REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Stagiu internaţional de formare în limba franceză la Colegiul Comercial „Carol I” Constanţa

Stagiu internaţional de formare în limba franceză la Colegiul Comercial „Carol I” Constanţa

Replica API 19 iunie 2019 | 00:00 296

În perioada 15-17 iunie 2019, la Colegiul Comercial „Carol I” Constanţa s-a desfăşurat un stagiu de formare a profesorilor de limba franceză „Journées de formation professionnelle”, din cadrul proiectului inițiat la Colegiul Comercial Carol I, „Le français pour réussir” de către prof Mihaela Postelnicu.

Evenimentul „Journées de formation professionnelle”, aflat la a treia ediţie, este acreditat de Federaţia Internaţională a profesorilor de limba franceză la cea de a 50-a aniversare a sa.

La acest stagiu au participat 70 de profesori de limba franceză din România, Republica Moldova şi Bulgaria, formatorii fiind Rennie Yotova, directoare a Biroului regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, Jacques Uberti, responsabil de misiune pentru limba franceză, prof. universitar Nizar Djalal Adnani de la Universitatea din Oran Algeria și Lavinia Enache, fondatori ai firmei de comunicare digitală Serious Evo și prof. dr. Irina Cosovanu, președinta Asociației Române a Profesorilor Francofoni Organizatorii sunt Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, sucursala Constanţa, Biroul regional pentru Europa Centrală şi de Est, Ambasada Franţei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Colegiul Comercial „Carol I”.

Programul activităților a debutat cu alocuţiuni ale invitaţilor, un scurt spectacol susţinut de elevi constănţeni de la Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Liceul Teoretic „George Emil Palade” şi Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza și prezentarea a două filmulețe cu mesaje mărturii ale elevilor de diverse vârste rolul limbii franceze în viața lor. În continuare a avut loc o masă rotundă despre Cercetarea didactică în serviciul îmbunătăţirii practicilor de predare în cadrul căreia au intervenit profesori doctoranzi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, coordonaţi de către dna conf. dr. habil. Monica Vlad.

Un alt obiectiv al acestei întâlniri profesionale a fost împărtășirea proiectelor locale și regionale de către reprezentanții sucursalelor regionale ale Asociației Profesorilor Francofoni din țară prin promovarea experințelor didactice moderne.

În zilele următoare au fost propuse patru ateliere cu temele: « Francofonie: Valori ale convieţuirii prin intermediul textului literar francofon în ora de franceză» Modalităţi de exprimare orală », « Ora de limbă franceză prin jocuri », « Redactarea proiectelor europene » şi două conferinţe susţinute de Michel Monsauret, atașat de cooperare educativă din cadrul Ambasadei Franței în România şi respectiv, de către Krastanka Bozhinova, profesor la Universitatea Americană din Bulgaria care a intervenit online.

Pe durata manifestărilor a avut loc şi o expoziţie de carte realizată cu sprijinul distribuitorului național de carte străină Sitka Alaska din București, dedicată editurilor internaționale, cum ar fi Hachette FLE, Clé International, Didier. Un vechi prieten al Constanței Remi GÉRÔME a prezentat în cadrul acstei expoziți, metodele de învățare a limbii franceze pentru adolescenți Decibel și Génération de la editura Didier.

Prezența în premieră la Constanța a unicii librării de carte franceză din Bucureşti, Kyralina prin directorul ei Virgil Prud’homme s-a bucurat de aprecierea deosebită a participanților. Împreună cu Diana Slav participanții au avut ocazia să descopere istoria orașului printr-un tur în zona veche a Constanței.

Ediţia de la Constanţa a transformat zilele de formare într-o adevărată sărbătoare, prin diversitatea, noutatea activităților derulate într-o ambianță primitoare, demonstrând încă o dată că francofonia este o stare de spirit, iar cei ce o servesc sunt uniți printr-o solidaritate profesională specială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar de ce naiba nu le arata la profesori cum se preda in Franta la scoala ???Nu se mai satura de banii din meditatii?Normal nu?!
0
1
cel mai de cacat liceu sa-mi bag pula-n ei de comunisti
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367