Stela Halichidis nu vrea să se întoarcă la conducerea Spitalului de Boli Infecțioase! Cere doar daune morale!
Stela Halichidis nu vrea să se întoarcă la conducerea Spitalului de Boli Infecțioase! Cere doar daune morale!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLuni, 1 octombrie, s-au împlinit doi ani de la tragedia care a avut loc la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Vinovatul de serviciu, la acea dată, a fost găsit managerul Stela Halichidis, care a fost demisă de primarul Constanței, Vergil Chițac. Cum era de așteptat, a mers în instanță, contestând dispoziția, dosar care încă se află pe rol, urmând ca luna aceasta instanța să se pronunțe. Numai că, Halichidis nu vrea să revină pe post, mandatul său s-a încheiat de anul trecut, din vară, cere doar daune morale. Ca o ironie a sorții, același Consiliu de Administrație care a votat demisia ei în 2021, i-a dat girul pentru numirea în funcția de șef secție.
Zece persoane și-au pierdut viața, în 2021, în urma tragediei de la Boli Infecțioase, eveniment tragic care a zguduit între sistemul medical. Pacienții se aflau în saloanele ATI, internați cu Covid-19, iar unele victime au suferit arsuri, altele s-au intoxicat de fum. Unitatea medicală este destul de veche, iar investițiile, mai ales la rețeaua electrică, au lipsit cu desăvârșire. În ciuda acestor aspecte, a fost găsit vinovată pentru producerea tragediei Stela Halichidis. Aflată la conducerea spitalului din 2009, în ziua tragediei, ex managerul a făcut declarații halucinante: Toate defecțiunile care fuseseră semnalate fuseseră remediate, la spital nu era nimic în neregulă, "dar s-a întâmplat un necaz". "Totul funcționa conform legii, toate defecțiunile au fost remediate, dar s-a întâmplat un necaz. Toate actele sunt în regulă, nu era nimic în neregulă", a declarat managerul Halichidis Stela, care inițial nu voia să facă declarații, spunând că îi este rău: "Mie mi-e rău, ce vreți, să mor aici?", le-a spus ea jurnaliștilor.
Înainte de producerea evenimentului nefericit, Halichidis se afla în concediu de odihnă. La sfârșitul lunii august 2021, pe data de 31, la întâlnirea primarului Vergil Chițac cu directorii instituțiilor din subordinea Primăriei, nu a fost prezentă și nici nu a anunțat că nu va fi, fiind nevoie ca secretara primăriei să o contacteze telefonic. A delegat-o pe colega ei Claudia Cambrea, actualmente directorul spitalului, să intre în videoconferință. Chițac voia să știe nevoile spitalului, în contextul pandemiei și al apropierii sezonului rece, dacă au fost luate măsuri în ceea ce privește siguranța instalației și aparatelor la incendiu.
Video din 31 august 2021, de la întâlnirea lui Vergil Chițac cu reprezentanții spitalului:
Revenind, Stela Halichidis a contestat în instanță dispoziția de demitere și a avut succes, iar primarul Vergil Chițac a făcut recurs. Dosarul este deschis pe rolul Curții de Apel Constanța, iar pe 18 septembrie magistrații au amânat pronunțarea pentru 2 octombrie. N-a avut noroc, pentru că Tribunalul a dispus o nouă amânare a deciziei, pentru 16 octombrie. În realitate, Halichidis nu vrea să revină pe funcție, ci dorește doar reparații morale. Și la doi ani de la tragedie, Halichidis consideră că nu a fost vinovată și că ar fi trebuit să rămână pe funcție. Mandatul i-ar fi expirat în vara anului trecut. Așa că cere plata drepturilor salariale de care ar fi beneficiat, din octombrie 2021, de când a fost demisă, până la încheierea mandatului. „Nici n-am cerut să revin la conducere. Mandatul oricum a expirat. Cer daune morale, mai aveam 7, 8 luni până la finalul mandatului”, ne-a declarat Stela Halichidis.
Consiliul de Administrație care a demis-o în 2021 a numit-o șef de secție
Culmea este că același Consiliu de Administrație care a votat demisia ei a numit-o, acum, șef de secție. În ședința de Consiliu Local Municipal din mai a.c., Stela Halichidis a fost nominalizată pentru conducerea secției clinice boli infecțioase Adulți I.
A încheiat cu spitalul un contract de administrare cu o durată de 4 ani, în cuprinsul căruia sunt prevăzuți indicatori specifici de performanță. „Eu sunt încă în spital, mai mult, sunt și șef de secție. Același Consiliu de Administrație, care m-a demis, m-a și numit șef de secție”, a mai precizat Halichidis.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News