REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sportul după cezariană - beneficii și contraindicații

Sportul după cezariană - beneficii și contraindicații

Replica API 15 iunie 2021 | 00:00 663

Primim deseori întrebări legate de perioada de reîncepere a exercițiilor fizice, de la cititoarele noastre care au devenit mămici după ce au născut prin cezariană.

Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă procedurile de naștere prin cezariană au devenit o opțiune pentru multe dintre viitoarele mămici, trebuie să reținem, totuși, că acestea sunt intervenții chirurgicale majore și trebuie tratate ca atare, scrie doc.ro.

La fel ca în cazul intervențiilor chirurgicale majore, săptămânile de după nașterea prin cezariană necesită o perioadă suficientă de timp, pentru ca pacienta să se recupereze, iar zona să se vindece.

Sportul practicat după o naștere prin cezariană necesită, de regulă, o perioadă mai lungă de așteptare decât nașterea pe cale vaginală, spun specialiștii. Așa că, dacă ai devenit mămică recent și ai fost supusă unei astfel de intervenții chirurgicale, nu îți forța organismul și nu începe încă să faci exerciții fizice, pentru că există riscul de infecție și de apariție a complicațiilor.

Când este în regulă să faci sport ori exerciții fizice după cezariană?

Dacă te numeri printre femeile care au născut printr-o operație de cezariană, așteaptă cel puțin 6 săptămâni după venirea pe lume a bebelușului până să începi programul tău de exerciții postnatale. Și nu uita să mergi și la controlul de la 6-8 săptămâni, la medicul tău ginecolog, pentru că aceste două criterii trebuie să se afle la baza deciziei tale de a face mișcare. În acest fel, te vei asigura că recuperarea după cezariană decurge perfect și că nu există riscul unor complicații.

Experții ne atrag atenția că inclusiv femeile care au o formă fizică excelentă și care au născut cu ușurință trebuie să fie extrem de atente când vine vorba de efectuarea exercițiilor fizice. Prin definiție, atât nașterea naturală (pe cale vaginală), cât și nașterea prin cezariană sunt traumatizante pentru organismul unei femei, iar efortul fizic prea mare poate cauza apariția unor diverse probleme.

Regula de "aur"

Dacă vrei să îți pui corpul în mișcare înainte de controlul de la 6-8 săptămâni de la nașterea bebelușului, începe cu o activitate ușoară, cu un impact redus, așa cum este mersul pe jos.

După ce ai fost la medicul ginecolog, la controlul de 6 sau 8 săptămâni, și după ce acesta și-a dat acordul pentru ca tu să faci anumite exerciții fizice după cezariană, poți să începi cu pași mici, pentru a reintra în ritmul antrenamentului în următoarele câteva săptămâni sau luni.

Medicii spun că întregul proces de vindecare a zonei are nevoie de o perioadă de cel puțin 6 până la 8 săptămâni după cezariană. Iar orice efort fizic și orice fel de forțare a mușchilor abdominali în această perioadă poate cauza hernie incizională sau poate întârzia vindecarea zonei.

Dacă îți doreșți să slăbești, este important să ai o dietă hipocalorică și să faci exerciții fizice în mod regulat. De regulă, sportul și anumite exerciții fizice trebuie evitate în primele 6 până la 8 săptămâni după nașterea bebelușului, pentru a se evita forțarea zonei și a mușchilor abdominali și pentru a facilita vindecarea zonei unde a avut loc incizia.

Ce activități sunt indicate

Tipurile de exerciții care sunt indicate pentru proaspetele mămici și care pot fi făcute după cezariană (după cel puțin 6 săptămâni de la naștere) sunt: mersul pe jos, aerobicul și yoga. Orice fel de activitate fizică ori exercițiu ce pune presiune pe mușchii abdominali trebuie evitate.

Exercițiile de evitat sunt cele care implică ridicarea picioarelor sau aplecarea trunchiului în față. Nu se vor face exerciții cu ridicare de greutăți ori cu împingerea unor greutăți, pentru că mușchii abdominali încă se vindecă.

Bine de știut!

Chiar dacă medicul tău și-a dat acordul și ți-a spus clar că ai voie să faci sport și exerciții fizice la 6 săptămâni după cezariană, reține că acest lucru înseamnă exerciții ușoare, care nu te solicită. Tipurile de exerciții ce sunt benefice în această perioada sunt: cele de respirație profundă, mersul pe jos, unele exerciții pentru trunchi. Tipurile de exerciții care nu vor fi deloc benefice în această perioadă de recuperare după cezariană sunt: alergarea, săriturile, antrenamentele cu greutăți foarte mari, abdomenele (exercițiile de tip crunch), ridicările picioarelor și alte exerciții clasice pentru musculatura abdominală.

Reține și că procesul de vindecare nu se încheie la 6 săptămâni după nașterea prin cezariană. Chiar dacă la exterior cicatricea pare vindecată, straturile profunde de țesut încă au nevoie de timp pentru a se vindeca în totalitate. Așa că este bine să îi acorzi corpului tău suficient timp să se vindece și să se recupereze după cezariană, înainte de a reîncepe să faci sport și să mergi la sală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367