REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Strada Ștefan cel Mare va intra în reabilitare! VIDEO

Strada Ștefan cel Mare va intra în reabilitare! VIDEO

Replica API 19 noiembrie 2019 | 07:39 701

Decebal Făgădău: Despre când va fi gata licitația, nu vreau să dau un termen, nici când va începe, nici când se va termina. Trăim într-un oraș al blocajelor

Decebal Făgădău: Despre când va fi gata licitația, nu vreau să dau un termen, nici când va începe, nici când se va termina. Trăim într-un oraș al blocajelor

Consiliul Local Municipal s-a întrunit luni, 18 noiembrie a.c., în ședință extraordinară cu trei proiecte pe ordinea de zi, unul dintre acestea vizează accesul și mobilitatea pietonală în zona centrală a municipiul Constanța și a cheltuielilor aferente, mai cu seamă strada Ștefan cel Mare. Proiectul a fost votat în unanimitate de cei 23 de consilieri prezenți.

Valoarea totală a proiectului ”Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, este de 89.854.757,70 lei (TVA inclus) din care valoarea eligibilă 89.854.757,70 lei și valoarea neeligibilă de 0,00 lei.

Primarul Decebal Făgădău a susținut, după ședința de consiliu, o conferință de presă unde a vorbit pe larg despre proiect:

”Astăzi cele trei proiecte au fost votate în unanimitate de către cei 23 de consilieri prezenți. Primul proiect vizează acces și mobilitate în zona pietonală în centrul Constaneți, cu alte cuvinte proiectul pe care îl așteptăm cu toții, Ștefan cel Mare cu străduțele adiacente, un proiect pe care l-ați văzut deja, este un proiect ce are o valoare de 89 milioane de lei. Astăzi s-au făcut toate modificările cerute de Autoritatea de Management, de Organismul Intermediar și președintele de ședință deja semnează proiectul de hotărâre pentru a fi trimis de urgență la Brăila, sper să ajungă cât mai repede la semnat la minister, la București și să demarăm licitația pentru lucrările de proiectare și execuție, avem deja proiectul tehnic, avem toate detaliile. Este un proiect ce își propune să renască centrul Constanței, pietonala noastră dragă, Ștefan cel Mare.

Despre când va fi gata licitația, nu vreau să dau un termen, nici când va începe, nici când se va termina. Niciodată nu voi mai face lucrul acesta pentru că după ce se va semna contractul, noi vom demara o licitație, pentru că tot ceea ce facem noi, facem prin licitație. Știți foarte bine situația Cazinoului, cum stăm de 5 ani de zile și este o poveste fără sfârșit. Tot ce pot spune este că astăzi am finalizat absolut tot, tot, la virgulă, fiecare pagină semnată de primar. Am făcut tot ce ține de noi, acum așteptăm să fim chemați să semnăm contractul și să dăm drumul la licitație. La acest proiect muncim de 4 ani, s-au schimbat de atâtea ori ghidurile de finanțare, cerințele, exigențele, lucrările eligibile, lucrările neeligibile, completări. Doar pentru acest proiect cred că am făcut 10 hotărâri de consiliu local.

Adevărata problemă este că numărul celor care fac evaluările este insuficient. Dacă vorbim de fonduri europene, toate marile municipii au aceeași problemă, sunt în aceeași situație, niciunul nu are contracte semnate, lucrări demarate, pe actualul exercițiu. Nu este îndeajuns să crești sporurile sau salariile pentru că de fapt, oamenii, nu au timp fizic să evalueze toate proiectele, fiind lipsă de personal în domeniu.

Am început deja să discut cu proprietarii de imobile de pe Ștefan cel Mare, suntem parteneri în acest proiect tocmai pentru a-i putea ajuta să investească cât mai repede, pentru că după ce vom face noi investiția, nu vor mai putea să spargă strada, să facă branșamente și așa mai departe. Din momentul în care vom semna contractul de finanțare, mă voi duce personal pe Ștefan cel Mare din casă în casă, proprietar la proprietar să îi anunțăm că va începe licitația, nu se știe cât durează dar este timpul să își facă tot ce înseamnă: înlocuire de branșamente, de racord dacă sunt alimentați din Ștefan cel Mare, dacă sunt din străzile secundare, accesul din spate ar fi de asemenea bine să facă acele lucruri pentru că nu vom lăsa nicio zonă netratată în acest proiect.

Imobilele din zona centrală, în special de pe Ștefan cel Mare și străzile adiacente vor fi radiografiate să vedem unde avem situații de proprietate împestrițată, unde avem un fost chiriaș care și-a cumpărat locuința prin Legea 112, unde mai avem un spațiu comercial care la este la o societate sau la vreun revoluționar și RAEDPP proprietar pentru că aceastea sunt situațiile cele mai grele, unde fiecare îl așteaptă pe celălalt să facă ceva și tocmai de aceea pentru a nu păți ca în Peninsulă vreau, când mă duc să văd imobil cu imobil, situația juridică să fie clară și să știm, Ștefan cel Mare numărul cutare, acolo proprietari sunt x, y și așa mai departe, stăm la masă, vedem ce facem împreună. Noi îi vom sprijini așa cum facem și în Peninsulă, le vom pune la dispoziție un traseu scurtat în ceea ce însemnă obținerea certificatului de urbanism, studiu istoric, le vom pune la dispoziție ghișeul pentru infrastructură, astfel încât să nu mai alerge de la apă, la curent, la gaze, etc.

Deci un termen nu vă pot da. Trăim într-un oraș al blocajelor”, a spus edilul municipiului Constanța.

Citește și: https://www.replicaonline.ro/constanta-strazi-care-asteapta-o-minune-407815/

L.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De 3 ori in 4 ani ai spus ca aranjezi acest bulevard. Credeai ca uitam. Ca psdist, votul meu, nu il mai ai.
1
1
Acolo trebuie inceput cu evacuarea maimutelor de culoare, altfel nu se poate vorbi de reabilitare. Ciorile trebuie evacuate altfel nu calca nici dreaq pe acolo, asa cum se intampla de cand avem administratia PSD
4
0
Degeaba va pune dale de aur,comercial vorbind ,tot nereabilitat va fi acest centru..cauza fiind Mall urile din oras !
3
0
Jungla urbana revine.. Va mai amintiti de asta domnule primar??? Vin iar alegerile si trebuiesc promisiuni.. Bazinul electoral al vostru e in prabusire...
7
0
acuma Fagadau ? acuma, in campanie stiind ca la anul este praf si pulbere ? acum, pe ultima suta vrei sa ne minti din nou ?
11
0
mutati-i pe tiganii din zona care stau abuziv in casele din zona
8
0
Degeaba se reabiliteaza , ca tot aceleasi persoane de culoare de prin piata Grivitei vor distruge peisajul. Evacuati cladirile darapanate, sunt pline de astfel de personaje, seara e pericol.
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102