REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sportiv constănţean pe podium la mai multe competiţii naţionale şi europene, IGNORAT la el acasă!

Sportiv constănţean pe podium la mai multe competiţii naţionale şi europene, IGNORAT la el acasă!

Replica API 15 decembrie 2016 | 23:34 813

Adrian Liviu Petrovici

Campionatul de motociclism din România este atractiv pentru pasionaţi. Totuşi, în Năvodari, Adrian Liviu Petrovici poartă cu mândrie originile prin ţară şi Europa la diverse campionate şi concursuri la care participă şi de fiecare dată se face remarcat. Nu are un sponsor constant, intră în competiţii prin finanţare proprie sau ajutor de la apropiaţi. Totuşi, după doar câţiva ani de la apariţia sa în competiţiile naţionale, ţinta lui este să devină cel mai bun din ţară. Este locul 3 naţional în clasamentul general şi a luat locul 1 la prima competiţie de anduranţă organizată în România.

„Am reușit în prima etapă a acestui an în Grecia, în cadrul Campionatului Național să-l întrec și să ies în fața campionului național. Asta mi-a dat curaj. Dacă am făcut-o o dată, o voi putea face și pe viitor. La următoarele etape, am avut niște probleme mecanice. La etapa a doua, am avut o problemă mecanică la motor și nu am putut avea un timp de calificări, ceea ce m-a împins pe ultimul loc în grila de start. Am plecat de pe ultima poziție, dar asta nu m-a împiedicat ca la sfârșitul concursului să fiu situat pe locul 4. Am tras cât de tare am putut. La a treia etapă, am avut iar o problemă mecanică. Am o „bătrânică” din 2005 și anii își spun cuvântul. Fiind și exploatată în acest regim de cursă, sunt niște uzuri foarte mari ale motorului care a cedat. Am reușit cu un mecanic de la circuit să repar această problemă. Neavând iarăși un timp de calificări, tot de pe ultimul loc am plecat, dar tot pe 4 am ieșit. În cea de-a patra etapă, am spart cutia de viteze în calificări, iarăși neavând un timp de calificare. Nu aveam o cutie de viteze de schimb, am plecat până la Iași, am cumpărat o cutie de viteze. Timp în care un prieten de-al meu George mi-a desfăcut motocicletă. Noaptea dinaintea cursei m-am întors de la Iași, am montat cutia de viteze împreună cu el și a doua zi am pornit în cursă tot de pe ultimul loc, terminând cursa pe locul 3. A fost un efort fizic tot mai intens. Mi-am doborât recordul pe acel circuit. Am scos un timp de 1:45 pe tur, în jur de o secundă în spatele campionului național. Deci, al doilea timp din România. E ceva foarte mare. Următoarea etapă am scos locul 4, după care s-a încheiat sezonul. La sfârșitul sezonului, am încheiat cu puncte care m-a propulsat pe locul 3 la general, la clasa SuperSport, ceea ce este îmbucurător. Nu mă așteptam ca din primul an să ajung pe podium la profesioniști.”, a spus Adrian Petrovici.

Adrian Petrovici este lupul singuratic al Dobrogei în motociclismul viteză din România

A alergat din ușă în ușă pentru a fi promovat de către autorități, dar majoritatea ușilor chiar dacă se deschideau, erau imediat închise. Totuși, este singurul constănțean care participă la astfel de competiții din Campionatul Est-European. „De la autoritățile locale, aș avea așteptări, îmi doresc. Am depus destule dosare pentru a mă ajuta într-un fel. Nu am zis cum, doar să-mi spună ei cum ar putea să mă ajute. Cunoscut sunt pentru că nu sunt atât de apreciat aici pentru că nu este motorsportul atât de dezvoltat în județul Constanța, dar în țară sunt mult mai apreciat și oamenii îmi sunt mai recunoscători. În campionatul național sunt singurul constănțean, în campionatul est-european sunt singurul constănțean. Este un campionat privat la care mai sunt doi sportivi care activează, dar nu cu rezultate la fel de bune ca ale mele.”, a zis sportivul.

Clasarea pe prima poziție la un concurs i-a adus și mai multă bucurie, mai ales că la competiția de anduranță din România a participat într-o echipă cu cel de-al doilea din clasamentul general din România. „În acest an am participat, de asemenea, la prima cursă de anduranță din România, cu o durată de trei ore pe circuit, pe echipe. Am participat alături de Emil Drăghici, fiind și adversarul meu direct din cadrul Campionatului Național și Iuliu Mihai, un pilot de la SuperBike. Împreună am reușit să obținem locul I după aceste 3 ore de circuit. Am participat împotriva unor echipe destul de bune, de talie mondială. Competiția a avut loc la Adâncata. Am mai participat în octombrie la o cursă, ultima din acest an, o cursă de knockout. Are un nume foarte interesant. E o cursă de eliminare. Au fost multe căzături. Din aproape 30 de concurenți, au căzut 9 sau 10. Tragi foarte tare. Ai un timp de calificare, te așezi la start. După 4 ture, ultimii 3 piloți ies afară. Iarăși te oprești, faci un tur de răcire. Te așezi la start. După 4 ture, ultimii concurenți ies afară. Pe circuit, au alergat și motociclete de SuperSport de 600 și de 1000. Fiind dezavantajați cei de 600, trag mult mai tare după cei cu 1000 și vor să recupereze într-un fel accelerația și apar greșeli. Am obținut locul 2 în această cursă. Au fost niște concurenți foarte puternici. Nu am dat înapoi de la nici o competiție la care am putut participa. Sunt determinat să trag pentru primele locuri pentru că tind să cred că acolo îmi este locul.”, a adăugat motociclistul.

Cheltuie pe an cât pentru un apartament pentru a participa la competiții

Motociclismul nu este un sport ieftin, dar cu siguranță este unul periculos. Investițiile pe care le face năvodăreanul depășesc bugetele multor tineri din România. Totuși, perseverența sa îl face să își dorească din ce în ce mai mult. În loc să cheltuie bani pe distracții zilnice și pe nopți pierdute precum fac mulți alți sportivi, Adrian preferă să investească în el, în sport și în creșterea propriei performanțe. „ După fiecare concurs la care merg, până la următorul concurs, trebuie să am bugetul pentru etapă. Nu ai cum din pat să faci asta. Trebuie să alergi pe la oameni, să le explici ce faci, cum faci, să găsești oameni noi, să vorbești cu cei care te-au mai ajutat. Mai lucrez cu un prieten pe la garaj, să îmi fac bani de buzunar. Cam asta fac. Găsești persoane și persoane. Unii au curajul sau bunul simț să îți zică că nu îi interesează ceea ce faci sau că nu au cum să te ajute. Găsești persoane care par interesați de ceea ce faci și își promit marea cu sarea și după multe telefoane și întâlniri pe la birouri, nu sunt decât acele persoane care nu au avut curajul să spună nu. Am întâlnit și persoane minunate. Îmi place să cred în oameni. Sunt foarte parolist, tind să cred că oamenii sunt așa. Prin optimismul meu am reușit să atrag oameni care mă ajută în continuare cu dragă inimă și îmi face plăcere să le am lângă mine. Îmi doresc multe persoane de acest gen, care să te aprecieze pentru ceea ce faci, nu pentru imagine. O motocicletă nouă costă undeva la 15.000 de euro, dar nu e vorba de prețul de achiziție. E vorba de accesoriile care le bagi după, suspensie, frână, motor, și toate piesele care necesită pentru acest tip de sport care ajung la două ori valoarea motocicletei. Cheltui pe an cam cât ar costa un apartament pentru a participa la competiții. Sportul nu e doar scump, ci și periculos. Este un sport de bărbat adevărat. Îmbină foarte multe chestii. Nu este un sport de imagine pentru că ai o cască pe cap.”, a declarat tânărul sportiv.

„ Particip să-mi reprezint orașul”

Competițiile la care participă nu îi aduc premii în bani, ceea ce înseamnă că investițiile sale nu sunt estompate de câștiguri financiare de la competiții. Totuși, acest lucru nu îl oprește. Participarea sa la competiții are un singur scop: să-i ofere senzația de campion și mândria de a flutura drapelul național în fața a câtorva mii de oameni. „Nu sunt premii. Particip pentru mine. Particip să-mi reprezint orașul. Când ești pe podium, mai ales la o cursă europeană, când ai în mână steagul României și îl fluturi sau când asculți imnul României este o senzație care te face să te simți într-un fel. Sunt oameni care nu te cunosc și îți scriu că te apreciează. Toate astea îți dau ce nu se compară cu banii. Nu vreau nici imagine falsă, nu vreau nici bani ca să îmi cine știe ce. Vreau pur și simplu să trăiesc și să pot să fac ceea ce fac, dar să o fac bine. Am avut gala din cadrul Campionatului Național, la Arad. Primii trei piloți de la fiecare clasă au fost premiați. După ce s-a terminat campionatul, ne-am revăzut majoritatea acolo. A fost un prilej să mai stăm împreună, să mai vorbim.”, a adăugat Adrian Petrovici.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218