REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Stagiul de cadeție, în atenţia International Maritime Organization

Stagiul de cadeție, în atenţia International Maritime Organization

Replica API 12 octombrie 2016 | 02:03 489

Resursă umană este cea mai importantă resursă a industriei maritime, iar asigurarea calificării personalului navigant reprezintă garanţia operării în siguranţă a navelor.

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană că furnizor de personal calificat pentru flota maritimă mondială cu peste 30.000 de navigatori. În ceea ce priveşte ofiţerii maritimi, aceştia reprezintă 3% din totalul ofiţerilor din această flota, situând România între primele 10 ţări la nivel mondial.

Cu ocazia World Maritime Day, a avut loc A II-a întâlnire a Ambasadorilor Maritimi cu Secretarul General al Internaţional Maritime Organization, la Londra. Ambasadorii maritimi prezenţi au semnalat că rata de înlocuire a ofiţerilor este afectată de interesul scăzut al armatorilor să sponsorizeze stadiul de cadeție de 12 luni a viitorilor ofiţeri, stagiu obligatoriu conform STCW.

Conform raportului recent al BIMCO/ICS Manpower se estimează la nivel global un deficit curent de aproximativ 16.500 de ofiţeri (2,1%), iar deficitul prognozat pentru anul 2025 va creşte la 147.000 în cazul în care industria maritimă nu reacţionează.

Având în vedere dimensiunea fenomenului, personal am adoptat poziţia că sponsorizarea de către companii a stagiului de cadetie nu mai este o simplă opţiune, ci un deziderat al întregii industrii maritime şi al IMO în calitatea să de organism de reglementare, pe termen mediu şi lung fiind cea mai ieftină şi eficientă strategie atât pentru armatori cât şi pentru ceilalţi actori din industria maritimă.

Propunerea pe care am susţinut-o pentru echilibrarea cererii de ofieri de marina a fost aceea că IMO să introducă pentru armatori obligativitatea de a angajară în echipajul de siguranţă al navei, pe lângă ofiţerii de cart, şi a câte unui cadet pe compartiment.

Această măsură ar avea că efect creşterea gradului de absorbţie a tinerilor ofiţeri maritimi cu efecte benefice directe şi pentru cadeţii români, menţinând România între primii furnizori de ofiţeri din flota mondială.

Că urmare a evaluării pozitive de către participanţi a acestei propuneri, am înaintat către Secretarul General IMO o scrisoare oficială, în vederea supunerii ei spre consultare comitetelor IMO, autorităţilor naţionale şi armatorilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218