REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

SRI susţine că nu există cazuri în care să fi monitorizat operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor

SRI susţine că nu există cazuri în care să fi monitorizat operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor

Replica API 18 septembrie 2017 | 00:59 361

Serviciul Român de Informații a informat vineri că nu există cazuri în care să fi monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al SRI, precizările survin solicitărilor mass-media din ultima vreme.

"Prezenta poziție vine ca urmare a deschiderii Serviciului către opinia publică și în ideea transparenței asumate de conducerea SRI, și nu pentru a încuraja o polemică cu cei care lansează acuzații în spațiul public. Referitor la colaborarea SRI — DNA, vrem să precizăm foarte clar că SRI nu are atribuții pe linia monitorizării dosarelor penale. Are însă obligația legală de a informa organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni. Nu există cazuri în care SRI a monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, la orice nivel", se arată în comunicatul citat.

Pe de altă parte, SRI afirmă că ofițerii săi "pot efectua acte de cercetare penală doar în situații strict determinate prin lege, respectiv în cazul infracțiunilor de terorism și al infracțiunilor la adresa securității naționale, dar numai sub supravegherea procurorului".

Totodată, SRI spune că până la decizia Curții Constituționale din 2016 a existat o cooperare între ofițeri de informații și procurori, cu respectarea legii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SRI a avut de la inceput securistii in componenta. Chiar daca unii au iesit la pensie,au mai ramas multi acolo iar multi din cei nou veniti si-au insusit rapid mentalitatile securitatii ceausiste,pentru ca raul este mai usor de dobandit decat binele.Cum Romania este si arata asa,este limpede care este rezultatul activitatii tuturor institutiilor statului,inclusiv ale noii Securitati. Pai interlopii sunt mai vestiti decat marii scriitori,tara a fost distrusa economic si social,populatia este in plin exod. Oare asta inseamna siguranta nationala? Poate ca da si nu stim noi.
2
0
Dar cine ne asculta ?...Nu sunteti voi radioascultatorii nostri ?.Ne am saturat de MANGLE .
5
0
Cum sa nu, ei conduc totul
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218