STELIAN ION: Procurorii trebuie SCOȘI de sub AUTORITATEA ministrului JUSTIȚIEI! Video
Stelian Ion este candidatul USR-PLUS pentru un loc în Camera Deputaților. Nu este nou în domeniu, iar proiectele pentru mandatul ce urmează sunt bine puse la punct. Despre situația Constanței, despre negocierile cu PNL, lucrările din zona cunoscută ca ”Lupoaică”, dar și alte subiecte interesante au fost abordate într-un interviu acordat cotidianului Replica de Constanța.
”Colegii din filiala Constanța mi-au acordat onoarea asta și credit. Cred că un rol important l-a avut activitatea mea din perioada aceasta, 2016-2020, pe care am desfășurat-o ca deputat. Faptul că am fost vizibil, și am avut o activitate pe parte de justiție la nivel național. Cel mai mult a contat asta. În plus, m-au cunoscut așa cum sunt, și cu bune și cu defecte, și au considerat că aș fi potrivit pentru această funcție. Dar vreau să spun foarte clar că pe lista de candidați sunt oameni remarcabili, faptul că eu sunt cap de listă nu este, neapărat, un clasament al profesionalismului, deși mă consider un profesionist pe partea juridică, dar dacă vă uitați și la ceilalți colegi, fiecare pe domeniul lui, sunt bine pregătiți, sunt oameni onești, oameni care ar putea reprezenta foarte bine cetățenii în Parlamentul României și sunt foarte mândru de ei, de fiecare dată cand înmânez un pliant de acest fel, pe stradă, oamenilor și le arăt cine sunt colegii nostri de pe liste, fără probleme le pot spune despre ei, sunt oameni remarcabili unul și unul”, a spus Stelian Ion.
”Va trebui să dezbatem cu celelalte partide, propunerile noastre de revizuire a Constituției”
Cât despre principalele priorităţi pe care își propune să le urmărească pe durata mandatului de parlamentar, Stelian Ion a spus:
”În primul rând, pe partea de reformă constituțională, trebuie să promovăm, bineînțeles, proiectul fără penali în funcții publice, care, dacă ar fi votat săptămâna aceasta în Parlament, ar putea să fie supus unui referendum de modificare a Constituției, odată cu alegerile parlamentare, așa cum cerut. Dacă se va pune o piedică de către PSD, cu siguranță, în prima parte a mandatului va trebui să dezbatem, cu celelalte partide, propunerile noastre de revizuire a Constituției astfel încât să facem niște modificări, pentru că e o Constituție pe alocuri depășită. Dacă vorbim de modul în care sunt aleși parlamentarii, de faptul că totuși românii și-au dorit, la un moment dat, un Parlament de 300 de parlamentari, dincolo de aspectul ăsta de cum sunt aleși, nefiind o distincție foarte clară între senatori si deputați, este o chestie de discutat, noi avem o anumită propunere ca parlamentarii să fie aleși la nivel național cu o anume reprezentativitate națională, senatorii să reprezinte județele lor sau regiunile. De asemenea, avem propuneri de făcut pe parte de Curte Constituțională, modalitatea de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională, atribuțiile Curții Constituționale. De multe ori au jucat rol politic, în perioada ultimilor ani, pe partea de numire a Avocatului Poporului, despre Curtea de Conturi, toate aceste instituții trebuie să aibă o componenţă numită, mai ales dacă vorbim de conducere, cu o largă reprezentativitate. Pe parte de justiție, procurorii, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie scoși din autoritatea Ministrului Justiției, mai ales după ce s-a întamplat cu cariera unor procurori față de care un șef de partid sau altul au avut un cuvânt de spus. Prin Tudorel Toader, s-a văzut ce s-a întâmplat cu Laura Codruța Kovesi. Sunt foarte multe modificări pe zona asta de reformă constituțională, după aceea, bineînțeles, capitolul de justiție a fost în centrul atenției mele și am avut propuneri. Așa cum sunt lucrurile acum, nu sunt deloc în regulă, practic sunt în vigoare legile comandate de Liviu Dragnea și cu acestă Secție Specială, avem foarte multe probleme și sunt corecturi de făcut, corecturi urgente. Nu toată lumea e interesată de justiție, dar foarte mulți oameni ajung să își caute dreptatea acolo şi trebuie să avem un sistem eficient astfel încât să obţii o soluție. Degeaba o obții peste 5-10 ani pentru că nu mai avem ce face cu această hotărâre judecătorească. Să fie promovați magistrații pe criterii tehnocratice, nu trebuie creați poli de putere în cadrul acestui sistem judiciar astfel încât să existe reprezentativitate și în cadrul acestei profesii. La fel, avem de gând să facem o reformă a consiliului de administrație”, a mai spus Stelian Ion.
Urmează înființarea DNA-ului pădurilor
Acesta a precizat că și-a propus înființarea DNA-ului pădurilor. ”Mă interesează partea de protecție a mediului, am propus înființarea DNA-ului pădurilor. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, care a fost atacată la Curtea Constituțională pe un motiv fără nici un fundament, adică s-au legat de faptul că nu era prevăzută expres sursa de finanțare când Guvernul este cel care trebuie să indice și să pună la dispoziție aceste sume pentru astfel de instituții și de structuri cadrul și vom relua aceste idei ale DNA-ului pădurilor. În rest, ca deputat, vreau să păstrez o legătură foarte apropiată de județ și de muncipiul Constanța. Sunt multe lucruri de făcut și sunt convins că împreună cu colegii mei, în 2020, vom avea un grup parlamentar de Constanța, USR-PLUS, mai puternic și mai numeros față de cel care a fost în legislatura 2016-2020, și repet, colegii pe care îi avem pe listă vor face echipă foarte bună. Lucrul acesta se va simți și cu siguranță, vom fi vizibili în perioada următoare”, a spus candidatul USR-PLUS pentru un loc în Camera Deputaților.
Despre atacurile cu PNL, mai ales din campania electorală de la Locale
”Eu, însumi, am avut nemulțumiri foarte mari față de atacurile care au venit asupra mea, poate nu tocmai direct din partea contracandidatului, dar știu sigur că au venit din acea direcție, dar au fost acceptate și tolerate și aș zice chiar tolerate. Chiar nu vreau să ne oprim în loc și să ne învârtim în jurul acelor idei, eu vreau să merg mai departe, dacă unii vor să se oprească în loc și să se împiedice de astfel de obstacole, o pot face. Eu sunt dispus să discut cu oricine vrea binele Constanței, chiar dacă la un moment dat, au avut o opinie față de mine, accept, înțeleg că acest lucru se întâmplă în politică. Adevărat, câteodată, se depășește câte o limită și ajung lucrurile într-o zonă în care nu are nicio legatură cu rezonabilitatea dar îmi doresc foarte mult și voi face tot posibilul să-i ajut pe toți colegii mei din Consiliul Local, pe viceprimari, să facă lucrurile bine pentru Constanța. Când vor fi lucruri pe care le consider incorecte, le voi spune, voi încerca să o fac într-o manieră mai puțin supărătoare, să se vadă că vrem binele Constanței, nu că vrem să ne certăm între noi. Spre exemplu, am fost votați, cu siguranță și eu, și colegii din USR-PLUS, și cei din PNL, și primarul actual, pentru a aduce o schimbare în Constanța. Este ciudată decizia de a readuce sau de a duce în Primăria Constanța, persoane care au făcut parte din cercul acela apropiat al PSD-ului, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și, în general, membrii PSD care au avut anumite conduite, nu tocmai potrivite”, a spus Stelian Ion.
Problemele din zona cunoscută ca ”Lupoiacă”
În timp ce se aduc acuzații că s-a turnat beton peste vestigiile din zonă, arheologii spun că nu e adevărat și că lucrările se desfășoară sub supraveghere arheologică. ”Nu am apucat să trec pe acolo, am trecut prin zonă dar nu m-am oprit, am văzut pozele. S-a turnat beton în acea groapă unde au existat și vestigii, unele au fost luate și aruncate la marginea orașului. Ce s-a întâmplat la Lupoaică, din păcate, răul este imediabil, acolo unde s-a turnat acel beton. Dar ce s-a întamplat acolo, nu trebuie să se mai repete în Constanța. Aici e un lanț întreg de probleme, nu e de vină o singură persoană, nici măcar acel investitor, până la urmă, nu poți da vina 100% pe investitor pentru că investitorii caută să facă profit și, dacă reușesc să obțină o autorizație, ei merg mai departe cu lucrarea. Trebuie să cercetăm și să vedem de ce se acceptă o asemenea situație”, a precizat Stelian Ion.
Investitorul vrea să-și caute dreptatea în instanță
Se aude că investitorul vrea să-și caute dreptatea în instanță și să ceară daune pentru că au fost sistate lucrările timp de atâtea luni... ”Să fie sănătos! Eu am mai auzit astfel de amenințări din partea unor investitori foarte supărați că cineva a încercat să facă dreptate și a reușit să o obțină, de multe ori, în instanță. Asta e metoda pe care o folosesc să-i descurajeze pe oameni, să le fie frică să mai acționeze într-un fel la gândul că, la rândul lor, vor fi dați în judecată și vor plăti. Eu nu am auzit să plătesca cineva că și-a exercitat un drept, de a merge în instanță, a face o sesizare - e un drept legal. Dacă s-a dispus de către procuror o măsură de sistare a lucrării, procurorul a dispus-o pentru că avea dreptul ăsta, pentru că a văzut niște acte, pentru că avea niște dubii la momentul respectiv. Nu a dispus-o un cetățean sau altcineva”.
În contextul epidemiologic, cum comentati noile măsuri luate de Guvern?
”Întotdeauna vor fi discuții cu privire la măsurile luate pentru că situația este neplăcută, sunt măsuri nepopulare, sunt restricționări de drepturi, toate aceste restrângeri de activitate economică au efecte negative în privința job-urilor, a afacerilor, sunt câteva măsuri discutabile, spre exemplu, aceea legată de închiderea piețelor. Este discutabilă câtă vreme lași supermarketurile să funcționeze. Locurile unde oamenii își cumpără fructe, legume proaspete, de ce până la urmă ar fi închise? Se încearcă găsirea unor soluții de a lăsa piețele deschise. Să fie aerisite, să micșorezi fluxul, dar nu poți lua măsuri discriminatorii, lași supermarketurile deschise și închizi piețele, mai ales că în acele piețe vin și producători locali care muncesc foarte mult și din asta trăiesc, și care ne oferă niște produse de calitate pe care le căutăm cu toții. Pe partea de învățământ, părerile sunt mult mai împărțite, aici unii părinți ar vrea să se continue școala și există argumente, unii specialiști spun că nu poți să oprești pur și simplu activitatea copiilor pentru că îi afectezi foarte mult, dincolo de chestiunile pragmatice - că părinții nu au unde să-i lase în perioada asta, sunt lucruri care repercutează asupra copiilor, mai ales asupra acelora de o anumită vârstă. Și atunci sunt controversate și sunt greu primite aceste măsuri de a nu se mai merge deloc la școală. Foarte mulți copii nu au mijloacele necesare, nu au acele tablete, în ciuda promisiunilor de la Guvern, acestea nu au venit”, a mai spus Stelian Ion.
Despre care sunt atuurile USR-PLUS pentru alegerile Parlamentare, despre mesajul transmis constănțenilor, despre măsurile luate de Guvern, dar și despre alte subiecte interesante, puteți urmări în următorul material video.
Video:
Cod unic de identificare: 11200021
Liliana IONIȚĂ

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...1980
Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, s-a aflat în studioul Replica, luni, 16 mai. În cadrul...1440
Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1962
Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3419


ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 1.61 m/s
Presiune: 1009 milibari

Jucătoarea germană de tenis Angelique Kerber, ex-N.1 mondial, a câştigat sâmbătă, în oraşul francez Strasbourg,...227
Clubul Paris Saint-Germain a anunţat, sâmbătă, că fotbalistul Kylian Mbappe şi-a prelungit contractul, noul acord...222
Formaţia Dinamo a fost învinsă, sâmbătă seară, în deplasare, cu scorul de 2-0, de echipa Universitatea Cluj, în...331
Simona Halep, locul 19 WTA şi cap de serie 19, nu o va mai întâlni pe croata Ana Konjuh (66 WTA) în primul tur al...533


Având în vedere marcarea Zilei Constanței, ce are loc în data de 21 mai a.c., când un număr mare de persoane în...518
La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...745
La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...574
La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...467
Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...325
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...607
Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...465
Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...423
Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1962
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3197
Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3419
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3549
Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...294
Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...282
Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...318
Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...467
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...309
Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...293
Rusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina, dacă Kievul îşi exprimă disponibilitatea de a face acelaşi...554
Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...848
Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...322
Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...298
Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...273
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...310