REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Strigătul disperat al furnizorului de hrană pentru bolnavi: “Opriţi crimele de la Bălăceanca!”

Strigătul disperat al furnizorului de hrană pentru bolnavi: “Opriţi crimele de la Bălăceanca!”

Replica API 19 iunie 2015 | 09:32 771

Preda cere capul lui Pintea: “Vă solicit să demisionaţi împreună cu cei vinovaţi!”

Preda cere capul lui Pintea: “Vă solicit să demisionaţi împreună cu cei vinovaţi!”

Petre Preda, deţinătorul societăţii Arimex Comexim 2000, furnizorul de hrană pentru bolnavii internaţi în mai multe unităţi de tratament din România, cere demisia directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov. Preda atrage din nou atenţia asupra faptului că 199 de suflete aflate în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Bălăceanca, din cadrul (DGASPC) Ilfov, sunt condamnate la exterminare, la moarte lentă dar sigură, prin deciziile iresponsabile ale conducerii acestei instituţii. Printr-o scrisoare deschisă adresată cabinetului Victor Ponta, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Sănătăţii, Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache şi directorului DGASPC, Bogdan Iulian Pintea, Petre Preda spune că în locul acestor suflete ne-am putea afla oricare dintre noi.

Se mizează pe faptul că suferinzii psihic internaţi nu au la cine să se plângă. “Ei nu se pot apara singuri, deseori nu realizează la ce sunt expuşi şi fiind la mâna şi mila altora, suportă zilnic umilinţe, bătăi şi abuzuri de nedescris. Nu întâmplător în acest centru nu există proceduri pentru sesizarea şi combaterea abuzurilor săvârşite de către salariaţii instituţiei asupra pacienţilor. Centrul nici măcar nu este acreditat să desfăşoare activităţi sociale şi nu cred că deţine autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică întrucât de ani buni nu deţine aşa ceva. Cu toate că centrul şi-a trecut pe ,,firma” de la intrare că se ocupă de recuperare neuropsihiatrică această recuperare este inexistentă. Acest centru ar fi trebuit închis de mult”, susţin Preda.

Despre condiţiile inumane în care trăiesc pacienţii, despre felul în care sunt lezate drepturile omului, despre condiţiile de cazare, de tratament s-a semnalat în repetate rânduri, dar cei vinovaţi au fost “iertaţi”. “Incredibil dar adevărat, laolaltă cu bolnavii psihic, sunt internate şi persoane infectate cu virusul imunodeficienţei umane HIV, adică bolnave de SIDA. Din cauza bolii psihice, mulţi neavând discernământ, între aceştia au loc şi relaţii sexuale, expunând la pericolul infectării pe ceilalţi pacienţi şi totul cu concursul conducerii DGASPC Ilfov. De ce nu aţi luat măsuri, domnule Pintea? Cum de puteţi dormi liniştit? Zilele trecute a fost ucis încă un tânăr la Bălăceanca. Un tânăr de 25 ani, ucis prin violenţă, de nepăsarea dumneavoastră. Familia vi l-a încredinţat pentru îngrijire, tratament, hrănire, supraveghere, recuperare, protecţie. Cum i l-aţi dat înapoi, domnule Pintea? Mort! Ucis! Ghinionul dumneavoastră a fost că nu aţi reuşit să muşamalizaţi această crimă şi să vă înregistraţi acest deces în palmaresul celor suspecte”, susţine Preda în scrisoarea adresată mai-marilor de la Bucureşti.

Vinovaţi nu sunt numai cei din conducerea instituţiei, ci şi cei care i-au numit acolo, pe alte criterii decât competenţă, experienţă, profesionalism şi care îi menţin în aceste funcţii deşi acolo, atât de des, sunt ucise suflete nevinovate, mai precizează Preda. ,,Indiferenţa dumneavoastră, nepăsarea, lipsa de dragoste, de compasiune faţă de semenii noştri, de cei aflaţi în dificultate, toate acestea l-au ucis pe tânărul George Alexandru Bercheş şi încetul cu încetul vor fi ucişi toţi ceilalţi pacienţi. Vă scriu, domnule Pintea, pentru că aţi refuzat să răspundeţi la adresele pe care vi le-am trimis pe adresa instituţiei DGASPC Ilfov. Oare ce aţi fi putut să-mi răspundeţi când faptele sunt atât de clare?”, întreabă Preda instituţiile statului.

Cert este că nu numai Bercheş a decedat. “Mulţi sunt condamnaţi la moarte sigură şi lentă, sunt toţi pacienţii internaţi acum la CRRN Bălăceanca. În mod insistent şi repetat, din anul 2013 şi până în prezent, prin numeroase adrese (peste 30 de sesizări - nr.151 din 07.06.2013 nr.154 din 10.06.2013 nr.166 din 20.06.2013 nr.216 din 12.08.2013 nr. 288 din 18.08.2014 nr.224 din 21.08.2013 nr.229 din 23.08.2013 nr.233 din 30.09.2013 etc), v-am semnalat faptul că dumneavoastră, prin consumul de pâine pe care, de la sine putere, l-aţi stabilit şi impus pacienţilor, un consum zilnic de 450 gr., pentru fiecare persoană, le semnaţi condamnarea la moarte. Dumneavoastră şi Spitalul Eftimie Diamandescu sunteţi singurele instituţii din ţară care a impus acest consum dăunător de pâine. Dumnevoastră aşa vă hrăniţi familia domnule Pintea? Dumneavoastră primiţi salariu domnule director tocmai pentru a veghea la sănătatea şi protecţia persoanelor instutionalizate. Vă meritaţi salariul? Eu cred că nu. Cum vă simţiţi, domnule Pintea, ştiind că salariaţii CRRN vă acuză că majoritatea bolnavilor de la CRRN Bălăceanca au murit în condiţii suspecte, de axfisiere mecanică? Cum vă simţiţi cunoscând faptul că mai multe persoane au murit înecate cu pâine, cu sâmburi, cu oase? Câţi au decedat în ultimele şase luni? În 21 septembrie 2014 a murit domnul Gheorghe Sandu, în 08.12.2014 a murit domnul Ion Prefăcutu şi câţi mulţi alţii”, mai explică Preda.

DGASPC nu asigură un meniu adecvat bolnavilor. “Dacă nu cunoaşteţi, domnule Pintea, alimentaţia pacientului este parte componentă a actului medical. Hrana celor internaţi trebuie să fie alcătuită dintr-un meniu adecvat şi diversificat, în cantităţile şi conţinutul caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute de legislaţia în vigoare (raţia zilnică medie va fi de 2.500 calorii, 90 grame proteine, 85 grame lipide şi 420 grame glucide) şi cu respectarea nivelului minim al alocaţiei de hrană. Meniurile trebuiesc alcătuite şi vizate de către un asistent dietetician sau de un medic nutriţionist, mai ales în instituţii unde sunt persoane instituţionalizate sau pacienţi. Din dispoziţia iresponsabilă a dumneavoastră, meniurile nu sunt alcătuite din personal calificat, iar cantitatea de pâine, care i se administraza unui pacient este de 450 gr zilnic, indiferent dacă acesta suferă sau nu de diabet sau de alte boli de nutriţie”, scrie Preda.

Conform acestuia, consumul necontrolat de pâine este extrem de periculos. “Este interzis cu desăvârşire de tratatele de specialitate pentru alimentaţia omului, a bolnavilor. Acest consum conduce la tulburări metabolice grave, la scăderea capacităţii de apărare a organismului, mai ales că pacienţii la CRRN Bălăceanca sunt sedentari. Amidonul folosit la fabricarea pâinii se propagă rapid în tractul digestiv şi astfel intră în fluxul sanguin sub formă de gluoza care, se ştie sau nu, duce la o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Însă, la scurt timp, nivelul glicemiei scade drastic, rezultatul fiind senzaţia de foame. Grâul conţine o cantitate mare de gluten, o proteină care favorizează instalarea bolii celiace. Această proteină are rolul de a lega aluatul, astfel încât să fie elastic, uşor de modelat, însă acest ingredient se face vinovat de numeroase cazuri de intoleranţă digestivă, care se manifestă prin balonare dureri abdominale, constipaţie şi senzaţie de oboseală. De asemenea, este demonstrat ştiinţific că grâul, preparatele din grâu consumate în exces, cresc nivelului colesterolului “rău”, cu până la 60%. Acest tip de colesterol este asociat cu bolile cardiace şi cele cardiovasculare, care sunt principalii ucigaşi ai secolului 21. Însă, este unanim acceptat că o cantitate de 100-150 de grame (3-4 felii) de pâine consumată zilnic este mai mult decât suficientă pentru a aduce organismului glucidele de care are nevoie, cu condiţia că pâinea să fie integrală. O felie de pâine albă are în jur de 70-90 calorii, iar o pâine cu 12 felii are peste 1000 de calorii. O singură pâine este o adevărată bombă calorică iar dumneavoastră le daţi aproape dublu”, arată Preda.

Mai mult decât atât, când pacienţii au în meniu mămăligă (de câteva ori pe săptămână) cantitatea de pâine care obligatoriu ar trebui micşorată, rămâne neschimbată. “De ce îi exterminaţi, domnule Pintea? De ce aţi dispus ca meniurile, să fie alcătuite după o carte de bucate pentru restaurante. Bucătărie-Reţetar general-Ediţia a X-a completată şi revizuită- Editura Naţional 2008 - autori: Dan Chiriac, Violeta Borzea şi Daniela Chiriac şi nu după tratate de dietetică, în funcţie de afecţiunile fiecărui pacient? În altă ordine de idei, consumul de pâine în exces la pacienţii cu tulburări psihice care, în contextul bolii, au deja colite, provoacă acute fermentaţii intestinale. Regimul hipercaloric la bolnavii psihic, impune mărirea cantităţii de proteine (carne, brânză, lapte, ouă) de vitamine şi săruri minerale (fructe şi legume proaspete) care îi ajută să-şi refacă starea de sănătate. Prin adresa noastră nr. 288/18/08.2014 v-am arătat încă o dată că numai prin consumul de pâine stabilit de dumneavoastră, respectiv 450 gr pentru fiecare persoană, se produc 1.270 de calorii (!), ceea ce face imposibil realizarea unei alimentaţii sănătoase. Dar şi că, prin impunerea acestui consum, practic nu se poate realiza un raport optim între principiile alimentare de bază (proteine, lipide, glucide, respectiv 90 grame proteine, 85 grame lipide şi 420 grame glucide), ori consumul de pâine impus conţine deja 234 glucide”, mai explică Preda.

În consecinţă, directorului DGASPC i s-a propus să reducă consumul de pâine la 300 grame şi adăugirea de fructe şi dulciuri, astfel încât meniurile săptămânale să îndeplinească raportul optim între principiile alimentare de bază. “Aţi refuzat! Incredibil, aţi refuzat să acceptaţi reducerea consumului de pâine concomitent cu adăugarea de alimente sănătoase. De ce, dom’ Pintea? Cum să interpretăm acest gest? Prin adresa nr. 233/30.09.2013 v-am recomandat să vă interesaţi la celelalte unităţi psihiatrice, care au asistenţi dieteticieni angajaţi, despre meniuri, despre consumul de pâine, dar nu aţi făcut acest gest. Pentru că nu va pasă de aceste suflete şi nici nu v-a păsat vreodată! Tocmai din acest motiv, pentru salvarea unor oameni nevinovaţi, vă solicit să demisionaţi împreună cu cei vinovaţi! Tratamentul la care aţi supus atâtea suflete, reaua credinţă, lipsa de compasiune, indiferenţa, numărul mare de decese suspecte, uciderea bestială a lui George Alexandru Bercheş, toate acestea, vă acuză!”, a conchis Preda.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614