REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Sponoche, singurul care şi-a depus candidatura la concursul pentru funcţia de manager al Spitalului Cernavodă

Sponoche, singurul care şi-a depus candidatura la concursul pentru funcţia de manager al Spitalului Cernavodă

Replica API 22 ianuarie 2019 | 12:57 672

Planuri pentru DEZVOLTARE: un aparat CT şi contract cu CNE Cernavodă pentru servicii medicale

Planuri pentru DEZVOLTARE: un aparat CT şi contract cu CNE Cernavodă pentru servicii medicale

Marius Sponoche

Economistul Marius Sponoche este singurul care și-a depus candidatura la concursul pentru funcția de manager la Spitalul Orășenesc Cernavodă. Printre planurile sale pentru dezvoltarea unității sanitare se numără înființarea a două compartimente, de pneumologie și balneologie, achiziționarea unui Computer Tomograf, dar și participarea la licitația organizată de CNE Cernavodă pentru oferirea de servicii medicale.

Luni, 21 ianuarie a.c., a avut loc proba finală a concursului pentru funcția de manager la Spitalul Orășenescu Cernavodă, respectiv a interviului, care a constat în prezentarea proiectului de management. Singurul care și-a depus candidatura la concurs și a prezentat proiectul de management este Marius Sponoche, cel care a asigurat până în prezent interimatul pe funcție.

Spitalul Orășenesc Cernavodă va trece printr-un amplu proces de dezvoltare, după cum reiese din ceea ce și-a propus să realizeze Marius Sponoche în funcția de manager și ceea ce a prezentat comisiei de evaluare, prin proiectul de management. Astfel, se are în vederea înființarea a două compartimente noi, unul de pneumologie și unul de balneofizioterapie, angajarea de medici specialiști în Ambulatoriul Integrat al spitalului, pentru specialitățile pentru care nu există medici. Totodată, angajamentele lunare nu vor depăși cuantumul plăților, astfel încât să nu existe datorii sau arierate.

În altă ordine, Marius Sponoche anunță că se are în vedere participarea la licitația organizată de Centrala Nuclear Electrica Cernavodă pentru servicii medicale.

„Conducerea spitalului a purtat discuții cu furnizorul de servicii medicale Medicover pentru a merge împreună la licitația organizată de CNE Cernavodă pentru serviciile medicale. În acest sens, spitalul a dotat laboratorul de analize medicale cu echipamente care să facă toate tipurile de analize medicale cerute în caietul de sarcini al CNE Cernavodă. Medicul de medicina muncii angajat al Spitalului Orășenesc Cernavodă are competențe în medicina nucleară, iar medicii urgentiști din cadrul Compartimentului de Primiri Urgențe Cernavodă vor fi cursați pentru urgență în caz de accident nuclear, în colaborare cu CNE Cernavodă”, se mai arată în proiect.

Totodată, se dorește dezvoltarea pe partea de investigații imagistice, prin achiziționarea unui Computer Tomograf (CT), care să sprijine medicii în stabilirea unui diagnostic corect și într-un timp mai scurt, fără ca pacienții să mai fie îndreptați spre alte centre medicale.

„Contribuția autorității publice locale continuă cu derularea unor proiecte cu impact de lungă durată asupra spitalului, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 în Regiunea Centru pe axa 8.1 Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătaet și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”, se mai arată în proiectul de management.

Spitalul Orășenesc are în structură 60 de paturi, deși necesarul ar fi de aproximativ 100 de paturi. În ultimii ani, arată Marius Sponoche, au fost realizate mai multe investiții în cadrul unității spitalicești, ca parte din strategia de dezvoltare a spitalului; dintre acestea, se impun menționate modernizarea și dezvoltarea compartimentelor de urgență, de neurologie, reumatologie, urologie, cardiologie, reabilitarea și dotarea sălii de operație din cadrul Compartimentului Obstetrică-Ginecologie, amenajarea spațiului pentru heliport, amenajarea vestiarelor pentru întreg personalul, autorizarea și punerea în funcțiune a Unității de Transfuzie Sanguină, punerea în funcțiune a stației de oxigen, prin montarea de prize, în fiecare salon și achiziționarea unui generator electric, care asigură curentul electric în cazul unei căderi de curent a furnizorului de energie electrică.

La finele lui 2018, datoria spitalului către furnizori este de 395.000 lei, angajamente care se află în termenul scadent de plată, fără arierate, iar excendetul financiar este de 140.000 de lei – sumă facturată către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, dar neîncasată până la data la care Trezoreria Statului și-a închis activitatea.

În ceea ce privește „punctele tari” ale Spitalului Orășenesc Cernavodă, se impun menționate: existența un laborator de analize medicale acreditat conform tuturor cerințelor, dar și a unui laborator de imagistică și Serviciu de Anatomie Patologică, dotate cu echipamente performante, existența unui Compartiment de Primiri Urgențe integrat, dotat cu heliport propriu, pentru decolarea și aterizarea elicopterelor SMURD, a grupului electrogen propriu, amplasat la firida spitalului, cu rolul de a prelua alimentarea cu energie electrică, în caz de avarie ENEL; un aspect în avantajul unității sanitare este și faptul că este singura prevăzută cu spațiu special de îngrijire a persoanelor afectate de radiații.

Cât privește aspectele care trebuie îmbunătățite, Marius Sponoche menționează numărul redus de paturi comparativ cu cât este necesarul – 60 de paturi, când ar fi nevoie de 100 de paturi, dotarea compartimentului de sterilizare cu echipamente cu un grad de uzură crescut, lipsa aparaturii de înaltă performanță (CT și RMN) și durata de spitalizare crescută în unele compartimente, din cauza lipsei alternativelor de îngrijire post-spitalizare.

Rezultatul la ultima probă a concursului pentru funcția de manager ar urma să fie făcut public în cursul zilei de marți, 22 ianuarie a.c.

UPDATE. În urma evaluării proiectului de management, Marius Sponoche a fost declarat admis, obținând un punctaj de 7,70 puncte. În cazul în care este nemulțumit, acesta poate depune contestație în termen de 24 de ore.

Membrii comisiei care au evaluat proiectul de management au fost: Marian Iordache - președinte, Alina Moineanu, Nicoleta Pîrvuleț - membri, Simona Presadă - secretar și Ana Maria Roșca - observator.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Concurs pentru MANAGER la Spitalul Cernavodă

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari domnule doctor.este doctor ginecolog.
1
0
Las o pe prioteasa sa mearga la gjnecolog ca ia spart rozeta marinarul
4
13
bravo nepoate sa fii cinstit nu ca mine snapan si hot de motorina din rezervoarele utilajelor de deszapezire dovedit de politia nationala !
8
0
a facut beliport ca sa se plimbe cu belesticopteru
4
2
Domnul Sponoche conduce spitalul de aproximativ sase ani, timp in care au fost la putere si psd si pnl, trei primari, dar el tot la conducerea spitalului este in continuare! Asta inseamna sa fi abil ,inteligent si pragmatic! Felicitari cernavodeanul nostru, la cat mai multi ani in functie, sa moara frustratii!
5
8
Politic nu toata lumea poate sa fie manager, ca altfel ai fi fost si tu handicapato si nu te plictiseai punand comentarii la 5 dimineata!!! Strugurii sunt prea acrii pt voi frustratilor, iar omul asta a facut ceva ,sa luptat sa aduca medici ,sa faca heliport, sa salveze vieti, dar tu frustrato stai pe comenturi la 5 dimineata, singura ta realizare in viata!
8
6
Politic toti putem fi manageri...Unii l-au gonit din cauza incompetentei iar noi colectivul l-am primit de "excelenta".Ce e si cu politica asta in Romania...Iar ptr Florin antecomentarul de unde l-ai facut tu doctor pe managerul Sponoche ca el a venit cu o amarata de diploma de la "bancomatul de diplome Spiru Haret" ?.
12
4
Felicitarii domnule doctor spanoche.
6
9

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920