REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Sportul și hepatita C: activități recomandate

Sportul și hepatita C: activități recomandate

Replica API 24 august 2020 | 00:00 889

Oboseala, stresul și articulațiile dureroase sunt consecințele infectării cu virusul hepatic C. Poți combate aceste simptome făcându-ți un obicei din a practica sport.

Probabil că, atunci când te simți epuizat, sportul este ultimul lucru pe care ai vrea să îl faci, însă activitățile fizice te încarcă cu energie, te ajută să ai un somn odihnitor, îți îmbunătățesc anduranță, te eliberează de stres și anxietate, îți fortifică musculatura și îți schimbă starea de spirit.

Specialiștii susțin că o persoană care suferă de hepatită de tip C ar trebui să practice cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată pe zi, timp de 5 zile pe săptămâna. Pentru început însă, 10 minute pe zi sunt suficiente pentru a obișnui organismul cu activitatea fizică.

Un alt avantaj al practicării sportului constă în eliberarea de endorfine și serotonină, hormoni responsabili pentru starea de bine. Având în vedere că unele medicamente prescrise pentru tratarea hepatitei C au că reacții adverse stările depresive, eliberarea de “hormoni ai fericirii” este mai mult decât binevenită.

Cele mai benefice activități fizice pentru persoanele care suferă de hepatită C

Exercițiile în aer liber – aceste exerciții sunt benefice pentru că pun organismul la treaba, dar și pentru că sunt realizate în aer liber și asigura o oxigenare mai bună. Plimbările în ritm alert, înotul, mersul pe bicicletă și aerobicul de intensitate medie sunt activități pe care le poți practică în aer liber, în special în timpul sezonului cald.

Exercițiile de forță – exercițiile cu greutăți sunt și ele recomandate persoanelor diagnosticate cu hepatită C întrucât tonifică și fortifică totodată musculatura, scăzând riscul de osteoporoză, întărind articulațiile și îmbunătățind postura corpului.

Exercițiile de stretching – activitățile precum pilates sau yoga, care pun accentul pe stretching, sporesc flexibilitatea și sunt extrem de benefice pentru persoanele care suferă de pe urmă infectării cu virusul hepatic C.

Activitățile fizice care pun accentul pe legătură dintre minte-emoții-trup – orice mișcare fizică are un efect și asupra minții întrucât corpul și mintea sunt interconectate, însă există anumite practici care sunt special concepute pentru a intensifica această legătură. Yoga este una dintre aceste practici. Sistemul indian vechi de mii de ani pune accentul atât pe mișcare, prin posturile fizice numite asane, cât și pe tehnici de respirație, meditație și relaxare. Apelează la un instructor la început pentru a nu riscă să te accidentezi. Odată ce stăpânești noțiunile de baza, poți practică yoga singur, acasă, oricând îți dorești.

T’ai Chi este o altă practică care lucrează corpul, dar și mintea. Originile t’ai chi-ului sunt chineze, iar această practică face parte din artele marțiale. Este o activitate fizică care nu solicită foarte tare corpul, deci nici articulațiile. În t’ai chi se pune accentul pe echilibrarea celor două elemente esențiale: yin – yang. Un studiu publicat în anul 2003 în Jurnalul de Medicină Psihosomatică a dovedit că această practică poate crește imunitatea atunci când organismul are de-a face cu o infecție.

Hidratarea este extrem de importantă în timpul practicării activităților fizice, așa că nu uită să bei suficientă apă înainte, dar și în timpul și după practicarea sportului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218