REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Spitalul Judeţean, pregătit de sărbători să dea piept cu valul mare de pacienţi

Spitalul Judeţean, pregătit de sărbători să dea piept cu valul mare de pacienţi

Replica API 20 decembrie 2012 | 00:00 96

Stoc de medicamente şi mai mulţi medici

Stoc de medicamente şi mai mulţi medici

Înainte de perioada sărbătorilor de iarnă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi-a făcut aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare suficiente pentru toţi pacienţii. "Este adevărat că această perioadă, între 24 şi 6 ianuarie, va fi o perioadă pentru urgenţe, pacienţii cronici vor fi reprogramaţi pentru luna ianuarie pentru că este vacanţă şi rămâne doar medicii de gardă. Vor fi 26 de medici care vor asigura urgenţele 24 din 24. Pe cele 11 luni ale anului 2012, am avut 51.252 de pacienţi. Ca activitate, nu am avut fluctuaţii faţă de alţi ani, ca şi cazuri nu a fost ceva deosebit în 2012", a spus dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa.

Şefa Unităţii de Primire Urgenţe (UPU), dr. Rodica Tudoran, susţine că medicii sunt pregătiţi să facă faţă acestei perioade mai dificile a sărbătorilor de iarnă. Şi asta pentru că medicii de familie au cabinetele închise. "Este o perioadă în care atât medicii de familie cât şi ambulatoriile de specialitate se închid, angajaţii sunt în vacanţă şi practic, rămânem singurul loc unde populaţia se adresează începând dinainte de Crăciun şi până pe 5 ianuarie a.c., când se vor redeschide toate aceste unităţi", a declarat dr. Tudoran. Din experienţa anilor trecuţi, specialiştii de la UPU se aşteaptă la o avalanşă de pacienţi. Este şi motivul pentru care şi-au luat toate măsurile pentru a face faţă numărului mare de solicitări. "Pentru perioada zilelor de maximă încărcare, deci de Crăciun, de Anul Nou, în perioada de imediat după, sunt patru medici pe linia de gardă, plus Linia de Gardă de Urgenţe Pediatrice. La fel am făcut şi cu personalul mediu şi cu personalul auxiliar, astfel încât să putem face faţă solicitărilor care probabil vor fi în număr mai mare în această perioadă. Din punct de vedere al aprovizionării cu materiale sanitare şi medicamente, avem absolut toate medicamentele care trebuie să existe într-o Unitate de Primire Urgenţe şi care există în ţară. Sunt unele probleme cu medicamentele care nu au fost importate, dar avem în general medicamentele de prim ajutor şi toate medicamentele de care avem nevoie, inclusiv vaccinul tetanic", susţine dr. Tudoran.

Care sunt sfaturile medicilor, pentru constănţeni, în perioada sărbătorilor?

Medicul Rodica Tudoran solicită constănţenilor să fie cumpătaţi şi să urmeze un regim alimentar echilibrat, care să nu includă numai lipide sau carbohidraţi sau dulciuri foarte concentrate. Trebuie evitate alimentele grase sau care ştim că ne fac rău, fiecare persoană ştie exact ce tolerează şi ce nu. De asemenea, abuzul de alcool trebuie evitat în corelaţie cu abuzul alimentar, pentru că duce la tulburări digestive, la risc de pancreatită acută şi se poate ajunge şi la intervenţii chirurgicale, internare, perfuzii, medicaţie şi altele. Legumele, zarzavaturile trebuie să facă parte din regimul nostru alimentar din perioada sărbătorilor de iarnă. Mişcarea este şi ea foarte importantă, trebuie să ieşim chiar dacă e frig afară. "Copiii şi vârstnicii, cardiacii, bolnavii cu patologie neurologică trebuie să se protejeze şi să ţină seama de un regim alimentar adecvat şi de a nu se expune la un frig excesiv pentru că pot declanşa sau agrava afecţiuni mai vechi", explică dr. Tudoran. Medicul a precizat că, până în prezent, în evidenţele UPU figurează 122.898 de pacienţi, dintre care s-au internat aproximativ 25%, mai mult pe Urgenţă Adulţi, mai puţin pe Urgenţa Pediatrie. "Din punct de vedere al repartizării acestor pacienţi, în lunile ianuarie, februarie, am avut undeva la 10.000 de pacienţi. În schimb, în lunile de vară, iulie, de exemplu, am avut 14.489 de pacienţi, deci o creştere de peste 40%, iar această creştere s-a menţinut şi în lunile iunie şi august. În special a fost vorba de accidente rutiere cu traumatisme şi politraumatisme. Din totalul de pacienţi, pacienţi de cod roşu au fost, până în prezent, 4.548 de cazuri", a mai spus medicul şef al UPU Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218