REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

STOP CONSTRUCȚIILOR ÎN ZONĂ. Proiect pentru declararea Lacului Tăbăcărie drept rezervație naturală

STOP CONSTRUCȚIILOR ÎN ZONĂ. Proiect pentru declararea Lacului Tăbăcărie drept rezervație naturală

Replica API 27 februarie 2019 | 09:49 618

Lacul Siutghiolși Tăbăcăriei, situate la nord de Constanța, formează un complex lacustru datorită legăturii strânse care există între ele. Cel dintâi este înclus, încă din 2007, în situl Natura 2000, iar de atunci proiectele municipalităţii Constanţa legate de amenajarea insuliţelor artificiale pe mare, în apropierea ţărmului din Mamaia,precum construirea orăşelului lacustru, dar și altele, nu au mai putut fi realizate, pentru protejarea celor peste 30 de specii de păsări care se cuibăresc în zonă. Ei bine, în viitorul apropiat, și lacul Tăbăcăriei ar putea deveni zonă protejată.

Deputatul Stelian Ion face demersuri pentru declararea zonei ca rezervație naturală, fiind una dintre puținele soluții care ar putea bloca proiectul Administrației Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) privind reamenajarea lacului, prin locuri de odihnă și relaxare, promenadă și mobilier urban, obiecte decorative, fântâni, umbrele și construcții pe malul lacului.

ABADL a solicitat, în septembrie, Primăriei Constanța, Direcția Urbanism, emiterea avizului oportunitate elaborare PUZ - modificare HCL nr. 415/2003 privind aprobare PUZ Lac Tăbăcărie. Ulterior, pe site-ul Primăriei Constanţa a fost publicat anunţul de intenţie de elaborare a Planului Urbanistic Zonal „Zona Lac Tăbăcărie”. Iniţiatorul PUZ-ului, respectiv ABADL, a folosit ca argument diversificarea funcţiunilor existente şi stabilirea reglementărilor urbanistice. Locuitorii Constanței și-au transmis părerile referitoare la acest PUZ, iar cele mai multe au fost contra. Reprezentanții Asociației Urban Verde, împreună cu fondatorul acesteia, deputatul Stelian Ion, vor face demersurile necesare pentru a împiedica realizarea acestui obiectiv. Și anume declararea Lacului Tăbăcăriei ca rezervație natural, parlamentarul urmând să sesizeze, în acest sens, atât ABADL, cât și Ministerul Mediului. ”O să încerc, prin funcția pe care o dețin, să fac niște adrese suplimentare la ABADL, care a propus PUZ-ul. L-a propus, oficial, căci neoficial au discutat-o cu primăria. În sensul de a le solicita să pornească procedura pentru a considera acel lac rezervație naturală. Voi face și la Ministerul Mediului o adresă. Nu știu cât va dura toată această procedură de clasificare pentru rezervație natural”, a declarat deputatul Stelian Ion, pentru Replica.

”În noiembrie, când s-a lansat propunerea făcută de ABADL, s-au solicitat punctele de vedere, foarte multă lume a fost împotriva acestui proiect. Recent, am văzut că s-a reluat procedura, este iar în dezbatere. M-am gândit de mult la chestia asta, fiind singura variantă pentru a se opri acest demers. Personal, am văzut cât de bogată este fauna în zonă și m-am gândit cum este posibil să se amenajeze atâtea restaurante pe maluri și, în același timp, să se protejeze fauna și flora. Nu-i posibil să lansezi un astfel de proiect fără un studiu de impact, să vezi ce se întâmplă mai departe . Este o propunere în fază de proiect, o să vedem ce implică și către cine trebuie să ne adresăm. Lacul Siutghiol este inclus în situl Natura 2000. Fiind în legătură cu Tăbăcărie, ar trebui ca și acesta din urmă să aibă același regim” a spus, la rândul său Ștefan Bitoleanu, avocat.

La sfârșitul anului trecut, avocatul, prin Asociația Urban Verde, a formulat o adresă către elaboratorul PUZ-ului, SC Mas Art Design SRL, prin intermediul căreia a formulat câteva obiecțiuni și solicitări cu privire la PUZ-ul în cauză. De exemplu, a solicitat reducerea numărului de baze nautice și a teraselor.

Ce spune eleboratorul PUZ-ului!

”Prin proiectul PUZ Lac Tăbăcărie se va reglementa zona cuvete/luciului de apă, insula zona lac Tăbăcărie-în suprafață de 2568 mp și malul lacului pe o lățime de 5 m. Proiectul reglementează zonele enumerate mai sus, deoarece acestea nu au fost reglementate prin PUZ-ul aprobat prin HCLM 415/21.11.2003. Terenurile adiacente zonei reglementate prin prezentul proiect nu au ca beneficiar/administrator ABADL. Informațiile prezentate în momentul actual publicului fac parte din procedura de consultare a publicului-faza de inițiere PUZ, urmând ca proiectul cu propunerile complete să fie depus în următoarea fază, urmată de o dezbatere public, conform legislației. Așadar, propunerile prezentate fac parte din etapa pregătitoare-anunțarea intenției de elaborare a PUZ-ului, urmând ca acestea să fie detaliate în fazele următoare”, au transmis reprezentanții societății Mas Art Design SRL, prin adresa transmisă Asociației Urban Verde.

Referitor la zonele reglementate prin documentația propusă, societatea a făcut anumite mențiuni:

Pentru banda de 5 m. aferentă lacului, aflată în administrarea Primăriei Constanța, se vor prelua propunerile proiectului de amenajare a zonei din jurul lacului Tăbăcărie demarat de municipalitate, proiect prin care se propune amenajarea unei piste de bicicliști și a aleii de promenadă din jurul lacului.

Pentru suprafața luciului de apă, soluția propusă cuprinde insule în care se vor integra, sporadic, puncte de alimentare public și agreement nautic. Acestea vor fi construcții ușoare și temporare, amplsate pe pontoane, cu un regim de înălțime de maxim 5 metri și retrase de la chei. Propunerile insulelor pe care se vor amplasa punctele de alimentație public nu fac referire la împânzirea lacului cu gherete, tonete, ci la prezența unor terase-restaurant cu un design care va complementa un lac urban. Punctele de agrement nautic vor fi situate în zonele de nord (Pavilionul Expozițional), vest și est. Pe toate pontoanele se va permite acostarea ambarcațiunilor de agreement nautic.

În cazul în care nu va putea fi declarată rezervație natural, iar PUZ-ul va face obiectului unei hotărâri de Consiliu Local și, în final, votat, hotărârea va fi contestată. ”Altă modalitate, dacă va ajunge proiect de hotărâre și va fi votat, vom ataca în instanță ca act administrativ”, conchis Ștefan Bitoleanu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu ce te deranjeaza biciclistii? Suna l pe DiBlasio sa interzica biciclistii si in parcul central! Nu mai comenta la articole care te depasesc intelectual!
0
1
E prea tare domnul. Eu propun sa o faca zona strict protejata, sa nu mai intre ghertoii cu javrele care lasa excremente la tot pasul, samantarii, biciclistii etc. Daca tot vreti sa pozati in cetateni interesati de mediu si de natura. Va stau gunoaiele sub nas in fata blocurilor mai activistilor.
4
2
Sunt si vidre pe lac
4
0
Ideea este foarte buna . Trebuia sa vina mai de demult .
8
2
La cit beton s-a turnat in zona Mamaia, cit o mai dura pina se va scufunda terenul sub greutatea imensa?
13
2
Eu propun sa se sece cele 2 lacuri si sa se faca malluri si parcari. Cine e de acorsd?
16
3
Stelian si Bitoleanu astia sunt USR? Daca da, au votul meu garantat. Si voi incerca sa-mi conving si toti prietenii. Ii iubesc pe toti astia care-I pun talpi lui Fagadau si slugoiului aluia de architect.
12
2
Zi ne cum e cu semnaturile fara penali...dragnea e de vina pt ca ati intarziat cu semnaturile fara penali sau e cineva din interior? hashtag mincinosi cu totii.
2
8
Minciuni de campanie, parcul si lacul sunt deja arii protejate.
3
4
Stati linistiti ca, daca ai pile construiesti si in rezervatie. Sunt zeci de vile construite ilegal in rezervatia biosferei delta dunarii si nimeni nu ia masuri...
10
0
S-a votat . La anul si la multi ani !
0
5
a devenit deputat precum Mazare primar, a castigat stoparea unei constructii in instanta, apoi a fost prapad, desi el devenise deputat, puterile lui au intrat la apa, acum, noua vrajeala, mai dute taica si lasa scaunul si la altii, nu iti ajung 4ani de mandat? mai vrei 4? al drek cu minciunile tale de papagal
10
10
Pentru cei care vorbesc si scriu fara sa se informeze si creaza obiective false. Lacul Tabacariei este impreuna cu Siutghiolul Arie Protejata Natura 2000. Deci de ce vreti sa mai cereti odata ceea ce s-a obtinut din 2007?
15
5
Fara agrement nautic si buticuri makidonesti in parc
25
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614