REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Stelian Ion: Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor scade calitatea actului de justiţie

Stelian Ion: Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor scade calitatea actului de justiţie

Replica API 22 septembrie 2021 | 20:54 629

Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor scade calitatea actului de justiţie, a declarat deputatul USR PLUS Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, marţi, la masa rotundă "Medierea - soluţie pentru degrevarea instanţelor de judecată".

Stelian Ion

"Avem nevoie de soluţii concrete la nişte probleme reale cu care ne confruntăm. Voi susţine în continuare toate demersurile care au ca obiectiv degrevarea instanţelor de judecată. Indiferent de momentul politic, de culoarea politică, cred că trebuie cu toţii să abordăm această problemă şi să-i găsim rezolvarea şi, indiferent cine se succede la conducerea unui minister, este un obiectiv care trebuie pus cred că primul în ordinea priorităţilor. (...) Asta e problema principală care ar trebui rezolvată în sistemul judiciar românesc. Numărul mare de dosare care apasă pe umerii judecătorilor face în aşa fel încât să scadă la un moment dat poate şi calitatea actului de justiţie, în orice caz face să crească durata, dincolo de termenul rezonabil în care ar trebui soluţionate dosarele", a afirmat Stelian Ion, scrie Agerpres.

El a adăugat că, în privinţa medierii, respectiv a încercării de a îmbunătăţi legislaţia din anii trecuţi, important este să existe o discuţie sinceră din care să rezulte care sunt soluţiile pentru degrevarea instanţelor şi nu pentru a crea avantaje unor categorii profesionale.

"Impresia mea personală din anii trecuţi a fost exact aceasta - că, dincolo de bunele intenţii exprimate, s-a dorit mai mult crearea unor pârghii prin care să fie avantajate anumite categorii. Forţarea legislaţiei, în sensul impunerii unei obligativităţi a medierii, n-a fost de bun augur. Cred că trebuia să ne concentrăm în acea perioadă pe a creşte credibilitatea acestei forme de soluţionare alternativă a litigiilor, să crească nivelul de pregătire profesională, să fie o pregătire continuă, care să aibă eventual şi girul Ministerului Justiţiei", a arătat Stelian Ion.

Deputatul Oana Murariu, organizator al evenimentului, a reafirmat că degrevarea instanţelor de judecată şi parchetelor face parte din măsurile promovate şi susţinute de USR PLUS pentru reformarea Justiţiei din România.

"Dacă în continuare o să avem 50 - 100 de cauze pe lista de judecată, faţă de 2-3 cauze cât sunt în Franţa, Anglia sau în alte state, nu avem cum să evoluăm ca stat. Aşa că una dintre măsurile pe care le am în vedere vizează medierea şi arbitrajul, sunt soluţii clasice care, din fericire, în alte state funcţionează şi la noi nu prea. (...) Nu vreau să discutăm de ceea ce a fost până acum, vreau să ne uităm numai la ce putem să învăţăm şi vreau să discutăm ce putem să facem mai departe, pentru a putea să funcţioneze medierea şi în România", a spus ea.

Oana Morariu, membru al Comisiei juridice şi al reţelei internaţionale de mediatori ADR Center Global, a subliniat că medierea este una dintre procedurile incluse într-un pachet de legi, procedură pentru care USR PLUS încearcă să identifice cele mai eficiente soluţii, astfel încât să reprezinte o opţiune către care să se îndrepte mai des cetăţenii în ceea ce priveşte prevenirea sau stingerea unor litigii.

Printre cei prezenţi la dezbatere s-au aflat reprezentaţi ai Consiliului de Mediere, Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Asociaţiei Europene a Judecătorilor care Susţin Medierea, Consiliului Europei, Consiliului Economic şi Social.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102