REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Stimulentul de risc medical, plătit iniţial din fondul de salarii al spitalului, se va deconta ulterior din fonduri europene

Stimulentul de risc medical, plătit iniţial din fondul de salarii al spitalului, se va deconta ulterior din fonduri europene

Replica API 16 aprilie 2020 | 00:00 924

Stimulentul financiar în valoare de 2.500 de lei brut/lună acordat personalului medical implicat în tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19 va fi plătit iniţial din fondul de salarii al unităţii sanitare angajatoare, iar ulterior va fi decontat din fonduri europene, se arată într-un document transmis de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, managerilor unităţilor spitaliceşti.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), suma de 2.500 lei brut/lună/persoană nu se supune rigorilor impozitării privind impozitul pe venit de 10% nu şi va fi cuprins în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv contribuţiei asiguratorii pentru muncă reglementată la titlul V "Contribuţii sociale obligatorii", din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, scrie Agerpres.

Ministrul Marcel Boloş susţine că, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie să îndeplinească unele condiţii: să fie plătit de unitatea sanitară angajatoare din fonduri de salarii odată cu acordarea drepturilor salariale, înainte să fie decontat din fonduri europene; personalul care beneficiază de aceste drepturi să fie numit prin decizie a conducătorului unităţii sanitare angajatoare, din care să reiasă că este implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea, tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19; unitatea angajatoare să facă parte din reţeaua sanitară COVID, stabilită conform reglementărilor legale în vigoare.

De asemenea, stimulentul de risc medical se acordă o singură dată, la acordarea drepturilor salariale în perioada declarării stării de urgenţă, începând cu drepturile salariale aferente lunii aprilie 2020 şi are un cuantum fix de 2.500 lei brut/lună/persoană, indiferent de nivelul venitului realizat de personalul medical.

"Dacă perioada de urgenţă se prelungeşte, personalul medical vizat va beneficia de drepturile legale privind stimulentul medical pe întreaga perioadă a stării de urgenţă. Plata se va face prin transferuri din bugetul fondului naţional unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI 'Transferuri între unităţi ale administraţiei publice' sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite. În cazul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, stimulentul de risc medical se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, de la titlul I 'Cheltuieli de personal'. Pentru unităţile sanitare din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, sumele necesare acordării stimulentului se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI 'Transferuri între unităţi ale administraţiei publice', prin bugetele ordonatorilor principali de credite", explică oficialul.

Acordarea stimulentului de risc medical face parte din pachetul de măsuri cu finanţare europeană luate de Guvernul României pentru a combate pandemia COVID-19, precizează MFE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eu stat mai socialist si mai comunist ca asta nu am vazut! cum ma sa platesti medicii in plus ca isi fac treaba? pai hai sa dam si celorlalte meserii! inginerii fac aparatura fara de care medicii nu ar salva vieti, ar vindeca maxim o guta fara aparat, politistii, gunoierii etc. Asa ii invatati sa ia spaga, pe timp de pace o sa zica ca nu au stimulent
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369