REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Sri Lanka: O mişcare locală islamistă se află în spatele atacurilor sinucigaşe

Sri Lanka: O mişcare locală islamistă se află în spatele atacurilor sinucigaşe

Replica API 22 aprilie 2019 | 00:00 147

Purtător de cuvânt al guvernului:

Purtător de cuvânt al guvernului:

O grupare islamistă locală intitulată 'National Thowheed Jamaat' (NTJ) se află în spatele atacurilor sinucigaşe comise duminică în Sri Lanka şi soldate cu cel puţin 290 de morţi şi 500 de răniţi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Rajitha Senaratne, într-un briefing de presă, transmit AFP şi Xinhua.

Conform purtătorului de cuvânt, autorităţile investighează pentru a identifica eventuale legături ale mişcării islamiste cu grupări din afara ţării.

În urmă cu zece zile, NJT făcuse obiectul unei alerte difuzate serviciilor de poliţie şi care avertiza că mişcarea pregătea atentate împotriva unor biserici şi a ambasadei Indiei la Colombo.

Mişcarea, despre care există puţine informaţii, s-a făcut cunoscută anul trecut în legătură cu acte de vandalism comise asupra unor statui budiste.

Conform dpa, purtătorul de cuvânt Rajitha Senaratne a declarat că un poliţist de rang înalt a făcut să circule un raport despre posibile atacuri, dar informaţia nu a fost comunicată premierului Ranil Wickremesinghe sau miniştrilor cabinetului.

Ministru al apărării este preşedintele Maithripala Sirisena, în subordinea căruia se află şi forţele de poliţie. Maithripala Sirisena este membru al unui alt partid politic decât premierul Wickremsinghe. Cei doi se află într-o coaliţie dificilă de guvernare după ce preşedintele l-a demis în mod neaşteptat pe premier în octombrie. Wickremsinghe a fost repus în funcţie, printr-o decizie a justiţiei, după 52 de zile de criză politică.

'Dacă am fi avut informaţii anterioare, am fi luat măsuri preventive. Inspectorul general al poliţiei ar trebui să demisioneze', a declarat Senaratne.

Deocamdată, poliţia din Sri Lanka a arestat cel puţin 24 de persoane, cetăţeni sri-lankezi, care sunt interogaţi de Departamentul de investigaţii criminalistice, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekara.

Potrivit autorităţilor, trei atacuri împotriva unor biserici şi trei împotriva unor hoteluri din capitală au fost comise de atentatori sinucigaşi.

Ministerul Apărării analizează dacă în atacul asupra unuia din hoteluri au fost implicaţi doi atentatori sinucigaşi, ceea ce ar ridica numărul total al acestora la şapte.

Atacurile nu au fost revendicate deocamdată.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Islamismul nu mai e local demult. Poate afla si vesticii Europei.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369