REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Spot publicitar pentru marca Skoda, interzis de CNA: "Este evident un mesaj înşelător"

Spot publicitar pentru marca Skoda, interzis de CNA: "Este evident un mesaj înşelător"

Replica API 26 iulie 2013 | 00:00 246

Un spot publicitar pentru marca de automobile Skoda a fost interzis de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luată joi de CNA, membrii Consiliului considerând că respectivul clip dezinformează telespectatorii cu privire la preţul produsului promovat. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit o reclamaţie în urma difuzării acestui spot publicitar, potrivit căreia clipul "încălcă grav" dispoziţiile Legii nr.158/2008, privind publicitatea înşelătoare.

"(...) este prezentat vârful de gamă al mărcii, noul model Skoda Octavia, iar mesajul audio şi video care însoţeşte prezentarea, anunţă modele Skoda începând de la 4480 euro+TVA. Preţul respectiv este preţul de pornire, pentru cel mai ieftin model Skoda, Skoda Citigo, preţul pentru modelul Octavia (fără TVA), prin Programul de Stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, porneşte de la 9942 euro (conform celor publicate pe site-ul www.skoda.ro). Este evident un mesaj înşelător, care induce în eroare consumatorii şi creează o situaţie dezavantajoasă pentru ceilalţi concurenţi de pe piaţa auto din România, care înţeleg să respecte rigorile legislaţiei în domeniul publicităţii şi deciziile CNA în materie. În plus, Porsche România comunică în continuare, pentru campaniile publicitare destinate consumatorilor, persoane fizice, preţul fără TVA, încălcând din nou Deciziile CNA", se arată în reclamaţia transmisă în CNA.

Pe de altă parte, CNA a analizat şi o adresă primită de la Consiliul Român de Publicitate (RAC), potrivit căreia spotul respectiv încalcă dispoziile Legii 158/2008 privind publicitatea înşelătoare.

Comitetul Etic al RAC a analizat cazul şi a decis că se încalcă prevederile Codului de practică în publicitate, articolul 1.3, litera b), potrivit căruia "comunicarea trebuie să evite orice afirmaţie şi reprezentare care ar putea înşela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, în special ceea ce priveşte valoarea produsului şi preţul total plătit de consumator, precum şi modalitatea de calcul a preţului", dar şi articolul 16.1, potrivit căruia "dacă preţul este menţionat într-o comunicare acesta trebuie să se refere la produsul descris şi promovat în comunicarea respectivă", Astfel, RAC a recomandat revizuirea respectivului spot.

În acest context, membrul CNA Chritian Mititelu a propus intrarea în legalitate a spotului publicitar, recomandarea fiind votată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Viorel Buda şi Christian Mititelu) şi două "împotrivă" (Cristina Trepcea şi Valentin Jucan).

Aplicarea unei decizii de intrare în legalitate implică faptul că respectivul spot publicitar nu mai poate fi difuzat până când nu va fi modificat, astfel încât să respecte legislaţia audiovizualului.

Decizia a fost luată în baza articolelor 93 şi 94 din Codul de reglemntare a conţinutului audiovizualului, potrivit cărora "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale", respectiv "În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie;b) să fie redată la viteză normală de citire".

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367