REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Spondiloză lombară: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Spondiloză lombară: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Replica API 14 mai 2021 | 00:00 976

Această afecțiune, sinonimă uneori cu "spondiloză deformantă" și cu "artroză lombară", descrie formațiuni osoase (osteofite) la marginile vertebrelor și alte caracteristici anormale.

Sursa foto: Shutterstock

Ce este spondiloză lombară?

Spondiloză se referă la acele modificări degenerative ce apar în coloana vertebrală, cum ar fi osteofitele și discurile intervertebrale care sunt deteriorate. Modificările de tipul spondilozei ce apar la nivelul coloanei vertebrale sunt, în mod frecvent, clasificate că artroză (osteoartrita). Așa că o formulare de tipul "spondiloză coloanei vertebrale lombare" înseamnă că există modificări degenerative, cum ar fi artroză articulațiilor din coloana vertebrală și discuri intervertebrale deteriorate în partea inferioară a spatelui (regiunea lombară), scrie doc.ro.

Cauze și factori de risc pentru spondiloză lombară

Coloana vertebrală este alcătuită din mai multe structuri, numite vertebre. Aceste vertebre sunt separate de niște discuri intervertebrale care absorb șocurile și care permit coloanei noastre să se rotească și să se îndoaie - cu alte cuvinte, să fie flexibilă. Vertebrele și discurile sunt ținute pe poziție de ligamente și de mușchi, structuri care oferă susținere și rezistență coloanei vertebrale.

Spondiloză lombară reprezintă uzură și degradarea discurilor și fațetelor articulare din zona inferioară a spatelui. Discurile intervertebrale devin din ce în ce mai subțiri, iar unele "ciocuri" osoase (numite osteofite) se pot forma la marginile articulațiilor.

Spondiloză este un tip de artroză grăbită de uzură și degradarea coloanei vertebrale. Boală apare când discurile și articulațiile se deteriorează, când osteofitele se dezvoltă pe vertebre în regiunea lombară sau în ambele situații. Aceste modificări pot să influențeze în mod negativ mobilitatea coloanei vertebrale și pot afecta nervii și alte funcții din zona.

Există mai multe tipuri de spondiloză (cervicală; toracala; lombară; pe mai multe nivele - formă care afectează mai multe segmente ale coloanei vertebrale), însă indiferent de localizare, cauzele afecțiunii pleacă din același punct: discurile intervertebrale și articulațiile coloanei vertebrale se degradează și se uzează pe zi ce trece, odată cu înaintarea în vârstă.

Desigur, factorii de risc pot fi multipli în spondiloză, inclusiv în formă care afectează regiunea lombară. Uzură zilnică și degradarea structurilor din coloana vertebrală sunt o cauza generală a spondilozei.

Aceste modificări afectează pacienții în mod diferit, în funcție de factorii de risc ai fiecăruia, care pot fi:

- o predispoziție genetică spre artroză în zona lombară

- obezitatea sau supraponderalitatea

- un stil de viață sedentar, combinat cu lipsa exercițiilor fizice

- un traumatism la coloana vertebrală sau o intervenție chirurgicală în zona lombară

- fumatul

- o meserie sau o profesie ce implică mișcări repetitive sau mișcări ce necesită ridicarea greutăților care implică de fapt coloana vertebrală

- anxietatea sau depresia

- artrită psoriazica.

Simptome spondiloză lombară

Spondiloză în regiunea lombară are că simptome: redoarea (rigiditatea) articulațiilor, durere, afectarea mobilității (de exemplu, pacientului îi este dificil să își arcuiasca spatele), sunete și cracmente articulare ce se aud din zona lombară, durere referita ce se simte în zona feselor și/sau piciorului.

Mulți pacienți cu spondiloză observată la radiografie nu prezintă niciun simptom. De fapt, experții spun că spondiloză lombară este prezența în cazul a 27-37% dintre pacienți, fără simptome. La unele persoane, spondiloză cauzează durere de spate și durere de gât, dacă este localizată în regiunea cervicală.

Tratament spondiloză lombară

În cele mai multe cazuri, spondiloză lombară produce doar redoare ocazională, ușoară, și durere, iar pacienții aceștia nu au nevoie de tratament. Chiar și așa, simptomele nu trebuie ignorate, iar opțiunile de tratament trebuie discutate cu medicul specialist:

Medicamente pentru calmarea durerii - Pentru pacienții cu spondiloză lombară, pot fi de ajutor medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi cele pe baza de ibuprofen.

Activitate fizică - Pacientul cu spondiloză lombară trebuie să fie activ, să practice exerciții cu un impact redus asupra articulațiilor, cum ar fi înotul sau mersul pe jos. Aceste exerciții pot menține flexibilitatea coloanei vertebrale și pot întări mușchii care susțin coloana.

Postura trebuie îmbunătățită - Statul cu umerii căzuți, de exemplu, poate agrava durerea la unii pacienți.

Fizioterapia - Un fizioterapeut poate îndemna pacientul cu spondiloză lombară să facă exerciții specifice ori îi poate sugera să facă masaj terapeutic.

O mai bună susținere pentru zona lombară - Pacientul va trebui să aleagă un scaun sau o saltea care îi susține mai bine regiunea lombară.

Odihnă în perioadele în care durerea se agravează - Când simptomele provoacă neplăceri, pacientul cu spondiloză lombară trebuie să se odihnească.

Terapii alternative - Unii pacienți cu spondiloză lombară pot apela la alte terapii, pentru a ține sub control simptomele, cum ar fi acupunctură, masajul, electrostimularea, etc.

Tratament medicamentos - Dacă durerea este severă sau persistă, medicul poate recomandă pacientului cu spondiloză lombară: medicamente care calmează durerea (pe baza de prescripție medicală), medicamente care relaxează mușchii, medicamente care calmează durerea la nivelul terminațiilor nervoase, creme care se aplică local, medicamente steroidiene (când durerea este severă), etc.

De reținut: Nu există un tratament care să inverseze procesul de la baza spondilozei, deoarece este un proces degenerativ. Tratamentul pentru spondiloză lombară țintește, de fapt, durerea de spate pe care această formă a bolii o cauzează. Prin urmare, tratamentul pentru spondiloză este similar cu cel pentru durerea de spate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920