REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Strada Ştefan cel Mare: o ruină cu clădiri dărăpănate, gunoaie şi mulţi bişniţari

Strada Ştefan cel Mare: o ruină cu clădiri dărăpănate, gunoaie şi mulţi bişniţari

Replica API 8 ianuarie 2018 | 00:00 770

Ruşinea Constanţei!

Ruşinea Constanţei!

Cea mai cunoscută stradă din municipiul Constanţa, care trece chiar prin „inima oraşului”, Ştefan cel Mare, a ajuns mai rău decât s-ar fi crezut. Ruinele sunt la tot pasul, iar magazinele mai puţin renumite, dar care au rezistat în timp, parcă sunt şi ele bântuite, puţini fiind cei care le calcă pragul.

Pe întreaga lungime a străzii, sunt mai multe spaţii comerciale abandonate, decât cele în care comercianţii se mai încumetă încă să-şi vândă marfa. Cu geamuri sparte, cu pereţii mâzgăliţi şi cu un aer trist, fostele magazine sau baruri au devenit locul preferat al persoanelor fără adăpost. Unele dintre aceste spaţii au fost închiriate şi transformate în magazine second-hand care, şi acestea, unele merg, altele nu. Unele persoane chiar se feresc să circule noaptea pe Ştefan cel Mare, mai ales în zona dinspre fostul ICIL, care este mai întunecată şi unde, tot noaptea, apar grupuri de persoane dubioase la colţuri.

În ultimii ani, pe această stradă au apărut şi dispărut, în acelaşi timp, sute de magazine şi cafenele, mai de fiţe sau mai de „mâna a doua”. Multe au apărut peste noapte, luând locul celor vechi, dar până la urmă, şi soarta acestora din urmă a fost pecetluită. Cele mai frecventate sunt cele din zona magazinului Tomis Mall, atât barurile, cât şi magazinele, ca şi zona în sine, dealtfel. Acum, în anotimpul rece, şi oamenii mişună pe strada Ştefan cel Mare, mai ales în porţiunea considerată „Centrul Constanţei”, cuprinsă între pasajul pietonal şi bulevardul Tomis. Vara, însă, atât constănţenii, cât şi turiştii, se mută în staţiunea Mamaia, iar centrul oraşului rămâne pustiu, chiar şi în weekend.

Revenind la clădirile aflate în paragină, nu ştim cui aparţin şi cine le administrează, cert este că, fiind în centrul Constanţei – oraş european la Marea Neagră, ar putea fi refăcute, chiar şi cu schimbarea destinaţiei acestora, pentru a pentru a produce ceva. Însă, atâta timp cât nici zona peninsulară nu a fost refăcută complet, aşa cum s-ar dori, nici Cazinoul – emblema oraşului, care stă să cadă, nu a primit măcar o mână de tencuială, şi aceste spaţii dărăpănate, cu pereţii crăpaţi şi pline de gunoaie, care zac în centrul oraşului de ani buni, par a avea aceeaşi soartă. Bine, măcar, că a fost renovat pasajul pietonal. Restul clădirilor ne pot face de râs în continuare, în timp ce aşteptăm turiştii să cheltuiască bani la noi. Dacă mai au unde!

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oare ce a devenit Constanta?? Stim cu totii, Constanta a devenit o adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui.
3
0
care stau in acele blocuri!!!
1
0
scopl lor este de a mana prostimea spre mall uri, spre mamaia, unde sunt alte interese, alti bani etc. de aceia stefan cel mare este acum o ruina ca si blv ferdinand de ex....nimeni nu mai deschide mai nik pe ferdinand, toti migreaza spre mamaia si blv tomis
5
1
lasa, ca ne face primaru biserici in cartiere, vai de noi !!!
14
1
Muie mazare si tuturor care l-au votat
26
2
Asrea sunt realizarile primarului Mazare si a clicii psd in cei 18 ani de administrare a orasului.Va place ,dragi constanteni?
22
2
primarul fagadau ar trebui premiat pentru ca a descoperit teleportarea, altfel nu-mi dau seama de ce nu vede orasul asta distrus
27
2
Treziti-va oameni buni, derbedeii din primarie nu sunt in stare sa amenajeze locuri de joaca, sa planteze niste pomi adevarati, sa termine nsibii parcul central si voi vreti sa modernizeze orasul, strazile? Pai nesimtitii astia nu au mai pus un pom, doar panselute si borduri. Fagadau e filozoful lui peste, ii place sa se auda vorbind, Babu-i culmea nesimtirii iar alalalt e marioneta pt poze. Cta, gratie psd, a decazut enorm dar prostii voteaza inca psd. Ne meritam soarta.
30
3
Str Stefan cel Mare ar trebui sa rivalizeze cu amenajarile din centrul Siviului, sa fie loc de promenada, cu pomi pe mijloc, cafenele si magazine. Pt ca este dreapta si cu dechidere de la est la vest, se pot monta panouri solare pt iluminat si care sa reduca mult curentul de aer. Fatadele stricate si cladirile abandonate sau ocupate abuziv de tigani trebuie date gratuit celor care vor sa faca treaba. Si sunt destui! Numai ca, un Babu Dtru care-i cu gandul numai la spaga si mocangeala si un Fagadau, sluga la psd,imposibil.
25
1
pentru ca e administrata de machedoni si tigani.
34
7
Las, frate, il avem pe IPS di pi Bistritzu, ardica bisericici, apelase si manastirici Ii gata astfel frumusetea interioara a eparhiei Tomis, cu capitala la Gheorghiteni
10
3
din pacate Stefan cel Mare nu mai reprezinta zona de interes pt baietii destepti sau nu a fost niciodata! incercati sa obtineti autorizatie pt,macar pt reabilitare fatada si o sa vedeti
19
2
Ptr. a cata oara mi se confirma ca Constanta este un oras in paragina la propriu ..plin de bisnitari peste tot politia este de rahat ..ei stiu doar sa ceara salarii mari treaba insa o face pulea ..de la gara esti luat in primire de bisnitari ..escrocii de taximetristi ..cersetori etc halal oras European la malul marii negre pacat ..o mizerie la propriu ..
31
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614