REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Stan vrea încă un mandat de primar: "Sper ca localnicii să aprecieze lucrurile bune făcute pentru ei"

Stan vrea încă un mandat de primar: "Sper ca localnicii să aprecieze lucrurile bune făcute pentru ei"

Replica API 6 aprilie 2012 | 00:00 155

Candidatură la Techirghiol, sub sloganul "Merită!"

Candidatură la Techirghiol, sub sloganul "Merită!"

Adrian Stan vrea încă un mandat de primar la Techirghiol. Este candidatul USL pentru alegerile din iunie şi spune că nu va încerca să scoată alegătorii la vot recurgând la mită electorală. Stan susţine că nu va încerca să câştige proximele alegerile blamând contracandidaţii, ci se va baza pe propriile sale realizări, cât şi pe proiectele pe care vrea să le implementeze în următorii patru ani la nivelul localităţii Techirghiol.

Stan îşi doreşte o campanie electorală curată, dar în acelaşi timp susţine că le va declara război contracandidaţiilor săi care vor recurge la tot felul de practici neortodoxe pentru a câştiga alegerile.

Reporter: Anul 2012, din punct de vedere electoral, reprezintă încheierea mandatelor tuturor primarilor care au fost aleşi în perioada 2008. Vă rugăm să faceţi o retrospectivă a activităţii dumneavoastră.

Adrian Stan: Există o perioadă când trebuie făcut bilanţul şi pot spune că ultimii patru ani au fost buni pentru mine şi în special pentru oraşul pe care l-am administrat în această perioadă. Am reuşit să implementăm o multitudine de proiecte pe care deja le avem în lucru sau pe care le vom semna în perioada următoare. Nu este vorba numai de mulţumirea mea ci şi de cea a concetăţenilor, pentru care am făcut toate aceste realizări şi simt în atitudinea lor că există o stare de mulţumire.

Rep.: Concret. Ce proiecte aţi implementat?

A.S.: De-a lungul celor patru ani am implementat în jur de 10-15 proiecte. Unele dintre ele au fost cu fonduri europene, altele cu fonduri guvernamentale, iar unele cu fonduri de la Consiliul Local Techirghiol. Dintre cele cu finanţare europeană aş aminti proiectul privind asfaltarea, dar şi proietul de schimbare a canalizării şi a apei pe 3,5 kilometri, lucrare realizată pe cele mai importante trei străzi din Techirghiol. Un alt proiect cu fonduri europene a fost şi cel de promovare a localităţii "Să redescoperim Techirghiolul", la care s-au mai adăugat şi două proiecte de creştere a calităţii serviciilor primăriei, toate însumând 4 milioane de euro. Cu fonduri guvernamentale am amenajat un parc, am reabilitat Casa de Cultură, o împădurire, iar din fondurile Consiliului Local am făcut o grădiniţă, un ponton pe care îl avem în lucru pe malul lacului. Este, spun eu, un bilanţ bun.

Rep.: Deşi au fost ani de criză aţi reuşit să demaraţi proiecte importante pentru Techirghiol. Ce urmează în perioada următoare? Care sunt priorităţile?

A.S.: Suntem cu unele proiecte pe masă, dar din păcate sistemul de licitaţie în România a devenit extrem de greoi şi parcă lucrează împotriva noastră. Avem o licitaţie în cazul proiectului de amenajare turistică pe malul lacului, între Techirghiol şi Eforie, însemnând o zonă de agrement, un mini-parc acvatic, o piscină, terenuri de sport şi o amenajare urbanistică, fântână arteziană cu locuri de agrement la care am fost nevoiţi să reluăm licitaţia în urma contestaţiilor. Sunt lucruri care, din păcate, sunt tergiversate din cauza sistemului greoi de licitaţii din România. Avem însă răbdare şi sperăm din tot sufletul ca şi locuitorii din Techirghiol să aibă răbdare şi încredere că lucrurile despre care am vorbit se vor realiza cu voinţa lor în următorii patru ani.

Rep.: Care ar fi la ora actuală cele mai importante trei probleme din punct de vedere administrativ la Techirghiol?

A.S.: Din păcate Techirghiolul a rămas în urmă în ultimii 20 de ani. Dacă investiţiile ar fi fost făcute anual şi gradual lucrurile ar fi stat altfel şi anume există zone în Techirghiol care nu sunt canalizate şi asfaltate, iar aceste lucruri sper să le rezolv în următorul mandat. De asemenea, un lucru care deranjează şi strică imaginea localităţii este faptul că multe persoane stabilite în ţară sau prin Europa şi-au reprimit clădirile şi le-au lăsat în paragină. Un lucru bun este faptul că avocaţii din România au început să construiască un sanatoriu nou, iar cel vechi atrage mereu turişti. Eu sper să identificăm şi să le rezolvăm în perioada imediat următoare şi pe celelalte probleme care există într-un oraş.

Rep.: Cum pot fi create locuri de muncă, repede, la Techirghiol?

A.S.: Din păcate, nu doar Techirghiolul are problema locurilor de muncă. Este bine că în apropierea oraşului există porturile unde mai sunt locuri de muncă, dar sperăm ca şi acest sanatoriu nou al avocaţilor să fie aducător de locuri de muncă, dar şi celelalte construcţii turistice să aducă locuri de muncă, pentru că dorim să păstrăm acest loc protejat de industrie sau de alte activităţi care ar genera zgomot sau poluare.

Rep.: Mai este foarte puţin timp până la intrarea în mod oficial în campania electorală. Veţi candida pentru un nou mandat de primar la Techirghiol?

A.S.: Sigur candidez din partea PNL, dar sub umbrela USL. Este un lucru stabilit. Sunt unul dintre puţinii primari care a stabilit acest lucru cu PSD încă din 2011. Este un protocol între PSD şi PNL prin care eu voi fi candidatul USL. Vor fi liste comune PNL-PSD şi din acest punct de vedere nu cred că vor fi probleme. În ultimii patru ani am avut o colaborare bună cu PSD, la toate nivele, judeţean şi local, şi toate au dus şi duc ca următorul mandat să-l facem împreună.

Rep.: Unii primari spun că dacă alegătorii vor să fie motivaţi în campania electorală atunci trebuie să-i motiveze pentru a fi aleşi. Cum percepeţi mita electorală?

A.S.: Nu sunt adeptul mitei electorale şi sper din tot sufletul ca localnicii din Techirghiol să aprecieze lucrurile bune făcute pentru ei, dar nici nu voi lăsa pe alţii să folosească acest tertip. În timp ce altul munceşte patru ani, investeşte timp, energie, sănătate, nu accept ca altul să vină să dea bani pe ultima sută de metri pentru a cumpăra voturi. Voi reacţiona în toate modurile posibile. Nu sunt adeptul sistemului dacă îmi dă cineva o palmă să întorc şi celălalt obraz şi în astfel de situaţii cred că dau şi eu două palme.

Rep.: Cu alte cuvinte, în campania electorală, veţi încerca să puneţi piciorul în prag şi să le declaraţi război contracandidaţilor?

A.S.: Da! Sunt hotărât şi determinat să obţin încă un mandat, iar pentru acest lucru nu voi lăsa pe alţi contracandidaţi să aibă alte manifestări decât cele scrise în legile electorale. Nu sunt un războinic al Luminii, nu am veleităţi de războinic, dar ştiu să-mi apăr teritoriu şi drepturile câştigate prin muncă. Dacă nu aş reacţiona ar fi o dovadă de laşitate şi de slăbiciune şi nu e cazul.

Rep: Ce spun sondajele?

A.S.: Am experienţa multor ani de politică şi feeling-ul nu mă înşeală. Din atitudinea concetăţenilor sunt acceptat şi aşteptat pentru un nou mandat sub sintagma care spune totul: "Merită!".

Rep.: Cum veţi convinge oamenii care nu au suficientă încredere în dumneavoastră să iasă la vot şi să vă voteze?

A.S.: Nu cred că este necesar să recurg la astfel de strategii. Am văzut că prin ţară se practică tot felul de tombole şi de lucruri care chipurile ar determina pe oameni să iasă la vot. Cine va dori să meargă să voteze o va face şi sunt sigur că la alegerile locale vor ieşi mai mult de 50% din cei înscrişi pe listele electorale. Este o pasiune locală şi o determinare ca fiecare cetăţean să-şi aleagă primarul şi să nu-l determine altul din capul satului şi atunci sunt singur că vor ieşi la urne.

Rep.: Despre contracandidaţi ce ne puteţi spune?

A.S.: Nici la alegerile trecute, când lucrurile erau mult mai inflamate şi mai grele din cauza lipsei mele de notorietate şi a ambiţiilor locale de atunci, cât şi faptul că PDL venea pe un traseu ascendent, nu au fost probleme. Încă nu îmi ştiu contracandidaţii, dar sunt sigur că toate partidele vor avea câte un contracandidat pentru funcţia de primar, însă nu le ştiu numele. Nu mă interesează cine sunt contracandidaţii şi nu vreau şi nu voi încerca să câştig alegerile blamând sau vorbind de rău despre contracandidaţi, ci le voi vorbi oamenilor doar despre realizările mele şi despre ce vreau să fac în următorii patru ani, proiecte în valoare de 10 milioane de euro.

Rep.: Spuneţi că la Techirghiol protocolul USL dă roade, că a fost stabilit candidatul încă de anul trecut, cu toate acestea credeţi că lucrurile se pot schimba în timpul jocului aşa cum s-a întâmplat la Hârşova unde primarul Tudor Nădrag a decis recend să renunţe la PDL pentru a candida din partea PSD?

A.S.: Nu cred că vor fi surprize la Techirghiol, dar în politică orice este posibil. Lucrurile accidentale şi schimbările pot să apară, dar nu determinate de mine. Sunt hotărât să păstrez acest parcurs şi această formulă, dar după experienaţa mea înainte cu două luni de campanie nu poate să existe schimbări bruşte de macaz. Nu aş vedea de ce să se umble la un lucru care merge bine.

Rep.: Dumneavostră spuneţi că nu doriţi să vă părăsiţi partidul din care faceţi parte pentru că vă sprijină în ceea ce faceţi. Dar PSD-ul vă va sprijinii în campania electorală?

A.S.: Şi PNL-ul sper să mă susţină, dar şi PSD-ul să fie de acord cu candidatura mea, pentru că am avut şi am o colaborare bună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218