REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Strawberry Fields", grădina secretă a lui John Lennon, deschisă pentru public

"Strawberry Fields", grădina secretă a lui John Lennon, deschisă pentru public

Replica API 21 septembrie 2019 | 00:00 324

John Lennon

Fanii trupei The Beatles vor putea de acum înainte să se plimbe prin grădina în care John Lennon obişnuia să se joace în copilărie, odată cu deschiderea pentru public a "Strawberry Fields", un spaţiu amenajat în aer liber în oraşul Liverpool care l-a inspirat pe muzician să compună "Strawberry Fields Forever", un celebru cântec psihedelic din discografia formaţiei britanice, informează AFP miercuri.

Acea grădină înconjura în trecut un orfelinat deţinut şi administrat de Armata Salvării în cartierul Woolton din Liverpool. "A devenit celebră datorită legăturii sale cu John Lennon. El trecea pe sub bariera aflată în spatele grădinii mătuşii sale şi se ducea acolo pentru a se juca cu alţi copii", a declarat Allister Versfeld, un reprezentant al asociaţiei de caritate Armata Salvării.

"Era un fel de sanctuar pentru el, acolo găsea linişte şi pace", a adăugat el.

Aceleaşi sentimente se regăsesc şi în cântecul omonim, cu ritmuri ameţitoare şi versuri misterioase: "Lasă-mă să te iau cu mine / Căci mă duc la Strawberry Fields / Nimic nu e real / Acolo nu ai nicio grijă / Strawberry Fields pentru totdeauna...".

Pentru Allister Versfeld, acest cântec descrie "un spaţiu pe care el (John Lennon, n.r.) îl găsise şi un loc care îi era foarte drag".

"Toţi copiii au un fel de grădină secretă a lor, fie că e vorba despre o ascunzătoare sub casa scării sau despre crengile unui stejar mare", a subliniat sora lui John Lennon, Julia Baird, în vârstă de 72 de ani, contactată de agenţia britanică Press Association. "Se pare că, potrivit acestui cântec, grădina secretă era pentru John tocmai acel loc".

Grilaje roşii

Spaţiul a fost deschis pentru public începând din data de 14 septembrie. Până atunci, numeroşi fani ai trupei The Beatles trebuiau să se mulţumească fotografiindu-se în faţa celebrei porţi cu grilaj roşu ce oferă acces în parc, care va primi aproximativ 60.000 de vizitatori pe an.

Clădirea fostului orfelinat, o veche casă construită în stil victorian, era administrată de Armata Salvării din anul 1936.

În anii 1970, ea a fost demolată pentru a face loc unei construcţii moderne. Însă aceasta a fost închisă în 2005. Construcţia a fost redeschisă sub forma unui centru de formare pentru tinerii adulţi şi ca spaţiu memorial dedicat fostului membru al trupei The Beatles, asasinat în 1980 la New York, la vârsta de 40 de ani.

Grilajele roşii originale au fost reinstalate pentru fani, pe Beaconsfield Road. Pe lângă renumita grădină, vizitatorii pot să admire de acum şi o expoziţie, ce prezintă istoria acestui spaţiu şi legăturile sale cu John Lennon.

Muzeul Graceland din Memphis a trimis în regim de împrumut mai multe suvenire, pentru a reaminti vizitatorilor pasiunea pe care John Lennon o avea faţă de muzica lui Elvis Presley. Manuscrisul unui cântec rămas neterminat şi un melotron virtual figurează printre obiectele expuse.

John Lennon a fost crescut de mătuşa lui, deşi sora lui vitregă Julia locuia în acelaşi cartier, până când mătuşa a murit într-un accident de automobil pe când el avea vârsta de 18 ani.

Cântecul "Strawberry Fields Forever" a fost lansat în 1967 pe un disc vinil cu 45 de rotaţii - ce avea imprimat pe faţa B cântecul "Penny Lane" - şi a ajuns până pe locul al doilea în topul britanic, după single-ul "Release Me" al cântăreţului Englebert Humperdink.

John Lennon a compus această piesă în timpul unor filmări în Spania. Cântecul a fost înregistrat în perioada sesiunilor de la "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", însă nu figurează pe acest album legendar, considerat o capodoperă a trupei britanice.

"Strawberry Fields Forever" a marcat o schimbare majoră a stilului trupei The Beatles, care a trecut de la clasicul pop-rock britanic la sunete cu un grad mai mare de complexitate şi care conţineau instrumente neobişnuite pentru muzica rock, precum melotronul şi sitarul indian. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367