare pentru tratarea urgenţelor. Ministrul a precizat că cele două acţiuni prioritare, pentru unităţi sanitare care derulează AP-IMA şi ATI, fac parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Sănătăţii, prin care instituţia doreşte realizarea unui obiectiv strategic pentru sănătatea pacienţilor din România: un Sistem Naţional Integrat de management al marilor urgenţe, pre şi intra-spitalicesc. În cadrul acestei strategii vor fi realizate acţiuni similare pentru pacienţii cu traumă şi accident vascular cerebral, dar şi pentru cei cu risc de moarte subită. Numai că Ministerul Sănătăţii a uitat complet de judeţul Constanţa, dând o palmă peste obrazul pacienţilor, dar şi autorităţilor locale, iar medicii nu îşi explică de ce Spitalul Judeţean nu a fost inclus pe lista celor 15 unităţi din România, în condiţiile în care rata mortalităţii după spitalizare pentru infarct miocardic acut este cu mult sub media naţională.

Reacţia reprezentanţilor unităţii medicale

"Ca de obicei, Spitalul Judeţean nu face parte din cele 15 spitale care au primit bani pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut. De doi ani tot facem demersuri în acest sens şi nici de data aceasta nu am fost incluşi", a declarat, pentru "Replica", dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Managerul spitalului, dr. Dănuţ Căpăţână, dar şi preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, au anunţat în repetate rânduri că în judeţul Constanţa nu se mai moare de infarct miocardic acut. Departamentul de Cardiologie Intervenţională a fost creat având miza principală intervenţia în infarct miocardic acut. Menţionăm că "Departamentul Inimii" este finanţat exclusiv din fonduri ale Consiliului Judeţean, însă atât reprezentanţii CJC, cât şi cei ai spitalului, au solicitat fonduri şi de la stat.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218