REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sponsorii PDL au dotat Laboratorul de Radiaţii de la DSP cu aparatură de peste 100.000 de lei

Sponsorii PDL au dotat Laboratorul de Radiaţii de la DSP cu aparatură de peste 100.000 de lei

Replica API 25 septembrie 2012 | 00:00 500

Din ce iau, mai şi dau

Din ce iau, mai şi dau

Cei care au susţinut bugetele partidelor din arcul guvernamental la toate alagerile din ultimii ani au făcut cele mai bune plasamente financiare. Spre exemplu, în 2009, 30 de firme au "investit" în partidul care l-a susţinut pe preşedintele Traian Băsescu puţin peste un milion de lei şi au primit contracte cu statul de peste o jumătate de miliard de lei. Pe lista contractelor importante se numără şi firma Nitech SRL din Bucureşti, controlată de Nicolae Stancu (50%), Nicolae Dumitru (40%) şi Liliana Bumbeş (10%). Această firmă a donat PDL 10.000 de lei şi a câştigat în ultimii ani contracte de 13,67 milioane de lei.

Interesant este şi faptul că firma Nitech a dotat în acest an şi Laboratorul de Igiena Radiaţiilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, cu aparatură de peste 100.000 de lei. "Acum avem tot ce ne trebuie. În acest an am achiziţionat aparatele necesare pentru Laboratorul de Igiena Radiaţiilor. Echipamentul de control şi analize alfa-beta de fond scăzut a costat 37.000 de lei, iar sistemul de măsurare alfa-beta global a ajuns la 71.000 lei. Pe perioada garanţiei, firma Nitech asigură şi service-ul aparatelor", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, managerul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. Facem precizarea că anul trecut Laboratorul de Igiena Radiaţiilor funcţiona în sistem de avarie. Aparatele care ajutau specialiştii constănţeni să monitorizeze, permanent, nivelul radiaţiilor ionizante din apă, sol şi din alimente au cedat, fapt pentru care testele au fost efectuate la Bucureşti. Conform specialiştilor constănţeni, aparatura din dotarea laboratorului nu mai putea fi "resuscitată", aşa că recenta investiţie era necesară. Facem precizarea că pentru această achiziţie a fost nevoie de OK-ul Ministerului Sănătăţii, în vederea organizării licitaţiei, iar fericiţii deţinători ai firmei bucureştene Nitech au încasat sume considerabile de la instituţia sanitară constănţeană de stat. "Laboratorul din cadrul DSP este acreditat RENAR şi în cadrul acestor proceduri de acreditare aparatele cu care determinăm radioactivitatea factorilor de mediu sunt metrologate. Aparatul, de producţie americană, care determina alfa-beta global, anul trecut s-a defectat. Funcţiona din 1998. Piesa defectă nu a mai putut fi înlocuită cu una nouă pentru că nu se mai fabrică, motiv pentru care a fost achiziţionat un aparat nou, tot de producţie americană", a declarat dr. Mirella Calboreanu, reprezentantul Laboratorului de Igiena Radiaţiilor. Menţionăm că Laboratorul de Igiena Radiaţiilor a fost acreditat european, încă din 2003, iar de atunci este verificat anual. În cadrul laboratorului se efectuează în mod periodic teste asupra pâinii, apei şi solului de la Cernavodă, localitate pe raza căreia este amplasată Centrala Nucleară. Revenind la firma Nitech facem precizarea că este furnizoare de aparatură pentru laboratoare. Compania comercializează aparatură de laborator, mobilier de laborator, accesorii şi consumabile pentru industria alimentară, farmaceutică, chimică şi petrochimică, cosmetică, industria berii, pentru spitale, universităţi, institute de cercetare, producători de ceramică, sticlă, metalurgie sau vopsele. Nitech intenţiona în 2011 să deschidă o filială şi la Constanţa, bugetul de investiţii al companiei pentru 2011 ridicându-se la 1,2 mil. euro. Compania are în prezent peste 6.200 de clienţi, activitatea Nitech fiind organizată pe departamentele de vânzări, tehnic şi service.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614