REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sri Lanka blochează reţelele sociale după violenţe antimusulmane

Sri Lanka blochează reţelele sociale după violenţe antimusulmane

Replica API 14 mai 2019 | 00:00 338

Sri Lanka a blocat luni accesul la Facebook, WhatsApp şi alte reţele sociale ca urmare a violenţelor antimusulmane ce au avut loc în mai multe oraşe ale acestei ţări, la câteva săptămâni după atentatele din timpul Paştelui catolic şi care au vizat în special biserici, informează AFP şi Reuters.

Grupuri de creştini au atacat duminică magazine deţinute de musulmani în oraşul Chilaw, în nord-vest, ca reacţie la un comentariu postat pe Facebook de un comerciant, a precizat poliţia. Forţele de securitate au tras în aer pentru a dispersa aici mulţimea, însă şi alte oraşe au fost scena unor acte de violenţă împotriva musulmanilor.

Sri Lanka se află în tensiune după carnagiul din 21 aprilie, când 258 de oameni au murit în atacuri ce au vizat trei biserici şi trei hoteluri.

Poliţia a precizat că starea excepţională care a fost impusă la Chilaw şi în împrejurimi a fost ridicată luni. Însă reţelele sociale au fost blocate pentru a împiedica utilizarea lor în scopul alimentării de tensiuni.

"Nu mai râdeţi, cât de curând veţi plânge", a notat pe Facebook un comerciant musulman, iar creştinii din regiune au văzut în această postare un avertisment cu privire la iminenţa unui nou atac. Mulţimea a vizat magazinul comerciantului, ducând la intervenţia forţelor de ordine şi la declararea stării excepţionale duminică după-amiaza.

Un grup de motociclişti a atacat magazine în localitatea Kuliyapitiya, unde patru persoane au fost arestate, potrivit autorităţilor. Zeci de persoane au atacat apoi postul poliţiei, unde cei patru se aflau în arest, determinând punerea lor în libertate.

În pofida stării excepţionale, o moschee a fost vandalizată.

Au mai avut loc confruntări între creştini şi musulmani în Negombo, oraş la nord de Colombo, care a fost una dintre ţintele atacurilor din timpul Paştelui.

Principalul organism ce reuneşte clerul islamic, All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU), a deplâns o suspiciune în creştere la adresa musulmanilor după atentatele sinucigaşe. "Le cerem membrilor comunităţii musulmane să dea dovadă de reţinere şi să evite postarea de lucruri inutile pe reţelele sociale", a îndemnat ACJU.

Furnizori de acces la internet au declarat că au primit ordinul organismului de reglementare în telecomunicaţii să blocheze Facebook, WhatsApp şi Instagram.

Acest val de violenţe a avut loc în timp ce bisericile din Sri Lanka au putut din nou, duminică, să oficieze slujbe, pentru prima dată după atentate.

Musulmanii reprezintă 10% din populaţia din Sri Lanka, ţară majoritar budistă. Creştinii reprezintă circa 7%.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102