REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Statistică: Sute de copii abuzaţi de părinţi, în județul Constanța

Statistică: Sute de copii abuzaţi de părinţi, în județul Constanța

Replica API 1 aprilie 2020 | 00:00 1549

La nivelul județului Constanța, au fost înregistrate 1685 cazuri în care minorii au fost expuși abuzlui, fie că este vorba de abuzuri prin neglijare, fizice sau chiar sexuale. Pentru 199 dintre ei s-a reușit reintegrarea în familia naturală, însă, ceilalți sunt încă în centrele de plasament din județ.

Abuzul asupra copiilor este un subiect delicat şi dificil de abordat, atât între adulţi, cât mai ales într-o discuţie între părinte şi propriul copil. Şi, totuşi, aceste discuţii sunt importante, căci ele pot preveni cazurile de abuz de orice natură şi pot oferi adulţilor şi copiilor instrumente care să îi ajute să se ferească de astfel de situaţii. Conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, o statistică arată că un total de 1685 copii au fost abuzaţi și neglijaţi în anul 2019. Categoria de vârstă cu cele mai multe situații de abuz a fost cea cuprinsă între 7 și 9 ani peste 400 de cazuri; între 3 și 6 ani – 324 de cazuri. Pe lângă acestea, în raport erau întâlnite și 123 de cazul la copiii de sub un an. „La Telefonul Copilului, în decursul anului anterior, s-au înregistrat 849 de apeluri. În 22 dintre acestea erau raportate acte sexuale în care erau implicate minori iar în 241 dintre apeluri au fost menționate ca și cauză a apelului abuz prin negrlijare a minorului. Numărul de copii aflați în situație de risc de părăsire sau părăsiți, internați lunar în Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Apostol Andrei” Constanța, care au beneficiat de serviciile oferite de către specialiștii din cadrul Centrului de Intervenție în Regim de Urgență a fost de 218. Pentru 199 dintre ei s-a reușit integrarea în familia naturală, 18 au fost plasați la AMP iar un nou născut a decedat din cauza prematurității” au declarat reprezentanții DGASPC Constanța.

Din cele 849 de apeluri înregistrate la Telefonul Copilului, natura problemelor au fost următoarele: victime ale violenței în familie – 36 de copii, victime alte abuzului sexual – 15 copii, abuz emotional – 58, acțiuni sexuale – 22, relații familiale – 49, relația dintre parteneri – 52, probleme disciplinare – 4, victimele consumului de alcool – 23, abuzuri fizice – 73 și neglijare – 241 de cazuri.

Situația persoanelor de peste 18 ani, victime ale abuzului:

În ceea ce privește violența în familie în care au fost victime persoane în vârstă de peste 18 ani, în decursul anterior au fost 139 de cazuri, cea mai afectată categorie de vârstă fiind cuprinsă între 26 și 35 de ani. Din punctul de vedere al stării civile, 60 de victime au fost femei căsătorite, 25 trăiau într-o relație consensuală și 20 căsătorite. Cele mai multe situații s-au referit la violență fizică – 89 cazuri, violență psihologică – 34 cazuri. Peste 90 de victime ale violenței domestice au solicitat și obținut ordinul de restricție provizoriu iar 70 de agresori au fost evacuați din locuințe. S-au înregistrat 58 solicitări de la Instanță în cazurile de divorţ sau separare în care au fost implicați copii. Din cei 1685 de copii abuzați, neglijați, exploatați, un numar de 58 de copii provin din familii aflate in proces de divort sau separare în fapt.

Cum afectează aceste evenimente nefericite dezvoltarea copiilor

Copiii care sunt agresaţi de părinţi pot dezvolta efecte adverse şi afecţiuni psihice la maturitate. Psihologii sfătuiesc să se evite un astfel de comportament pentru a împiedica consecinţele grave care pot apărea, cum ar fi depresia, comportamentul distructiv sau tendinţele criminale. La maturitate aceștia vor încerca să se izoleze de prieteni şi se vor închide într-o cochilie din cauză că le este greu să vorbească despre experienţele traumatizante din perioada copilărie. Copiii care sunt abuzaţi de părinţi pot avea un comportament total neadecvat şi pot dezvolta tendinţe depresive la maturitate. De cele mai multe ori nu reuşesc să facă faţă presiunilor sociale sau vieţii, iar de aici la o depresie sau un comportament distructiv nu este decât un pas.

Ce este cel mai important este faptul că, odată ce copilul a dezvăluit abuzul, este vitală prezenţa unui adult, mai ales a unui părinte protector sau a unei persoane de îngrijire, în care copilul are încredere şi care îl poate ajuta să facă faţă acestei experienţe dramatice şi să înţeleagă ce i s-a întâmplat, oferindu-i sprijin şi protecţie.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in societatea romaneasca parintii au intodeauna dreptate,dar absolut intodeauna,si rezultatele se vad dupa aia,copii crescuti timorati,daca societatea romaneasca continua sa favorizeze parintii fara sa se tina cont si de nedreptatea care li se fac copiilor asta este.Bagi in copil frica si bataie si dupa aia unii explodeaza sau la altii este implozie ceea ce ste muuuuuult mai grav.Exista o lege care sa pedepseasca abuzul parintilor?si cum se poate lua in consideratie sesizarea unui copil sub 18 ani cand este abuzat psihic si fizic,ar trebui sa existe un tele verde pt a semnala astfel de abuzuri
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614