REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Staţiunea Venus, în topul destinaţiilor de vacanţă din sudul litoralului

Staţiunea Venus, în topul destinaţiilor de vacanţă din sudul litoralului

Replica API 19 septembrie 2017 | 00:00 416

În bilanţul prezentat de Lucia Morariu, reprezentanta agenţiei de turism Eximtur,

În bilanţul prezentat de Lucia Morariu, reprezentanta agenţiei de turism Eximtur,

Lucia Morariu

Lucia Morariu, acţionar al agenţiei de turism Eximtur din Cluj-Napoca, una din cele mai mari de pe piaţa locală, s-a aflat zilele trecute în sudul litoralului, la o întâlnire cu colegii din turism şi presa. Urmează ca actorii din domeniul turismului să prezinte în scurt timp şi un bilanţ al sezonului estival 2017. Din punctual de vedere al Luciei Morariu, lucrurile au mers “pe plus”, cel puţin din punct de vedere al numărului de turişti pe care compania pe care aceasta o reprezintă i-a adus în sudul litoralului.

Dacă încasările au fost mai mari şi pentru hotelieri şi alţi agenţi economici din sud – urmează să o indice raportul amintit mai sus, Lucia Morariu apreciind însă că lucrurile merg înspre bine, dar mai este nevoie şi de o aimplicare mai mare a administraţiei locale. Dar, nu numai: potrivit Luciei Morariu, ar fi de bun augur ca mult mai multe unităţi de cazare să rămână deschise în sudul litoralului şi după ce se încheie vacanţa de vară a elevilor! „Degeaba 2-3 hoteluri ţin deschis până la finalul lunii septembrie, poate mai multe, dar cele mai multe stabilimente, să le spun aşa, sunt închise. Sigur, asta vine pe măsura creşterii fluxului de turişti, dar totodată trebuie să împingi lucrurile înainte, pentru că altfel ei (turiştii – n.r.) se obişnuiesc să nu mai vină după ce se termină vacanţa elevilor”, a declarat Morariu.

Reporter: Cum apreciaţi dinamica turismului în sudul litoralului în ultima perioadă?

Lucia Morariu: Pe partea de sud a litoralului, de circa 3 ani şi în special în acest an, se vede un dinamism al creşterii numărului de turişti în zonă, datorită investiţiilor noi şi a hotelurilor care s-au renovat în ultima perioadă aici. Venus, de altfel, este staţiunea cu cea mai mare creştere în ceea ce priveşte vânzările în 2017, şi nu întâmplător. Este vorba despre complexul Mera, dar nu numai. Sunt foarte multe hoteluri în Venus care s-au aşezat în piaţă pentru că au un raport preţ-calitate foarte bun. Urmează Cap Aurora, înţeleg că de anul viitor se vor da în funcţiune două nouă hoteluri, cu renovare completă. Şi, de ce nu, cred că şi în Olimp, cel puţin unul dintre cele trei hoteluri etalon ale zonei de sud a litoralului, cum erau pe vremuri, va fi dat în funcţiune.

Rep.: Aveţi dumneavoastră informaţii noi? Până în prezent, din ce se ştie, la Primăria Mangalia nu s-a depus nimic în sensul începereii unor lucrări la acest complex.

L.M.: Nu ştiu să vă spun nimic legat de primărie, dar, după cum îl ştiu eu pe proprietar, odată ce a anunţat că va deschide, sigur va deschide cel puţin două hoteluri dacă nu trei. Asta va trebui să îl întrebaţi pe domnul Mohhamad Murad, dar noi aşa am auzit, că le va deschide, şi ne pregătim pentru asta. În Cap Aurora – la fel, două hoteluri renovate pentru anul viitor. Pe lângă ceea ce Venusul oferă deja, şi Saturnul are ce oferi.

Rep.: Ceea ce ne spuneţi este o supriză plăcută, pentru că există încă acea imagine că sudul litoralului este în paragină, că nu se mişcă.

L.M.: Nu, sudul este căutat de turişti, a avut cea mai mare creştere a numărului de turişti, din punctul nostru de vedere, al Eximtur, iar atâta timp cât noi aducem pe litoral zeci de mii de turişti, cred că şi ceea ce spunem noi poate fi relevant. În general, sezonul nu a fost unul rău, dar vă spun sincer că creşterile pe care le-am avut în perioada de înscrieri timpurii şi apoi, până la finele lunii aprilie, au fost mult mai mari decât ceea ce s-a întâmplat până în final, în special pentru că vremea nu a fost extraordinar de bună, iar pe parcursul sezonului apa a fost destul de rece. Este un lucru nu neapărat specific pentru litoral, dar în acest an s-au adunat mai multe, iar în continuare litoralul este foarte dependent de condiţiile de vreme, pentru că turiştii, în proporţie de 80% sunt familii cu copii mici, care vin pentru plajă şi pentru mare.

Rep.: Ar trebui să existe o mai mare ofertă pe partea de divertisment? Sau ce anume?

L.M.: Ar trebui să existe o amenajare a staţiunilor alta decât cea existentă, ar trebui o mai multă grijă pentru urbanizare, pentru iluminatul public, pentru partea de parcuri - iaba tunsă; sigur, agrementul care ar trebui să existe şi să funcţioneze unităţile pe o perioadă mai lungă, pentru că degeaba 2-3 hoteluri ţin deschis până la finalul lunii septembrie, poate mai multe, dar cele mai multe stabilimente, să le spun aşa, sunt închise. Sigur, asta vine pe măsura creşterii fluxului de turişti, dar totodată trebuie să împingi lucrurile înainte, şi din punct de vedere al administraţiei, pentru că altfel ei se obişnuiesc să nu mai vină după ce se termină vacanţa elevilor.

Rep.: Care e cea mai mare problemă a turismului pe litoral? Mai precis, ce vă doare pe dvs. în mod special?

L.M.: Ce ne doare pe noi, cei care trimitem aici turişti, este problema ambientului, a organizării staţiunilor, faptul că nu avem ce să promitem după ce se termină vacanţa şcolară celor care ar venii totuşi pe vreme frumoasă să petreacă aici un sejur. Sunt şi lucruri legate de securitate, mai sunt probleme cu câini vagabonzi, mai sunt probleme de muzică noaptea, după ora 12, care deranjează turiştii care vin la odihnă. Probabil sunt şi problemele colegilor hotelieri legate de personal. Din câte am auzit eu principala lor problemă este legată de insuficienţa personalului calificat şi necalificat; dorinţa de a angaja şi de a califica există la colegii hotelieri. Din păcate, din motive obiective şi subiectie nu prea au pe cine.

Rep.: Dar, pentru a încheia într-o notă pozitivă, invitaţia este pentru litoral – este frumos aici...

L.M.: Pentru mine, litoralul nu este doar o afacere. Practic, eu mi-am început activitatea ca agent de turism care vindea bilete la mare şi pe valorificarea produselor turistice de litoral noi am crescut această afacere. Chiar dacă în acest moment Eximtur este principala companie business-travel care lucrează cu corporaţii, oferindu-se servicii de călătorie acestora, litoralul rămâne pentru noi produsul turistic de suflet. Fără el nu concepem compania Eximtur şi ne bucurăm că totuşi avem o dezvoltare absolut sustenabilă aici, avem şi foarte mulţi prieteni aici, iar lucrurile oricum merg înspre bine.

Rep.: La final, profilul turistului care vine în sudul litoralului care este?

L.M.: Familii cu copii, care apreciază că în partea de sud a litoralului este mai multă verdeaţă, mai multă linişte. Are un farmec aparte această zonă şi pentru faptul că staţiunile din sud sunt, fiecare în felul ei, aparte. Sunt foarte diferite între ele. Nu seamănă Saturnul cu Venusul, cum nu seamănă Venus cu Cap Aurora sau cu Neptun ori Olimp. Este o mare aşteptare pe care turiştii o au în legătură cu revigorarea staţiunilor Neptun-Olimp. Neptunul deja arată foarte bine în comparaţie cu alte zone: sunt trotuare, cel puţin zona centrală este o surpriză plăcută pentru clienţii noştri. Şi aşteptăm să vină din urmă şi Olimpul, pentru că, să nu uităm: Amfiteatru, Panoramic, Belvedere au reprezentat pentru turismul românesc o emblemă.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu se inghesuie nimeni Sa munceasca toata vara pe 1500 Ron pe luna SI restul acasa, fara nici un venit
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218