rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Spondiloza cervicală: cauze, simptome și cum tratăm durerea

Spondiloza este un termen-umbrela (sau un termen general) care se refera la degenerarea coloanei vertebrale din orice cauza. Dacă alegem un sens mai restrâns, spondiloza se refera la osteoartrita Spondiloza este un termen-umbrelă (sau un termen general) care se referă la degenerarea coloanei vertebrale din orice cauză, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Dacă alegem un sens mai restrâns, spondiloza se referă la osteoartrită spinală, legată de vârstă înaintată și de uzura coloanei vertebrale, care este cea mai frecventă cauza a spondilozei. Există mai multe tipuri de spondiloză, iar unul dintre acestea, spondiloza cervicală, reprezintă o afecțiune foarte întâlnită la persoanele de peste 40 de ani, cu precădere la cele sedentare și supraponderale.

Ce este spondiloza

Spondiloza cervicală, însă, nu reprezintă o condiție obligatorie, întrucât se instalează și pe fondul unei predispoziții genetice, traume diverse, poziții vicioase menținute timp îndelungat, fiind în plus favorizată și de fumat. Cel mai adesea, termenul "spondiloză" este folosit pentru a descrie osteoartrita (denumită uneori și osteoartroza) coloanei vertebrale, dar este, de asemenea, un termen folosit în mod frecvent pentru a descrie orice formă de degenerare a coloanei vertebrale. Spondiloza este un termen descriptiv. La fel ca mulți alți termeni folosiți pentru a descrie problemele coloanei vertebrale, spondiloza este mai degrabă un termen descriptiv decât un diagnostic clinic. Literalmente, cuvântul poate fi "tradus" până la sensul că un pacient are atât durere, cât și degenerare la nivelul coloanei vertebrale, indiferent de ce anume îi provoacă acea durere sau de locul în care are loc degenerarea.

Cauze și factori de risc ai spondilozei

Spondiloza este un fenomen al îmbătrânirii. Odată cu înaintarea în vârstă, oasele și ligamentele din coloana vertebrală se uzează, ceea ce duce la apariția osteofitelor ("ciocurilor" osoase), un semn al osteoartritei. De asemenea, discurile intervertebrale se degenerează și se slăbesc, ceea ce poate duce la hernie de disc și la discuri umflate. Spondiloza este o boală comună, iar vârsta poate fi un factor de risc.

Pacienții descriu primele lor simptome între 20 și 50 de ani, iar spondiloza lombară este în special frecventă în rândul persoanelor de peste 40 de ani. Potrivit Arthritis Foundation, spondiloza afectează aproximativ 75% dintre persoanele de peste 60 de ani.

Simptomele sunt adesea raportate mai întâi la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Peste 80% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani prezintă semne/dovezi clare de spondiloză potrivit studiilor bazate pe radiografii. Rata la care apare spondiloza este parțial legată de predispoziția genetică, precum și de un istoric al traumatismelor la nivelul coloanei vertebrale. Genetica este un alt factor de risc pentru spondiloză.

Dacă multe persoane dintr-o familie au spondiloză, este o probabilitate să existe o predispoziție genetică mai puternică pentru spondiloză. Leziunile spinale/traumatismele coloanei vertebrale sunt, de asemenea, un factor de risc pentru spondiloză. Loviturile, traumatismele sau rănile pot provoca neplăceri, precum hernia de disc. De asemenea, este mai probabil ca osteoartrita să se dezvolte în articulațiile lezate/afectate, inclusiv atunci când vine vorba de articulațiile din coloană vertebrală. Poate dura ani de zile pentru ca osteoartrită să se dezvolte în această zonă.

Cauzele spondilozei

Principalele cauze ale spondilozei sunt îmbătrânirea și uzură generală asociată cu viața pacientului. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot exacerba sau agrava spondiloza. Următoarele cauze sunt unele dintre cele mai frecvente:

• traume sau vătămări subite ori neașteptate, cum ar fi cele care apar în timpul muncii fizice, sporturilor cu un impact ridicat, accidentelor rutiere sau căzăturilor grave;

• predispoziția genetică, anomaliile congenitale ale coloanei vertebrale sau antecedentele familiale referitoare la durerile de spate;

• afecțiunile precum artroza (osteoartrita) fațetelor articulare, stenoza spinală sau boala degenerativă a discului intervertebral, tumorile benigne sau canceroase, pintenii osoși (osteofitele) și discurile rupte ori hernia de disc;

• obezitatea;

• fumatul și/sau consumul excesiv de alcool;

• malnutriția;

• lipsa exercițiilor fizice;

• realizarea unor mișcări repetitive care tensionează și uzează coloana vertebrală, cum se întâmplă în cazul meseriilor care necesită ridicarea în mod regulat a unor obiecte grele, munca fizică extrem de solicitantă sau conducerea mașinii pe distanțe foarte lungi.

Tipuri de spondiloză

Spondiloza se referă la modificările degenerative ale coloanei vertebrale, cum ar fi osteofitele (numite și "ciocuri" osoase sau "pinteni osoși") și la degenerarea discurilor intervertebrale, acele structuri din țesut cartilaginos, rotunjite și plate, care reunesc vertebrele și care joacă un rol de amortizor între acestea.

Există mai multe tipuri de spondiloză:

• cervicală;

• lombară;

• toracală.

Astfel, spondiloza poate să apară în zona cervicală (la gât), în zonă toracică (partea superioară și de mijloc a spatelui) sau în zona lombară (partea inferioară a coloanei vertebrale).

Cele mai întâlnite forme sunt spondiloza lombară și spondiloză cervicală, spun specialiștii, iar spondiloza toracală nu provoacă în mod frecvent simptome.

Spondiloză lombosacrală este cea care afectează atât zona lombară (partea de jos a coloanei vertebrale), cât și zona lombo-sacrală (partea de sub zonă lombară-osul sacral, situat imediat deasupra șanțului interfesier).

Simptome ale spondilozei

Durerea nu trebuie trecută cu vederea în spondiloza cervicală. La începutul afecțiunii, durerea se accentuează la oboseală și stat în picioare, însă dispare după odihnă.

Din nefericire, neglijată, spondiloza se accentuează și apar crize dureroase ce țin săptămâni sau luni, însoțite de:

• contracturi,

• limitare funcțională,

• migrene,

• vertij,

• amețeli,

• tulburări de dispoziție,

• dureri extinse în umăr, ceafă,

• gât înțepenit,

• nevralgii intercostale și altele.

În afară de durerea caracteristică, amețeli, dureri de cap, greață, uneori, dar și furnicături la nivelul brațelor și umerilor, spondiloza cervicală poate genera și tulburări motorii, afectând în timp, forța brațelor. De aceea este necesară diagnosticarea și tratarea acestei suferințe, care poate evolua surprinzător la unii pacienți, din cauza evoluției proceselor degenerative la nivelul corpurilor vertebrale și al discurilor intervertebrale.

Simptomele pot varia în spondiloză. Să nu uităm că spondiloza este mai frecventă în zona gâtului și în partea inferioară a spatelui (zona lombară). Gâtul (în spondiloză cervicală) este mai predispus, deoarece el susține greutatea capului printr-o gamă largă de mișcări.

Partea inferioară a spatelui are un risc crescut, deoarece zona lombară gestionează și distribuie cea mai mare parte a greutății corpului și stresul structural asociat. Cele mai importante simptome în spondiloză sunt:

• Durerea - ea poate rezulta dintr-un disc intervertebral umflat sau din hernia de disc care împinge ("ciupește") un nerv spinal, un nerv mixt care transmite informații senzoriale, motorii și semnale autonome între măduva spinării și organism. Nervul comprimat la nivelul gâtului poate cauza durere cervicală care poate radia în jos, către umăr, braț și mână. În mod similar, dacă zona lombara este afectată, pacientul va prezenta dureri la nivelul feselor și sciatică (durere de picior).

• Redoarea (rigiditatea) - aceasta poate să apară după perioadele de inactivitate sau după repaus, cum ar fi atunci când pacientul se trezește, după ce a dormit mai multe ore.

• Paresteziile (senzații anormale) se pot dezvolta la pacienții cu spondiloză, iar acestea pot fi senzații de amorțeala sau furnicături în anumite zone afectate de boală.

Deoarece spondiloza este un termen-umbrelă pentru a descrie degenerarea discurilor intervertebrale și a coloanei vertebrale, pot să apară numeroase simptome în funcție de localizarea, severitatea și de natura problemei care stă la bază spondilozei.

Simptomele generale pe care trebuie să le ai în vedere sunt:

• durere lombară, durere de spate (toracică, în zonă din centru) sau durere de gât (în zona cervicală);

• hernie de disc;

• nervii "ciupiți";

• sciatică;

• amorțeală și slăbiciune în zonă afectată, cât și în membrele asociate (mâini sau picioare);

• senzație de furnicături și înțepături în zona afectată și în membrele asociate;

• dureri de cap;

• o paletă limitată de mișcări, rigiditate în vertebrele afectate și senzația că oasele "se macină", se freacă unele de altele;

• dificultate la menținerea echilibrului și incapacitatea de a efectua activitățile de zi cu zi, fără a întâmpina dureri sau disconfort.

Metode de diagnosticare pentru spondiloză

În timpul consultului (examinării fizice și examinării neurologice), medicul va analiză îndeaproape coloana vertebrală a pacientului și gamă de mișcări în timp ce pacientul este așezat în diverse poziții: aplecat în față, în lateral, în spate. Medicul își notează forma pe care o are coloană vertebrală, inclusiv orice curbaturi anormale.

Specialistul palpează (simte) coloana pentru a detecta orice zone sensibile sau dureroase, tensiuni musculare sau spasme, umflături ori zone în care e prezentă inflamația. Mai mult, durerea este evaluată în profunzime, împreună cu alte simptome, ca de exemplu paresteziile, slăbiciunea, etc.

Radiografiile (o metodă folosită în diagnosticarea spondilozei) pot detecta osteofitele sau "pintenii" osoși sau pierderea înălțimii discului intravertebral (acesta se poate subția).

Medicul specialist poate recomanda un CT ("tomografie computerizată") ori o investigație IRM (imagistică prin rezonanță magnetică, numită și "rezonanță magnetică nucleară" / RMN) pentru a vedea modificările degenerative și anomaliile existente în țesuturile moi ale coloanei vertebrale. Desigur, în funcție de simptomele pacientului, pot fi recomandate și alte tipuri de teste care îl ajută pe medic să stabilească diagnosticul.

Evoluția spondilozei

La nivelul corpurilor vertebrale și al discurilor intervertebrale, are loc, pe fondul unor "reacții de reparare", apariția osteofitelor (pinteni osoși) care pot realiza acțiuni cu efect vătămător ale măduvei sau rădăcinilor nervoase. Această complicație se numește "cervicobrachialgia degenerativă", ce generează inițial parestezii, furnicături, amorțeli, până la slăbirea forței musculare și chiar dizabilitate.

Cum se tratează spondiloza

Unul dintre aspectele importante ale tratamentului îl reprezintă imobilizarea coloanei cervicale pentru a evita mobilizarea agresivă a musculaturii, prin purtarea de gulere moi, rigide sau semirigide. Noaptea se va dormi pe o pernă ortopedică, ce preia curbura cefei. Multe persoane, însă, nu acceptă această metodă terapeutică, deși este una eficientă, care grăbește calmarea crizei dureroase. Odată cartilagiile articulare lezate, ele nu se mai refac și este importantă terapia pentru a conserva măcar componentele vertebrale în acest stadiu și a încetini evoluția bolii.

Fizioterapie și tratament kinoterapeutic pentru spondiloză

Cele mai bune metode de tratament pentru spondiloză sunt prin fizioterapie, care ajută la combaterea durerilor, redorii (rigidității) și retracțiilor, ajutând la stabilizarea procesului degenerativ. Se obține și tonifierea musculaturii vertebrale și mobilitatea coloanei cervicale. Tratamentele ajută, indirect, și la remiterea durerilor de cap și a migrenelor generate de spondiloză.

Pentru a avea efect, curele de fizioterapie se fac în pachete de câte 8-10 ședințe consecutive, de două ori pe an, preferabil prin internare în clinici de specialitate, mai ales în sezonul rece, pentru a evită diferențele mari de temperatură post-procedură, deplasările, etc. În plus, chiar se recomandă că o astfel de ședință să fie urmată de masajul terapeutic, manual sau electric, prin aparatură cu softuri speciale de electrostimulare și masaj.

Masajul urmărește calmarea și relaxarea musculaturii spatelui, combaterea contracturilor dureroase musculare, redarea mobilității articulațiilor vertebrale, stimularea circulației, tonifierea musculaturii paravertebrale. După masaj se pot executa exerciții de kinetoterapie, articulațiile și musculature fiind stimulate și "încălzite", deci mai ușor de mobilizat.

Exercițiile și gimnastica specială sunt importante în tratamentul pentru spondiloză. Mișcarea ajută la activarea circulației, mai ales la nivelul discurilor vertebrale, rehidratarea lor, ameliorarea durerii, menținerea sau redobândirea forței musculare și a mobilității coloanei. Exercițiile se fac sub supravegherea unui kinetoterapeut.

Ideal ar fi că ședințele să dureze 15-20 de minute pe zi și constau în mișcări lente, începând de la simple ridicări și aplecări ale bărbiei, mâinilor, cu protejarea articulației umerilor, și abia în partea a două fiind continuate cu rotiri ușoare ale gâtului, cefei, trunchiului sau brațelor. Se pot executa stând pe scaun, în picioare, apoi întins pe o saltea, la sol, pe burtă, la început cu bărbia sprijinită pe mâini.

Culcat pe spate, pacientul poate executa ridicări ale capului, brațelor, rulări ușoare, fără a pune presiune pe zona occipitală, ci maxim până la nivelul omoplaților. De asemenea, flexii ale genunchilor și bărbiei simultan la piept, precum și exerciții ale brațelor, cu ridicări drepte sau laterale, cu ajutorul unui băț lung, urmărind mișcarea acestuia cu privirea. Tot de băț ne putem ajuta pentru ridicarea brațelor în picioare, sau pe scaun.

Nu detaliem aceste exerciții aici întrucât, deși se pot accesa și viziona foarte ușor zeci de exemple pe Youtube, de exemplu, personal, cred că cel mai bine ar fi ca exercițiile să fie personalizate și corectate măcar la început, de către un kinetoterapeut, în funcție de stadiul de degenerare vertebrală a fiecăruia și mai ales de de poziționarea și dezvoltarea osteofitelor în raport cu țesutul medular.

Procedurile pot fi completate cu acupunctura, presopunctura, o hidratare atentă și o dietă sănătoasă, eventual reglarea greutății spre normoponderabilitate, dacă este cazul.

Să reținem că, prin "ghidarea" corpului prin exercițiile terapeutice, fizioterapeutul ajută pacienții să își întărească mușchii abdominali și să scape de kilogramele în exces. Ambele schimbări pot să reducă în mod semnificativ severitatea simptomelor pacientului când vine vorba de spondiloză, punând mai puțină presiune pe coloana vertebrală.

Intervenții chirurgicale pentru tratarea spondilozei

Rareori este nevoie de o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală pentru a trata spondiloza care se dezvoltă la spate sau gât. Chiar și așa, în unele cazuri, terapiile nonchirurgicale nu asigură o ameliorare adecvată a durerii sau a simptomelor.

Pe de altă parte, compresia nervului poate deveni severă și/sau simptomele osteoartritei coloanei vertebrale se pot agrava progresiv și pot duce la slăbiciune și amorțeală a extremităților (braț, picior). În unele cazuri, ar putea fi recomandată intervenția chirurgicală în zona spatelui (lombară și nu numai) sau în zona gâtului.

Există mai mulți factori, printre care și starea generală de sănătate a pacientului, care trebuie evaluați foarte atent, înainte ca medicul să facă o procedură la nivelul coloanei vertebrale. Totodată, medicul stabilește ce fel de intervenție chirurgicală este necesară dacă pacientul chiar are nevoie de operație, iar aceste proceduri pot fi:

• Laminectomia lombară-este o procedură de îndepărtare a "arcadelor" osoase ale canalului spinal, procedura mărind ulterior dimensiunea canalului spinal și reducând presiunea exercitată asupra măduvei spinării;

• Discectomia-este o procedură folosită pentru a îndepărta o porțiune a unui disc intervertebral care pune presiune pe o rădăcină nervoasă sau pe canalul spinal.

• Foraminotomia cervicală-este o procedură de extindere a deschiderilor pentru rădăcinile nervoase, pentru a ieși din canalul spinal. În timpul unei proceduri de acest gen este îndepărtată o cantitate de țesut, care poate să varieze.

• Îndepărtarea osteofitelor-este o procedură folosită pentru a îndepărta "ciocurile" osoase sau "pintenii" osoși dintr-o zonă unde aceștia provoacă atingerea sau "ciupirea" nervilor.

• Corpectomia-este o procedură de îndepărtare a corpului vertebral și a discurilor.

Dacă starea pacientului este gravă, iar acesta nu răspunde la alte forme de tratament, este posibil ca persoana să aibă nevoie de o operație. O intervenție chirurgicală poate să însemne că: medicul îndepărtează osteofitele sau "pintenii" osoși, îndepărtează părți din oasele gâtului pacientului sau operează hernia de disc, pentru a oferi mai mult spațiu nervilor și măduvei spinării.

Operația este rareori necesară pentru spondiloză cervicală, însă chiar și așa, un medic poate recomanda intervenția chirurgicală dacă durerea este severă și dacă această afectează capacitatea pacientului de a-și mișca brațele.

Terapii alternative pentru spondiloză

Terapiile practicate pentru spondiloză sunt diverse și se utilizează protocoale specifice, care includ:

• Laserul-această terapie cu lumina laser are rol antialgic, antiinflamator, relaxează musculatura și edemul (umflăturile).

• Terapia cu curent diadinamic urmărește un efect decontracturant, vasodilatator și antiinflamator.

• Terapia cu ultrasunete decontractureaza prin încălzire, stimulează sistemul nervos, are efect antiinflamator și antagic, realizează un efect fibrinolitic, cu limitarea degenerării locale.

• Terapia cu curenți interferențiali are, de asemenea, efect de stimulare trofică, motorie nervoasă, dar și miorelaxantă și antiinflamatoare.

Modalitățile de încălzire și de răcorire a zonei (aplicarea unor comprese calde sau comprese reci, cu gheață), masajul terapeutic și terapia de decompresie a coloanei vertebrale, precum și alte tratamente recomandate de medic ajută, în mod frecvent, pacienții care se confruntă cu spondiloză.

Dacă însă spondiloza a cauzat deja dureri mari și a provocat traumatisme secundare ori dacă tratamentele conservative nu au ameliorat simptomele, atunci intervenția chirurgicală s-ar putea să fie necesară.

Tratamentul medicamentos pentru ameliorarea simptomelor spondilozei

Evident, pe parcursul tratamentului medicamentos, medicii recomandă medicație antalgică și antiinflamatoare adecvată, cel mult 15 zile din cauza efectelor adverse gastrice, dar și fizioterapie, masaj, kinetoterapie, acestea din urmă având mult mai puține contraindicații sau efecte adverse nedorite.

Medicamentele speciale care combat durerea și inflamația din corp pot, adeseori, să reducă durerea și disconfortul pacientului pe perioade mai lungi de timp, iar după acest interval, problemele asociate cu spondiloza, de obicei, se rezolvă cu ajutorul fizioterapiei sau kinetoterapiei.

Deși medicii sfătuiesc pacienții în mod regulat să folosească medicamente cu administrare orală și locală, totodată aceștia recomandă alte tehnologii sau terapii alternative (stimularea electrică, injecțiile localizate), pentru că toate acestea pot maximiza beneficiile medicației prescrise pentru spondiloză. Deși spondiloza poate fi o afecțiune extrem de dureroasă, cei mai mulți pacienți răspund favorabil la tratamentele non-chirurgicale. Prima linie de tratament include analgezicele (medicamentele contra durerii), medicamentele antiinflamatoare și cele care relaxează mușchii.

Remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor spondilozei

Suplimentele sau remediile naturiste (din plante) pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor spondilozei, dar doar la recomandarea medicului specialist. Înainte de a încerca orice fel de remediu din plante sau supliment din plante, asigură-te că discuți cu medicul tău.

Chiar dacă sunt remedii naturiste, pot exista efecte adverse de care nu poți fi conștient; de exemplu, un remediu din plante poate să interacționeze cu un medicament prescris de medic, pe care îl iei regulat.

Unele dintre remediile naturiste pe care le poti lua in considerare pentru tratamentul spondilozei sunt:

• Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens) este o plantă folosită de mai multe secole pentru a trata febra, artrita și problemele gastrointestinale. Ea funcționează ca un medicament antiinflamator. În zilele noastre, este folosită pentru afecțiuni care cauzează inflamație și durere, precum spondiloză (osteoartrită spinală). Remediile se pot lua sub formă de capsulă.

• Ghimbirul-poate fi și el folosit ca un "medicament" antiinflamator. Poți să îți prepari propriul ceai de ghimbir, adăugând o linguriță de ghimbir proaspăt ras într-o cană de apa clocotită. Sau poți cere sfatul unui medic fitoterapeut, care îți va spune cum se administrează remediile pe bază de ghimbir.

• Suplimente sau glicozaminoglicani-Glucozamină și/sau sulfatul de condroitina sunt două exemple de glicozaminoglicani. Aceste substanțe pot fi luate separat sau în combinație și pe piață există numeroase suplimente alimentare de acest gen. Glucozamina și condroitina sunt făcute din surse naturale și s-a demonstrat că uneori calmează simptomele spondilozei.

• Extractele din scoarță de sălcie albă-Un lucru important de reținut este că salcia albă a dus la dezvoltarea aspirinei în Europa. Dacă nu vrei să iei versiunea sintetică (mai ales că aspirina poate irita stomacul), folosește remediile naturiste pe bază de scoarță de salcie albă. Este un remediu recomandat pentru afecțiuni care cauzează durere și inflamație, iar spondiloza le provoacă pe amândouă. De asemenea, scoarță de salcie albă calmează și durerea acută de spate.

Prevenirea spondilozei

Spondiloza este un proces degenerativ, așa că nu există nicio metodă cunoscută pentru a preveni procesele patologice degenerative. Cu toate acestea, unele măsuri pe care le iei se pot dovedi utile pentru a preveni durerea cervicală și durerea de spate pe care spondiloza le poate cauza. De exemplu, trebuie să ai mereu o poziția corectă a corpului, să nu mergi cocoșat, să nu îți ții gâtul prea aplecat, pentru a nu avea dureri în această zonă.

Pe de altă parte, e bine să înveți cum trebuie să ridici corect greutățile, iar un fizioterapeut te poate învață acest lucru, ca să nu îți soliciți prea mult coloană vertebrală.

Un alt lucru important este controlul greutății, iar medicul te poate ajută să scapi de kilograme într-un mod sănătos, pentru a nu-ți solicita coloana vertebrală din cauza excesului ponderal. Totodată, odihna corespunzătoare a corpului este un alt punct pe care trebuie să îl ai în vedere dacă nu vrei să suferi de spondiloză.

marţi, 18 ianuarie 2022493
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Scene GROTEȘTI! Ce pățesc soldații ruși în Ucraina: „Lasă-te înjunghiat...”
Comentarii
mai mult...Sănătate
16 mai 10:48SănătateMinisterul Sănătății s-a sucit: Nu mai distribuie pastilele cu iod

Pastilele de iodură de potasiu vor fi împărţite populaţiei numai în caz de accident nuclear, a declarat un...334

16 mai 14:46SănătateRujeola sau Pojarul la copii - Transmitere, Simptome, Complicații153
16 mai 00:00SănătateAi aceste simptome? Ar putea fi vorba despre ficat mărit235
16 mai 00:00SănătateFibromul uterin în sarcină: simptome, complicații și prevenție

De obicei, un fibrom uterin apărut în sarcină nu îi afectează semnificativ dezvoltarea, dar în unele cazuri poate...163

16 mai 00:00SănătateMenstruație întârziată: care sunt cauzele care duc la dereglări de acest tip, inclusiv la menopauză181
16 mai 00:00SănătateMarea Britanie amână interzicerea promovării alimentelor bogate în zahăr, sare sau grăsimi147
16 mai 00:00SănătateTermenul pentru organizarea şi funcţionarea centrelor de arşi, prelungit până la sfârşitul lui 2025

Termenul privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea...142

16 mai 00:00SănătateSpecialiști: Epidemia COVID din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră182
16 mai 00:00SănătateVariola maimuțelor a apărut și la oameni: care sunt simptomele și unde trăiesc cei diagnosticați170
16 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 138 de persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

Numărul de persoane cu COVID internate este de 803, cu 72 mai puţine faţă de ziua anterioară, a informat Ministerul...152

16 mai 20:43SănătateRafila: Infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră317
16 mai 20:44SănătateDeși Rafila afirmă că protecția oferită de vaccin în fața Omicron este aproape zero, unii medici recomandă doza a patra457
Vremea
23.4°18.6° - 23.4° luni, 16 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 74%
Vânt: 2.1 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/494562453944
5/4033174312426
joker264235201312
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 mai 00:00SportSărbătoare în Gruia - CFR Cluj a câștigat campionatul României la fotbal pentru a cincea oară consecutiv

Formaţia CFR Cluj a învins, duminică seară, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (1-0), echipa Universitatea Craiova,...312

16 mai 00:00SportUn român a marcat golul decisiv în finala Cupei Maltei

Formaţia FC Floriana a câştigat Cupa Maltei, duminică seară, învingând în finală echipa Valletta, scor 2-1...223

16 mai 00:00SportAC Milan este la un pas de titlu în Italia după ce a învins Atalanta cu 2-0

Formaţia AC Milan, la care este legitimat Ciprian Tătăruşanu, a învins, duminică seară, pe teren propriu, cu...191

16 mai 00:00SportEchipele care vor diputa barajul pentru Liga I - Tragerea la sorți va avea loc luni

FRF a anunţat, duminică, după disputarea ultimelor meciuri din play-off-ul Ligii 2 Casa Pariurilor, că la baraj...308

Local
16 mai 00:21LocalReglare de conturi în Mangalia, cu urmăriri în trafic și bâte! Detalii din dosar

Membri ai clanului Mustafa din Mangalia, respectiv Osgian, Iunuzbei, Tamer și Emuran dar și Cocâlea Elvis au fost...4825

16 mai 23:22LocalApartament în flăcări, la Tortomanu

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, sâmbătă, 14 mai, în Tortomanu, vizavi de...515

16 mai 23:22LocalAccident la Constanța: victimele, doi motocicliști

950

16 mai 23:19LocalCentrele de vaccinare Covid, aprovizionate cu doze expirate din februarie

Până la închiderea acestora, la 1 iulie, centrele de vaccinare din Capitală și din țară au primit produse...428

16 mai 23:20LocalŞase decese la pacienţi cu Covid-19, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost raportate şase decese la pacienţi cu COVID-19, respectiv patru bărbaţi şi două...454

16 mai 23:21LocalAutoturism răsturnat în zona Hanul Morii, pe DN2A

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de duminică, 15 mai a.c., în...686

16 mai 23:22LocalAccident cu victimă, în Mangalia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în Mangalia, zona gării, acolo unde a avut loc un...997

16 mai 23:23LocalCod galben de ploi torențiale, la Constanța

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben valabil în intervalul 14 mai, ora 12 - 15...5757

16 mai 00:19LocalBucureșteanul de la Patagonia Design, întors din drumul fericirii de pe litoral!

1359

Politică
16 mai 20:44PoliticăȘeful AUR cere un bloc al partidelor de opoziție împotriva PSD și PNL

Încet încet se apropie anul electoral 2024 atunci când vom avea în ordine - alegeri europarlamentare, alegeri...476

16 mai 20:45PoliticăAmbasada României la Kiev și-a reluat activitatea

Ambasada României la Kiev și-a reluat sâmbătă activitatea, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. „Mă...445

16 mai 20:45PoliticăPetre Daea anunță iminența crizei alimentare: Războiul stomacurilor goale este mai periculos și mai devastator decât cel cu arma

441

16 mai 20:42PoliticăA murit fostul parlamentar PSD şi ministru al Cercetării, Şerban Valeca

Fostul parlamentar PSD şi ministru al Cercetării, fost preşedinte al PSD Argeş, profesorul Şerban Valeca, a...476

16 mai 23:48PoliticăPSD Constanța are activitate și în weekend

Membrii Biroului Permanent și președintele Organizației Municipale a PSD Constanța, Ion Dumitrache, s-au reunit...861

16 mai 20:42PoliticăRomânia susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO

România a exprimat „fără rezerve sau condiții” sprijinul pentru aderarea rapidă a Finlandei și Suediei la NATO...253

16 mai 20:46PoliticăBoloș: „Situație critică” pentru România la absorbția fondurilor europene

România are la îndemână nu doar banii europeni care vin prin PNRR, programul creat special pentru a relansa economia...509

16 mai 20:47PoliticăMinistrul Boloș anunță că renegocierea PNRR este obligatorie pentru România

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri seară, că realitatea din momentul...459

16 mai 00:05PoliticăLege promulgată: 7 ani de închisoare pentru schingiuirea unui animal

783

Interviuri
12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3406

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2242

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

6050

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3030

16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4033

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3264

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11334

24 mar 00:20InterviuriGheorghe Haleț ar vrea să reînvie festivalul de muzică ușoară Mamaia! Video

Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5012

22 mar 19:49InterviuriRăzvan Pantelimon: Ar trebui să ne fie frică de criza economică și alimentară, nu de război! Video

1586

Monden
16 mai 00:00MondenCatalogul muzical al trupei Pink Floyd ar putea fi vândut cu 500 de milioane de dolari

Catalogul muzical al trupei rock britanice Pink Floyd face obiectul unor propuneri de cumpărare lansate de Warner Music...156

16 mai 23:48MondenBritney Spears a anunţat că a pierdut o sarcină

Britney Spears a anunţat sâmbătă că a pierdut sarcina printr-o postare pe Instagram alături de logodnicul său,...314

16 mai 00:01MondenScandalul bubuie iar: juriul național al României a fost eliminat de la Eurovision!

3256

16 mai 00:00MondenAnamaria Prodan i-a luat înapoi cadoul de 450.000 de euro făcut lui Reghe! „Să-mi dea banii înapoi!“

Anamaria Prodan vrea să divorțeze cât mai repede și să ștergă cu buretele trecutul ei alături de Laurențiu...392

16 mai 00:00MondenAdelina Pestrițu, șicanată pe Instagram!

Adelina Pestrițu a avut parte de critici dure pe Instagram, după ce a filmat un clip despre ,,moda bunelor maniere",...236

16 mai 00:00MondenCe mesaj are Ronan Keating pentru fanii din România? Artistul revine la vară în țara noastră

Apreciatul cântăreț Ronan Keating revine în România în această vară. Fostul solist al formației Boyzone a...190

16 mai 23:49MondenFanii Eurovision România, furioşi pe Moldova şi Ucraina după punctajul oferit lui WRS: “Ruşine”

WRS a reuşit să se claseze pe locul 18 în finala Eurovision 2022, desfăşurată sâmbătă seara în Italia, la...1632

16 mai 23:49MondenCine sunt Kalush Orchestra din Ucraina, câştigătorii Eurovision 2022, cu melodia “Stefania”

Ucraina este câştigătoarea Eurovision 2022. Kalush Orchestra, cu melodia "Stefania" . Piesa a luat cele mai multe...387

16 mai 00:02MondenUcraina a câştigat Eurovision 2022! România, pe locul 18!

3121

Mapamond
16 mai 21:09MapamondPeste 700.000 de refugiaţi din Ucraina au ajuns în Germania

În Germania au fost înregistraţi până acum peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, arată date ale ministerului de...362

16 mai 21:09MapamondÎn Rusia se află în desfășurare o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov a declarat că este în desfășurare o lovitură de...942

16 mai 21:08MapamondTren frigorific plin cu cadavre de soldați ruși omorâți în Ucraina, lăsat în urmă de armata lui Putin

683

16 mai 21:09MapamondPutin îl avertizează pe președintele Finlandei

Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o "greşeală", a estimat sâmbătă preşedintele rus Vladimir...452

16 mai 17:51MapamondSUA trimit peste 10.500 de trupe noi în Europa: Anunțul Pentagonului

SUA trimit 10.500 de noi trupe în Europa pentru a înlocui soldații care au fost desfășurați anterior, a anunțat...606

16 mai 21:09MapamondAustria se pregăteşte să ridice toate restricţiile legate de pandemia de COVID-19

Autorităţile austriece nu vor mai cere persoanelor care intră în ţară să prezente dovada vaccinării împotriva...384

16 mai 21:08MapamondServiciul secret ucrainean SBU a interzis 13 jurnalişti străini de la începutul războiului

Serviciul secret ucrainean SBU a decretat, de la începutul războiului, interdicţie de intrare pentru 13 jurnalişti...409

16 mai 21:08MapamondSiria: Lovituri aeriene israeliene, cinci morţi

Israelul a lansat vineri lovituri în centrul Siriei, făcând cinci morţi, printre care un civil, a informat agenţia...386

16 mai 21:07MapamondUcraina investighează 11.000 de posibile cazuri de crime de război

337

Sănătate
16 mai 00:00SănătateTermenul pentru organizarea şi funcţionarea centrelor de arşi, prelungit până la sfârşitul lui 2025

Termenul privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea...142

16 mai 00:00SănătateSpecialiști: Epidemia COVID din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră

Specialiștii susțin că epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Virusul...182

16 mai 00:00SănătateVariola maimuțelor a apărut și la oameni: care sunt simptomele și unde trăiesc cei diagnosticați

170

16 mai 00:00SănătateFibromul uterin în sarcină: simptome, complicații și prevenție

De obicei, un fibrom uterin apărut în sarcină nu îi afectează semnificativ dezvoltarea, dar în unele cazuri poate...163

16 mai 00:00SănătateMenstruație întârziată: care sunt cauzele care duc la dereglări de acest tip, inclusiv la menopauză

Aproape că nu există femeie care să nu se fi confruntat cel puțin o dată în viață cu întârzieri ale...181

16 mai 00:00SănătateMarea Britanie amână interzicerea promovării alimentelor bogate în zahăr, sare sau grăsimi

Marea Britanie va amâna cu un an noile reglementări care interzic promovarea ofertelor de cumpărare a alimentelor şi...147

16 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 138 de persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

Numărul de persoane cu COVID internate este de 803, cu 72 mai puţine faţă de ziua anterioară, a informat Ministerul...152

16 mai 20:43SănătateRafila: Infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că infecţia cu noul coronavirus se...317

16 mai 20:44SănătateDeși Rafila afirmă că protecția oferită de vaccin în fața Omicron este aproape zero, unii medici recomandă doza a patra

457

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT