rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Spondilita anchilozantă: simptome, cauze și tratament

Spondilita anchilozantă face parte dintr-un grup de boli conexe cunoscute sub numele de spondiloartropatii. Spondilita anchilozantă este un tip rar de artrită care provoacă durere și rigiditate la nivelul coloanei vertebrale, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Această afecțiune, cunoscută și sub numele de boala Bechterew, începe, în general, în partea inferioară a spatelui și se poate răspândi până la gât sau poate deteriora articulațiile din alte părți ale corpului.

Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie care, în timp, poate provoca fuziunea unora dintre vertebre, oasele mici din coloana vertebrală. Această tasare face coloana vertebrală mai puțin flexibilă și poate duce la o postură aplecată în față, cocoșată. Dacă coastele sunt afectate, poate fi dificil să respiri profund.

Cauze spondilită anchilozantă

Spondilita anchilozantă nu are o cauză specifică cunoscută, deși are o legătură genetică și poate apărea în familii.

Factori de risc spondilită anchilozantă

• sexul – bărbații sunt mai predispusi sa dezvolte spondilita anchilozanta decat femeile;

• vârsta – debutul apare, în general, la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte;

• ereditatea – majoritatea pacienților care suferă de spondilită anchilozantă au gena HLA-B27, cu toate că mulți oameni care au această genă nu dezvoltă niciodată spondilită anchilozantă;

Deși spondilita anchilozantă poate apărea la mai mult de o persoană dintr-o familie, nu este o boală pur genetică. Mai mulți factori genetici și de mediu joacă probabil un rol în determinarea riscului de a avea spondilita anchilozantă. De exemplu, aproximativ 80% dintre copiii care moștenesc HLA-B27 de la un părinte cu spondilită anchilozantă nu dezvoltă tulburarea.

Aproximativ 95% dintre persoanele care au spondilită anchilozantă au o variație a genei antigenului leucocitar uman-B (HLA-B). Această genă modificată sau mutată produce o proteină numită HLA-B27 care crește riscul de îmbolnăvire. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cu o genă HLA-B mutantă nu fac AS. De fapt, 80% dintre copiii care moștenesc gena mutantă de la un părinte cu SA nu dezvoltă boala. Peste 60 de gene au fost legate de această afecțiune.

Totodată, îți poate crește riscul de a dezvolta spondilita anchilozantă, dacă ai una dintre aceste afecțiuni:

• boala Crohn;

• colita ulcerativă;

• psoriazis.

Prevalență spondilită anchilozantă

Spondilită anchilozantă tinde să se dezvolte mai întâi la adolescenți și adulții tineri. De asemenea, este de aproximativ 2 ori mai frecventă la bărbați decât la femei.

Simptome spondilită anchilozantă

Simptomele apar, de obicei, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 45 de ani, dar se pot dezvolta și la vârste mai mici sau mai mari.

Semnele și simptomele timpurii ale spondilitei anchilozante pot include durere și rigiditate în partea inferioară a spatelui și a șoldurilor, în special dimineața și după perioadele de inactivitate. Durerea de gât și oboseala sunt, de asemenea, frecvente. În timp, simptomele se pot agrava, îmbunătăți sau opri la intervale neregulate.

Zonele cel mai frecvent afectate sunt:

• articulația dintre baza coloanei vertebrale și pelvis;

• vertebrele din partea inferioară a spatelui;

• locurile în care tendoanele și ligamentele se atașează de oase, în principal în coloana vertebrală, dar uneori de-a lungul spatelui călcâiului;

• cartilajul dintre stern și coaste;

• articulațiile șoldului și umărului.

Unii pacienți au dureri persistente, în timp ce alții prezintă simptome mai ușoare.

Simptome spondilitei anchilozanta tind să se dezvolte treptat, de regulă, pe parcursul mai multor luni sau ani, și pot să apară și să treacă, cu timpul. La unii pacienți starea se îmbunătățește pe parcurs, dar pentru alții se poate agrava încetul cu încetul.

Dacă ai spondilită anchilozantă, este posibil să ai:

• rigiditate și dureri în zona joasă a spatelui;

• dureri de șold;

• dureri articulare;

• dificultăți de respirație;

• dureri de gât;

• oboseală;

• pierderea poftei de mâncare și pierderea inexplicabilă în greutate;

• dureri abdominale și diaree;

• erupții cutanate;

• probleme de vedere.

Când să mergi la medic?

Ar trebui să consulți medicul de familie, dacă ai simptomele specifice spondilitei anchilozante persistă.

În cazul în care medicul consideră că ai putea avea această afecțiune, ar trebui să te îndrume la un specialist reumatolog pentru analize suplimentare și un tratament corespunzător.

Așadar, consultă un specialist, dacă ai dureri de spate sau de fese care au apărut încet, sunt mai accentuate dimineața sau te trezesc din somn în timpul jumătate a nopții. Ai în vedere o vizită la medic, mai ales dacă această durere se îmbunătățește odată cu exercițiile fizice și se agravează cu odihna.

Totodată, fii atent dacă ai un ochi roșu dureros, sensibilitate crescută la lumină sau vedere în ceață.

Diagnostic spondilită anchilozantă

După ce îți examinează simptomele și istoricul familial, medicul va efectua un examen fizic în timpul căruia îți poate cere să respiri profund sau să te apleci în direcții diferite. În plus, poate încerca să îți producă durere apăsându-ți pe anumite porțiuni ale pelvisului sau mutându-ți picioarele într-o anumită poziție.

În unele situații, specialistul îți poate recomanda unul sau mai multe dintre aceste teste pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului:

• teste imagistice: RMN sau radiografii ale coloanei vertebrale;

• teste de sânge, care pot verifica prezența genei HLA-B27. Aproximativ 8% dintre persoanele de origine europeană au această genă, dar doar un sfert dintre aceștia dezvoltă spondilită anchilozantă.

Tratament spondilită anchilozantă

Scopul tratamentului este de a ameliora durerea și rigiditatea și de a preveni sau a întârzia complicațiile și deformarea coloanei vertebrale.

Tratamentul pentru spondilita anchilozantă are cel mai mare succes înainte ca boala să provoace articulațiilor leziuni ireversibile.

Opțiunile de tratament includ:

• medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ameliora inflamația, durerea și rigiditatea;

• medicamentele antireumatice (eng. disease-modifying anti-rheumatic drugs) care reduc durerea și umflarea articulațiilor;

• corticosteroizii injectabili ameliorează temporar durerile articulare și inflamația;

• exerciții fizice – activitatea fizică regulată poate încetini sau opri progresia bolii și pare să atenueze durerea;

Mulți pacienți se confruntă cu dureri mai grave atunci când sunt inactivi.

• kinetoterapia este o parte importantă a tratamentului și poate oferi o serie de beneficii, de la ameliorarea durerii la rezistență și flexibilitate îmbunătățite;

• intervențiile chirurgicale – un număr mic de pacienți cu spondilită anchilozantă poate necesita operație;

Medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală, dacă ai dureri severe sau leziuni articulare ori dacă articulația șoldului este atât de deteriorată încât trebuie înlocuită.

Complicații spondilită anchilozantă

Spondilita anchilozantă are complicații articulare și extraarticulare. Acestea includ:

• durere cronică și dizabilitate;

• regurgitare aortică, când valva aortică a inimii nu se închide corespunzător;

• fibroză pulmonară;

• sindromul cauda equina sau coadă de cal în care nervii sunt presați, fibrele nervoase expuse, situate în partea inferioară a măduvei spinării devin iritate;

• tulburări de dispoziție.

În spondilita anchilozantă severă, se formează un os nou ca parte a încercării organismului de a se vindeca. Acest os nou unește, treptat, golul dintre vertebre și, în cele din urmă, îmbină secțiuni de vertebre. Acele părți ale coloanei tale devin rigide și inflexibile. Îmbinarea îți poate întări, de asemenea, cutia toracică, limitându-ți capacitatea și funcția pulmonară.

Alte complicații pot include:

• inflamarea ochilor (uveită), una dintre cele mai frecvente complicații ale spondilitei anchilozante;

• fracturile de compresie ale coloanei vertebrale (fracturi vertebrale de compresiune) – în primele etape ale spondilitei anchilozante oasele unora dintre pacienți se subțiază. Vertebrele slăbite se pot rupe, crescând gravitatea posturii cocoșate. Fracturile vertebrale pot pune presiune asupra și, eventual, răni măduva spinării și nervii care trec prin coloana vertebrală.

• problemele cu inima – spondilita anchilozantă poate cauza probleme cu aorta, cea mai mare arteră din organism. Aorta inflamată se poate mări până în punctul în care distorsionează forma valvei aortice din inimă, fapt ce îi afectează funcția.

Abordare interprofesională spondilită anchilozantă

O abordare interprofesională a spondilitei anchilozante poate îmbunătăți funcția, poate reduce durerea și poate crește calitatea vieții pacientului.

Spondilita anchilozantă este o afecțiune sistemică care poate afecta multe sisteme de organe și, prin urmare, pentru a evita morbiditatea se recomandă o abordare interprofesională, în cadrul echipei de medici, cum ar fi reumatolog pentru a evalua și gestiona simptomele acute și pentru a aborda orice spondiloartropatii coexistente, gastroenterolog pentru evaluarea bolii inflamatorii intestinale, oftalmolog pentru a evalua uveita anterioară, neurolog pentru a evalua sindroamele de compresie nervoasă etc.

Prognostic spondilită anchilozantă

Majoritatea pacienților rămân complet funcționali și capabili să lucreze. Pacienții cu boala severă, de lungă durată, au o mortalitate mai mare în comparație cu populația generală, în principal din cauza complicațiilor cardiovasculare.

Recomandări specifice spondilită anchilozantă

Dietă, stil de viață și remedii casnice spondilită anchilozantă

Pe lângă consultul medical regulat și administrarea medicamentelor conform prescripției medicului, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți starea, dacă te confrunți cu spondilită anchilozantă:

• exercițiile fizice pot ajuta la calmarea durerii, menținerea flexibilității și îmbunătățirea posturii;

• căldura poate ameliora durerea și rigiditatea încearcă comprese calde, băi fierbinți etc

• gheața aplicată de pe zonele inflamate poate ajuta la reducerea umflăturii;

• nu fuma – fumatul creează probleme suplimentare pentru persoanele cu spondilită anchilozantă, inclusiv îngreunarea respirației, accelerarea leziunile coloanei vertebrale și intensificarea durerii;

• ai grijă la postura ta și îndreaptă-ți spatele – exersează în fața unei oglinzi o poziție adecvată a corpului, o postură verticală;

• alege o dietă sănătoasă și evită alimentele prăjite, carnea procesată și alimentele bogate în grăsimi și zahăr, care pot avea un efect inflamator. Dietele antiinflamatorii, precum dieta mediteraneană, pot ajuta la combaterea inflamației.

• menține-ți o greutate sănătoasă: kilogramele în plus exercită presiune asupra articulațiilor și oaselor;

• gestionează stresul prin masaj, yoga, meditație sau consiliere psihologică;

• limitează consumul de alcool care poate slăbi oasele și crește riscul de osteoporoză!

joi, 4 noiembrie 2021315
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Adevărul despre starea lui Vârciu! Vești crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Comentarii
mai mult...Sănătate
30 noi 16:59SănătatePfizer BioNTech anunță un NOU VACCIN pentru Omicron

Alianţa Pfizer-BioNTech a decis să accelereze producerea unei doze specifice ”booster” de vaccin împotriva...229

30 noi 00:00SănătateCe suplimente pot fi utile pentru tiroida?36
30 noi 00:00SănătateCum să combați dependența de zahăr în 5 zile35
30 noi 14:39SănătateUn tip de durere cronică, asociat cu apariția demenței

Un tip de durere cronică este asociat cu un risc crescut de apariție a tuturor tipurilor de demență, inclusiv a...39

30 noi 00:00SănătateMicronoduli pulmonari: simptome, cauze, tratament43
30 noi 00:00SănătateRafila: Cum ar putea fi accelerată vaccinarea împotriva COVID?39
30 noi 00:00SănătatePlanta care ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezităţii

O plantă din America de Sud ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezităţii, au stabilit cercetătorii de la...35

30 noi 00:00SănătateUn român, profesor de Boli Infecțioase, stabilit în SUA, spulberă toate veștile bune despre Omicron36
30 noi 00:00SănătateGCS: Niciun oraş cu incidenţa cazurilor de COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori41
30 noi 14:24SănătateOMS s-a pronunțat: Cine amenință mai tare, între Delta și Omicron

Lumea este în alertă din cauza noii tulpini Omicron, însă majoritatea infecțiilor actuale COVID se datorează în...512

30 noi 14:25SănătateOctavian Jurma: ”Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”513
30 noi 14:23SănătateCoronavirus: Testele PCR, valabile pentru detectarea variantei Omicron. Ce se întâmplă cu celelalte teste394
Vremea
5.4°5.4° - 8.3° marţi, 30 noiembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 4.24 m/s
Presiune: 1002 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 noi 00:00SportFotbal: Manchester United l-a numit pe germanul Ralf Rangnick ca antrenor interimar

Echipa engleză de fotbal Manchester United l-a numit pe germanul Ralf Rangnick în funcţia de antrenor interimat...40

30 noi 00:09SportNeymar de la PSG, indisponibil opt săptămâni după accidentarea de la gleznă

Atacantul brazilian Neymar va fi indisponibil între şase şi opt săptămâni după entorsa la gleznă suferită...58

30 noi 00:00SportFotbal: FIFA a anunţat 11 candidaţi la câştigarea Premiului Puskas

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a anunţat, luni, care sunt cei 11 candidaţi la câştigarea Premiului...39

30 noi 00:10SportFotbal: Harry Kane au invitat doi fani la meciul cu Brentford

Doi fani ai echipei engleze de fotbal Tottenham Hotspur, care au călătorit 34 de ore din Texas pentru a-i vedea pe...55

Local
30 noi 22:59LocalProgramul IPS Teodosie de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Slujba cu prilejul sărbătoarii Sfântului Apostol Andrei va fi ținută și în acest an de ÎPS Teodosie. În...332

30 noi 00:01LocalTraficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!

Repetiția generală pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie a avut loc luni, astăzi, în intervalul orar...1976

30 noi 22:59LocalCOVID-19: INCIDENȚA pe JUDEȚ a ajuns 1,76!

1275

30 noi 22:56LocalCoronavirus: 6 NOI DECESE, la Constanța

Până luni, 29 noiembrie a.c., 56.382 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...270

30 noi 22:58LocalPersoanele fără certificat verde pot să asiste la ceremonia de Ziua Națională

Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se poate realiza fără a avea...326

30 noi 22:59LocalObiceiuri şi tradiţii de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei (30 noiembrie) sau Sântandrei, cum mai este cunoscută în popor, se înscrie în...478

30 noi 22:59LocalMeniu special de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie, în spitalele constănțene

Bolnavii internați în spitalele din Constanţa vor avea parte, de Sfântul Andrei şi de 1 Decembrie, de o masă...311

30 noi 00:05LocalBEŢI şi FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanţa

La data de 28 noiembrie a.c., în jurul orei 23.00, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat...420

30 noi 00:02LocalPrimăria NĂVODARI scoate la CONCURS mai multe funcții publice

323

Politică
30 noi 00:00PoliticăAurescu, despre relevanţa dobândită de Uniunea pentru Mediterana, la Forumul Regional de la Barcelona

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la cea de-a VI-a ediţie a Forumului Regional...42

30 noi 00:00PoliticăNicolae Ciucă, vizită fulger la fermierii români: 'Au nevoie de ajutor'

Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, au...55

30 noi 00:00PoliticăCristian Diaconescu anunță înființarea unei comisii pentru aplicarea PNRR

40

30 noi 21:16PoliticăAlexandru Rafila, poziție fermă: 'Nu renunţăm la impunerea certificatului verde la serviciu'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică, la Antena 3, că nu se va renunţa la impunerea...464

30 noi 19:03PoliticăSorin Cîmpeanu lămurește problema testelor dezasamblate: ”Nu este niciun haos!”

Haosul continuă în privința testelor de salivă pentru elevi. Nimeni nu știe cine va asambla componentele testelor...174

30 noi 19:04PoliticăIlie Bolojan vorbeşte despre viitorul PNL: "Nu este o situaţie bună pentru noi"

210

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....2988

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1720

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1419

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4798

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2249

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2261

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1712

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3415

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3150

Monden
30 noi 00:00MondenViaţa legendarei Tina Turner este povestită într-o nouă carte de benzi desenate

Viaţa legendarei Tina Turner este povestită într-o nouă carte de benzi desenate, potrivit Reuters. Biografia...34

30 noi 00:00MondenVedeta premiilor Goya este Satira 'El buen patrón', cu Javier Bardem în rol principal

Satira „El buen patrón”, regizată de Fernando León de Aranoa, cu Javier Bardem în rol principal, a obţinut un...35

30 noi 00:00MondenMatthew McConaughey nu-şi prezintă, deocamdată, candidatura pentru funcţia de guvernator al Texasului

37

30 noi 00:00Monden„Encanto“ reuşeşte să fascineze publicul şi se clasează pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

Magia noii pepite Disney, "Encanto", a reuşit să farmece publicul, asigurându-i locul fruntaş la box-office-ul...40

30 noi 19:03MondenRomâncă de 19 ani, în prefinala concursului Miss Italia

O româncă de 19 ani se numără printre prefinalistele de la Miss Italia. "Sunt o fată simplă, determinată,...258

30 noi 19:04MondenA murit designerul Virgil Abloh, creator al colecţiilor pentru bărbaţi Louis Vuitton

328

Mapamond
30 noi 14:45MapamondUn migrant a zburat trei ore în trenul de aterizare al unui avion și a supraviețuit. VIDEO

Un migrant care s-a ascuns în compartimentul trenului de aterizare al unui avion al companiei American Airlines a...726

30 noi 14:46MapamondZeci de mii de oameni au protestat din nou în Austria împotriva vaccinării obligatorii anti-Covid

Zeci de mii de persoane au protestat în Austria împotriva vaccinării obligatorii, o măsură pe care cancelarul...246

30 noi 14:46MapamondGermania confirmă trei cazuri de infectare cu Omicron

236

30 noi 14:43MapamondCredincioşii eleni, obligaţi să prezinte un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe

Grecia a introdus noi restricţii prin care credincioşii sunt obligaţi să prezinte un test COVID-19 negativ pentru a...214

30 noi 14:44MapamondAutoritățile olandeze au depistat 13 cazuri de Omicron la pasagerii veniți din Africa de Sud

Autoritățile sanitare olandeze au declarat duminică că 13 cazuri de noua variantă de coronavirus Omicron au fost...217

30 noi 14:44MapamondReferendum în Elveția pentru eliminarea certificatului verde

351

Sănătate
30 noi 00:00SănătatePlanta care ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezităţii

O plantă din America de Sud ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezităţii, au stabilit cercetătorii de la...35

30 noi 00:00SănătateUn român, profesor de Boli Infecțioase, stabilit în SUA, spulberă toate veștile bune despre Omicron

Un specialist român stabilit în SUA avertizează asupra evoluției noii tulpini a virusului SARS CoV-2 și spune că...36

30 noi 00:00SănătateGCS: Niciun oraş cu incidenţa cazurilor de COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori

41

30 noi 14:39SănătateUn tip de durere cronică, asociat cu apariția demenței

Un tip de durere cronică este asociat cu un risc crescut de apariție a tuturor tipurilor de demență, inclusiv a...39

30 noi 00:00SănătateMicronoduli pulmonari: simptome, cauze, tratament

Un nodul pulmonar reprezintă o creștere anormală care se formează într-un plămân sau în ambii. Mulți oameni au...43

30 noi 00:00SănătateRafila: Cum ar putea fi accelerată vaccinarea împotriva COVID?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că acest sentiment de impunere a vaccinării trebuie să dispară...39

30 noi 14:24SănătateOMS s-a pronunțat: Cine amenință mai tare, între Delta și Omicron

Lumea este în alertă din cauza noii tulpini Omicron, însă majoritatea infecțiilor actuale COVID se datorează în...512

30 noi 14:25SănătateOctavian Jurma: ”Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că tulpina Omicron va ajunge în România, cu siguranță, în luna...513

30 noi 14:23SănătateCoronavirus: Testele PCR, valabile pentru detectarea variantei Omicron. Ce se întâmplă cu celelalte teste

394

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT