rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Stenoza mitrală: simptome, cauze, tratament

Stenoza mitrală sau stenoza valvei mitrale este o formă de boală cardiacă valvulară în care valva mitrală nu se deschide complet. Îngustarea orificiului valvei mitrale limitează fluxul de sânge din atriul stâng către ventriculul stâng (camera principală de pompare a inimii).

Sursă foto: Shutterstock

În consecință, eficiența de pompare a inimii este redusă. Sângele nu curge rapid prin atriu și se pot forma cheaguri de sânge în interiorul camerei. Dacă un cheag se desprinde, acesta este pompat din inimă și poate bloca o arteră, provocând posibil un accident vascular cerebral sau alte leziuni, scrie doc.ro.

Simptome stenoza mitrală

Stenoza mitrală ușoară nu provoacă, de obicei, simptome, ci progresează lent în timp.

Este posibil să te simți bine sau să ai simptome ușoare timp de zeci de ani. Simptomele în stenoza mitrală apar, de regulă, între 15-20 și 40-50 de ani, dar pot apărea la orice vârstă, chiar și în timpul copilăriei.

Odată ce tulburarea progresează, pacienții dezvoltă simptome precum dificultăți de respirație și oboseală ușoară.

Persoanele cu fibrilație atrială pot simți palpitații. În aproximativ 7-9 ani, dificultățile de respirație pot apărea chiar și în timpul repausului. Unii pacienți pot respira confortabil doar atunci când sunt sprijiniți de perne sau stau în poziție verticală.

Cei cu un nivel scăzut de oxigen în sânge și hipertensiune arterială în plămâni pot avea facies mitral cu cianoza (învinețirea) buzelor, pomeților și nasului.

Semnele și simptomele pentru stenoza mitrală, de asemenea, includ:

• dificultăți de respirație în timpul efortului sau după;

• trezirea din cauza problemelor de respirație sau când stai întins, culcat;

• infecții respiratorii frecvente, cum ar fi bronșita;

• oboseală, mai ales în timpul unei activități crescute;

• picioare sau glezne umflate;

• palpitații;

• disconfort toracic care crește odată cu activitatea și se extinde la braț, gât, maxilar sau alte zone (acest lucru este rar);

• durere în piept;

• tuse cu sânge;

• amețeli sau leșin;

• murmur cardiac (sunetul sângelui prin vene);

• acumularea de lichid în plămâni;

• ritmuri neregulate ale inimii (aritmii).

Simptomele în stenoza mitrală pot apărea sau se pot agrava în situații în care crește ritmul cardiac, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice, sau pot fi declanșate de sarcină sau de alte lucruri care provoacă stres asupra organismului, precum o infecție la inimă sau plămâni sau alte tulburări cardiace.

Simptomele pot începe cu un episod de fibrilație atrială, mai ales dacă provoacă o frecvență cardiacă rapidă.

La sugari și copii, simptomele pot fi congenitale, prezente încă de la naștere. Aproape întotdeauna se vor dezvolta în primii 2 ani de viață ai micuțului.

Simptomele includ:

• tuse;

• hrănire slabă sau transpirație la hrănire;

• creștere slabă;

• dificultăți de respirație.

Când trebuie să consulți un medic

Sună-ți medicul pentru o programare imediată, dacă ai simptome precum oboseală sau dificultăți de respirație în timpul activității fizice, palpitații sau dureri în piept.

Dacă ai fost deja diagnosticat cu stenoză mitrală, dar nu ai avut simptome, întreabă-ți medicul despre cât de des ar trebui să ai evaluările de urmărire, controalele periodice.

De asemenea, dacă ai stenoză mitrală și simptomele nu se ameliorează odată cu tratamentul sau apar simptome noi, ia legătura cu medicul tău!

Cauze stenoza mitrală

Sângele care curge între diferitele camere ale inimii trebuie să curgă printr-o supapă. Supapa dintre cele două camere din partea stângă a inimii se numește valvă mitrală. Aceasta se deschide suficient pentru ca sângele să poată curge din camera superioară a inimii (atriul stâng) în camera inferioară (ventriculul stâng). Apoi se închide, împiedicând sângele să curgă înapoi.

Stenoza mitrală înseamnă că valva nu se poate deschide suficient. Ca urmare, mai puțin sânge circulă în organism. Camera superioară a inimii se umflă pe măsură ce presiunea crește.

Sângele și lichidele se pot acumula apoi în țesutul pulmonar (edem pulmonar), ceea ce face dificilă respirația.

Cauzele în stenoza mitrală includ:

• febra reumatică – o complicație a faringitelor streptococice, febra reumatică poate afecta valva mitrală, fiind și cea mai frecventă cauză pentru stenoza mitrală;

• depunerile de calciu – pe măsură ce îmbătrânești, depozitele de calciu se pot acumula în jurul valvei mitrale, ceea ce poate provoca ocazional stenoza mitrală;

• terapia cu radiații – tratamentul pentru anumite tipuri de cancer care necesită radiații în zona pieptului poate determina uneori îngroșarea și întărirea valvei mitrale;

• antecedentele familiale – stenoza mitrală poate apărea în familii;

• unele medicamente;

• alte cauze – în cazuri rare, bebelușii se nasc cu o valvă mitrală îngustată (defect congenital) care provoacă probleme în timp. Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul, pot provoca rareori stenoza valvei mitrale.

Factori de risc stenoza mitrală

Factorii de risc pentru stenoza mitrală includ infecțiile streptococice netratate și antecedentele de febră reumatică.

Febra reumatică este o boală a copilăriei care apare după unele cazuri de faringită streptococică sau scarlatină care nu au fost tratate corespunzător.

Astfel, stenoza mitrală apare mai ales la persoanele în vârstă care au avut febră reumatică și care nu au beneficiat de antibiotice în timpul tinereții. Febra reumatică rămâne o problemă în țările în curs de dezvoltare, în care antibioticele nu sunt utilizate pe scară largă a trata infecțiile.

În plus, adulții în vârstă prezintă un risc crescut de stenoză a valvei mitrale. Pe măsură ce îmbătrânești, depozitele de calciu se pot acumula în jurul valvei mitrale, ceea ce poate duce la stenoza valvei mitrale.

Rareori, persoanele care primesc radioterapie în zona toracelui pentru anumite tipuri de cancer pot dezvolta stenoză de valvă mitrală.

Stenoza mitrală poate fi, totodată, rar prezentă la naștere. Copiii născuți cu această tulburare rareori trăiesc după vârsta de 2 ani, cu excepția cazului în care suferă o intervenție chirurgicală.

Adesea, sunt prezente și alte defecte cardiace împreună cu stenoza mitrală.

Diagnostic stenoza mitrală

Medicul îți va asculta inima și plămânii cu un stetoscop. Se poate auzi un murmur, un pocnet sau un alt zgomot anormal al inimii. Stenoza mitrală provoacă un zgomot cardiac anormal, numit suflu cardiac.

În cadrul examinării fizice, medicul îți va asculta plămânii pentru a verifica dacă există congestie pulmonară, o acumulare de lichid în plămâni.

Tensiunea arterială este cel mai adesea normală.

Îngustarea sau blocarea valvei ori umflarea camerelor superioare ale inimii pot fi observate cu ajutorul:

• unei radiografii la piept;

• echocardiogramei transtoracice (ecografie cardiacă);

• ecocardiogramei (ECG-ului);

• unui RMN sau CT al inimii;

• unei echocardiograma transesofagiană (TEE);

• cateterismul cardiac – acest test nu este adesea folosit pentru a diagnostica stenoza mitrală, dar poate fi folosit dacă alte teste nu sunt capabile să diagnosticheze afecțiunea sau să determine severitatea acesteia.

Diagnostic diferențial stenoza mitrală

• mixomul atrial stâng (tumoare benignă care se poate dezvolta la nivelul inimii);

• endocardita (o infecție a valvelor inimii sau a stratului său intern numit endocard).

Tratament stenoza mitrală

Tratamentul depinde de simptomele și starea inimii și plămânilor.

Este posibil ca pacienții cu simptome ușoare sau deloc să nu aibă nevoie de tratament. Pentru simptome severe, poate fi necesar să mergeți la spital pentru diagnostic și tratament.

Medicamentele, precum diureticele, nitrații, beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu, inhibitori ai ECA (enzimei de conversie a angiotensinei), blocanții receptorilor de angiotensină, digoxina, pot fi utilizate pentru tratarea simptomelor de insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială și pentru încetinirea sau reglarea ritmului cardiac.

Anticoagulantele sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și migrarea lor în alte părți ale corpului.

Antibioticele pot fi utilizate în unele cazuri de stenoză mitrală. Persoanele care au avut febră reumatică pot avea nevoie de tratament preventiv pe termen lung cu un antibiotic.

Mai mult decât atât, este posibil să aveți nevoie de repararea sau înlocuirea valvei pentru a trata stenoza valvei mitrale, care poate include opțiuni chirurgicale și nechirurgicale.

Pentru a trata stenoza mitrală unii pacienți pot avea nevoie de intervenții chirurgicale pe inimă sau de alte proceduri, precum:

• valvuloplastia – o procedură nechirugicală în cazul persoanelor cu o valvă mitrală mai puțin deteriorată; chiar și atunci când are succes, procedura poate fi repetată luni sau ani mai târziu;

• comisurotomia – dacă valvuloplastia percutantă cu balon nu este o opțiune, chirurgul cardiac ar putea efectua această intervenție chirurgicală pe cord deschis;

• operația pentru repararea sau înlocuirea valvei mitrale deteriorate cu una mecanică sau cu o valvă de țesut biologic.

Copiii au adesea nevoie de intervenții chirurgicale pentru a repara sau înlocui valva mitrală.

Complicații stenoza mitrală

Ca alte probleme ale valvei cardiace, stenoza mitrală îți poate solicita inima și poate scădea fluxul sangvin.

Dacă este lăsată netratată, posibilele complicațiile în stenoza mitrală pot include:

• fibrilație atrială și flutter atrial (tulburări de ritm cardiac);

• cheaguri de sânge – fibrilația atrială netratată poate provoca formarea de cheaguri de sânge în camera din stânga sus a inimii. Cheagurile de sânge de la inima ta se pot desprinde și pot ajunge în alte părți ale corpului, precum intestine, rinichi;

• accident vascular cerebral, dacă un cheag blochează un vas de sânge din creier;

• insuficiență cardiacă congestivă – O valvă mitrală îngustată interferează cu fluxul sangvin și astfel, presiunea poate crește în plămâni, ceea ce duce la acumularea de lichid. Acest fapt tensionează partea dreaptă a inimii, ducând la insuficiență cardiacă dreaptă.

• edem pulmonar (lichid în plămâni);

• mărirea inimii – creșterea presiunii stenozei valvei mitrale are ca rezultat mărirea cavității din stânga sus a inimii denumită atrium;

• hipertensiune pulmonară (hipertensiune arterială în arterele pulmonare)– creșterea presiunii în arterele care transportă sângele de la inimă la plămâni (arterele pulmonare) face ca inima să lucreze mai mult.

Prognostic stenoza mitrală

Stenoza mitrală se poate manifesta sub o formă ușoară, fără simptome sau mai severă și în timp îți poate limita mișcările, simțurile sau activitățile. Complicațiile în stenoza mitrală pot fi severe sau îți pot pune viața în pericol. În cele mai multe cazuri, stenoza mitrală poate fi controlată cu tratament și îmbunătățită cu valvuloplastie sau intervenție chirurgicală.

Prevenire stenoza mitrală

Cea mai bună modalitate de a preveni stenoza valvei mitrale este de a preveni cauza cea mai frecventă a acesteia, febra reumatică. Poți face acest lucru, asigurându-te că îți consulți medicul când te confrunți cu dureri în gât. Infecțiile streptococice netratate se pot transforma în febră reumatică. Din fericire, însă, faringita streptococică (amigdalita acută streptococică) este, de obicei, tratată cu ușurință cu ajutorul antibioticelor.

De asemenea, urmează recomandările medicului pentru tratarea afecțiunilor care pot cauza boli valvulare și spune-i doctorului dacă ai antecedente familiale de boli cardiace congenitale.

În afară de tratarea infecțiilor streptococice, stenoza mitrală în sine nu poate fi prevenită adesea, dar complicațiile afecțiunii, da!

Discută cu medicul tău despre boala ta valvulară cardiacă înainte de a primi orice tratament medical și dacă ai nevoie de antibiotice preventive.

Stil de viață, recomandări specifice în stenoza mitrală

Schimbările stilului de viață îți pot îmbunătăți sănătatea inimii.

Dacă ai stenoză mitrală, medicul îți poate recomanda:

• să limitezi consumul de sare – sarea din alimente și băuturi poate crește presiunea asupra inimii;

Evită alimentele bogate în sodiu și nu adăuga prea multă sare în mâncare! Citește etichetele alimentelor și cere mâncăruri cu conținut scăzut de sare atunci când mănânci în oraș!

• să îți menții o greutate sănătoasă;

• să reduci consumul excesiv de alcool, cofeină, nicotină și alți stimulenți care îți pot face inima să bată mai repede și să agraveze aritmiile;

• să faci exerciții fizice regulate – cât de mult și cât de des poți face sport poate depinde de severitatea stării tale și de intensitatea exercițiilor, dar toată lumea ar trebui să se angajeze cel puțin în exerciții fizice regulate, de nivel scăzut;

• să renunți la fumat.

De asemenea, este recomandat să mergi la controalele medicale regulate. Dacă ai palpitații frecvente, solicită asistență medicală. Ritmurile cardiace rapide care nu sunt tratate, se pot agrava rapid la persoanele cu stenoză mitrală.

Femeile cu stenoză mitrală trebuie să discute cu medicul înainte de a rămâne însărcinate. Sarcina face ca inima să lucreze mai mult.

Dacă ești însărcinată și ai stenoză mitrală, medicii ar trebui să te monitorizeze îndeaproape.

vineri, 29 octombrie 2021267
JOI, 2 DECEMBRIE, interviu LIVE, începând cu ora 14.00, cu Horia CONSTANTINESCU, șeful OPC Constanța
GANDUL.RO
Câștigătorul marelui premiu la Loto, RIDICAT de polițiști! Ce a făcut bărbatul, după ce s-a văzut cu 1,6 milioane euro
Comentarii
mai mult...Sănătate
2 dec 20:55SănătateCe influență are locul de muncă asupra riscului de demență?

Știai că locul de muncă îți poate influența starea mentală în viitor? Se pare, de exemplu, că joburile care te...117

2 dec 20:53SănătateSenzația incompletă de urinare: simptome, cauze, tratament102
2 dec 00:00SănătateCe efecte au mâncărurile grase în organism?98
2 dec 00:00SănătateUleiul de cocos: cum îl introduci în dietă

Din cauza cercetărilor contradictorii, majoritatea experților recomandă limitarea aportului de ulei de cocos. Din...104

2 dec 00:00SănătatePersoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare108
2 dec 00:00SănătateAlexandru Rafila: Sunt trei scenarii legate de tulpina africană. Care este cea mai rea variantă126
2 dec 00:00SănătateRusia: Vaccinul împotriva Omicron va fi gata în 10 zile

"Nu va dura mai mult de zece zile pentru a face un vaccin împotriva noii variante SARS-CoV-2, Omicron" a declarat,...106

2 dec 00:00SănătateCoronavirus - RO Vaccinare: De ce a fost clasificată varianta OMICRON ca fiind periculoasă103
2 dec 00:59SănătateOmicron produce controverse în Olanda: Tulpina a fost detectată înaintea sosirii zborurilor din Africa528
2 dec 00:58SănătateVaccinurile COVID-19 NU modifică ADN-ul

Unul dintre discursurile îndelung repetate în rândul anti-vacciniștilor este că vaccinul COVID-19 „îți schimbă...351

2 dec 00:58SănătateModerna: Omicron ar putea evita protecția vaccinurilor actuale461
2 dec 00:59SănătateValeriu Gheorghiţă, despre Omicron: "Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe"362
Vremea
6.3°6.3° - 10.3° joi, 2 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 66%
Vânt: 6.15 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 dec 00:00SportFotbal: Ray Kennedy, jucător emblematic al lui Liverpool, a încetat din viaţă la 70 de ani

Fostul mijlocaş englez Ray Kennedy, jucător emblematic la Liverpool şi Arsenal Londra, a decedat marţi la vârsta de...122

2 dec 00:00SportFotbal: Qatar - Bahrain 1-0, în Cupa Arabiei 2021 pe naţiuni

Echipa de fotbal a Qatar-ului, ţară gazdă a Cupei Arabiei 2021 pe naţiuni, a debutat cu dreptul şi a învins...109

2 dec 00:00SportFotbal: FIFA va testa tehnologia semiautomată pentru ofsaid la Cupa Arabă 2021

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) va testa tehnologia semiautomată pentru ofsaid la Cupa Arabă 2021, care...118

2 dec 00:00SportFotbal: Pele consideră un 'omagiu corect' decernarea unui nou Balon de Aur lui Lionel Messi

Legendarul Edson Arantes do Nascimento ''Pele'', considerat de multă lume cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor,...157

Local
2 dec 21:35LocalLIBERALII constănțeni au depus coroane de flori în memoria eroilor români

Membrii Organizației Muncipale a PNL Constanța au depus coroane de flori, de 1 Decembrie, în memoria eroilor români...748

2 dec 21:45LocalPSD a depus coroane în memoria eroilor, de Ziua Națională

Mai mulţi deputaţi PSD au depus coroane în memoria eroilor cu ocazia Zilei Naţionale. Iată mesajul transmis de...363

2 dec 23:50LocalComuna Lumina a sărbătorit ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

342

2 dec 21:44LocalINCENDIU la un APARTAMENT de pe strada Mărgăritarului

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 1 decembrie a.c., în Constanța, pe...547

2 dec 21:45LocalIncendiu la o casă din Eforie Nord

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 1 decembrie a.c., în localitatea Eforie...510

2 dec 23:48LocalACCIDENT cu VICTIMĂ ÎNCARCERATĂ, la ieşire din Mangalia, spre Constanţa

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină miercuri, 1 decembrie, la ieşire din Mangalia spre...884

2 dec 21:33LocalIncendiu în localitatea Beștepe: Un bărbat a ajuns la spital

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Tulcea au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă...237

2 dec 21:34LocalMeteorologii anunță cum va fi vremea de Sărbători

Meteorologii au anunțat marți prognoza pentru luna decembrie. Vremea va fi, în prima parte, mai caldă decât...662

2 dec 21:34LocalDe astăzi intră în circulație noua bacnotă oficială din România

532

Politică
2 dec 19:32PoliticăUn primar PSD a fost găsit mort

Unul dintre cei mai longevivi primari ai PSD a fost găsit mort în casă, de familia sa! Augustin Sărăcuț, edilul...1497

2 dec 19:32PoliticăFilialele PSD au primit autonomia de a decide alianțele locale

Vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD) a explicat marți că nu s-a luat o decizie în partid sau în coaliție că...453

2 dec 19:32PoliticăAlexandru Rafila anunță că legea certificatului verde s-ar putea relua de la zero în Parlament

400

2 dec 19:32PoliticăMinistrul Mediului vrea o taxare diferențiată pentru rablele din trafic

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea o taxare diferențiată pentru rablele din trafic, totul pentru a elibera...520

2 dec 19:31PoliticăMinistrul Finanțelor: Majorări masive pentru pensionari, de la 1 ianuarie

Adrian Câciu a reconfirmat că pensionarii vor primi o parte din drepturile legale pe care PNL a refuzat, în ultimii 3...1043

2 dec 19:31PoliticăCiolacu: Până la sfârşitul anului, trebuie să avem adoptat bugetul pentru 2022

244

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3138

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1805

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1478

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4893

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2353

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2371

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1759

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3502

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3196

Monden
2 dec 00:00MondenDrew Barrymore este împotriva educaţiei parentale: „Nu vreau să relaţionez cu falsitatea‟

În timp ce multe mame de top urmează cursuri de parenting, pentru a se perfecţiona în ceea ce priveşte creşterea...118

2 dec 10:34MondenSosia actriţei Scarlett Johansson a fost ameninţată cu moartea: „Îmi vreau viaţa înapoi‟

Suntem obişnuiţi să vedem la televizor, în ziare şi în reviste sosiile marilor vedete, iar una ne-a atras atenţia...139

2 dec 10:50MondenFilmul „House of Gucci” i-a deranjat pe moștenitorii familiei, care amenință cu un proces

563

Mapamond
2 dec 03:41MapamondTurcia: O furtună a făcut cinci morţi. VIDEO

Furtuna care a lovit luni şi marţi regiunea Marmara din nord-vestul Turciei a făcut cinci morţi şi 63 de răniţi,...99

2 dec 10:49MapamondSoţia traficantului de droguri 'El Chapo', condamnată la trei ani de închisoare. VIDEO

Soţia traficantului de droguri Joaquin 'El Chapo' Guzmán, Emma Coronel Aispuro, a fost condamnată marţi de un...615

2 dec 10:50MapamondATAC ARMAT într-un LICEU din SUA: trei elevi UCIȘI, şase răniţi. VIDEO

Un tânăr de 15 ani a deschis marţi focul într-un liceu din nordul Statelor Unite, făcând trei morţi în rândul...225

2 dec 03:37MapamondCoronavirus: OMS cere statelor membre un răspuns 'raţional' la varianta Omicron

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi statelor membre un răspuns ''raţional'' şi...237

2 dec 03:37MapamondGrecia impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru persoanele de peste 60 de ani

Grecia va face vaccinările împotriva COVID-19 obligatorii pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, într-o...314

2 dec 03:35MapamondMaia Sandu a mărit bugetul pentru salariile angajaților din instituție

266

Sănătate
2 dec 00:00SănătateRusia: Vaccinul împotriva Omicron va fi gata în 10 zile

"Nu va dura mai mult de zece zile pentru a face un vaccin împotriva noii variante SARS-CoV-2, Omicron" a declarat,...106

2 dec 00:00SănătateCoronavirus - RO Vaccinare: De ce a fost clasificată varianta OMICRON ca fiind periculoasă

E dificil de spus dacă varianta Omicron produce forme mai ușoare sau mai severe de COVID-19 sau dacă vaccinurile...103

2 dec 00:59SănătateOmicron produce controverse în Olanda: Tulpina a fost detectată înaintea sosirii zborurilor din Africa

528

2 dec 00:00SănătateUleiul de cocos: cum îl introduci în dietă

Din cauza cercetărilor contradictorii, majoritatea experților recomandă limitarea aportului de ulei de cocos. Din...104

2 dec 00:00SănătatePersoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare

Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare,...108

2 dec 00:00SănătateAlexandru Rafila: Sunt trei scenarii legate de tulpina africană. Care este cea mai rea variantă

Alexandru Rafila consideră că noua tulpină africană ar putea avea o evoluție pe trei scenarii. Noul ministru al...126

2 dec 00:58SănătateVaccinurile COVID-19 NU modifică ADN-ul

Unul dintre discursurile îndelung repetate în rândul anti-vacciniștilor este că vaccinul COVID-19 „îți schimbă...351

2 dec 00:58SănătateModerna: Omicron ar putea evita protecția vaccinurilor actuale

Directorul medical al Moderna Inc., Paul Burton, suspectează că noua variantă de coronavirus Omicron ar putea evita...461

2 dec 00:59SănătateValeriu Gheorghiţă, despre Omicron: "Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe"

362

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT