REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Studentă din Constanța, câștigătoarea unui concurs organizat de Parlamentul European

Studentă din Constanța, câștigătoarea unui concurs organizat de Parlamentul European

Replica API 6 aprilie 2020 | 23:24 3819

Biroul Parlamentului European în România, alături de partenerii săi - Asociaţia Pro Democraţia (APD), Group of the European Youth for Change (GEYC) și Institutul European din România (IER) au organizat cea de-a șasea ediție a GenerationEU: Promotori ai democrației europene 2020. Prin acest proiect se formează o echipă de 20 de tineri studenți care doresc să se implice în promovarea valorilor europene în comunitățile locale. Miruna-Delia Hârbu este unul dintre merituoșii câștigători ai acestui concurs, astfel că ziarul Replica a decis să îi pună câteva întrebări în legătură cu participarea la concurs, dar și despre planurile ei de viitor.

Reporter: Spune-ne câte ceva despre tine. Câţi ani ai? Unde şi ce studiezi?

Miruna-Delia Hârbu: Mă numesc Miruna Delia Hârbu, am 21 de ani şi sunt studentă în anul III la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializarea Ştiinţe politice. Mă consider o persoană determinată, dornică de a acumula cât mai multe informaţii şi implicată atât în procesul de învăţare, cât şi în activităţile extra pe care le desfăşor. Îmi place foarte mult să fac voluntariat şi să mă implic activ în comunitate, desfăşurând activităţi cu impact pentru societate.

Reporter: De ce ai ales Clujul şi nu ai rămas la Constanţa?

Miruna-Delia Hârbu: O întrebare foarte bună pe care, trebuie să recunosc, am primit-o de foarte multe ori pe parcursul celor trei ani de studiu. Clujul este un oraş dinamic, orientat către tineret şi, totodată, un oraş cald, calm şi primitor. Simt că mă regăsesc complet, deoarece şi eu sunt o persoană calmă şi liniştită, pe mine agitaţia cotidiană mă oboseşte profund. De asemenea, am apreciat foarte mult acest oraş, întrucât oferă programe diverse de studiu, într-un mediu prietenos, care îţi oferă şansa să te exprimi, să te dezvolţi şi să contribui ulterior la dezvoltarea oraşului. În cadrul facultăţii în care studiez, am avut ocazia să întâlnesc profesori dedicaţi, care te încurajează să îţi expui punctul de vedere, să gândeşti liber şi să fii creativ. Mediul din cadrul cursurilor este unul relaxat, iar relaţia student-profesor nu este una ierarhică, ci devine una prietenoasă. Nu cred că aş fi găsit aceste lucruri aici. Pe lângă asta, mi-am dorit foarte mult să ies din zona mea de confort, să învăţ să mă descurc singură, să-mi gestionez timpul, să mă dezvolt şi să devin o persoană mai organizată.

Reporter: Ce te-a făcut să alegi această specializare?

Miruna-Delia Hârbu: Am trecut şi eu, la fel ca oricare elev în an terminal, printr-o criză existenţială de tipul „ce fac acum cu viaţa mea?”. Presiune mare din partea profesorilor, părinţilor şi a persoanelor apropiate. Ideea de ştiinţe politice a venit în urma unei discuţii purtate cu o doamnă profesoară de engleză foarte dragă mie. Discutam despre neregulile care există la nivel de sistem de educaţie şi la nivel de funcţionare a sistemului politic. Speranţa dânsei că lucrurile se vor îmbunătăţi era în generaţia tânără. M-am gândit mult la această discuţie şi m-am hotărât să fac parte din tinerii care pot schimba ceva în această ţară. În urma unei cercetări mai amănunţite asupra programelor de studiu, am fost extrem de bucuroasă când am descoperit această specializare, am simţit că asta trebuie să fac şi, după trei ani de studiu al fenomenului politic, pot spune că mi-am descoperit vocaţia.

Reporter: Ce ne poţi spune despre concursul la care ai participat?

Miruna-Delia Hârbu: Concursul la care am participat a fost lansat de către Biroul de Legătură al Parlamentului European în România şi a avut drept scop promovarea valorilor democratice în statele membre ale Uniunii Europene. „GenerationEU: Promotori ai democraţiei europene” este un proiect amplu, desfăşurat în mai multe ediţii, în parteneriat cu Asociaţia Pro Democraţia (APD), Group of the European Youth for Change (GEYC) şi Institutul European din România (IER). În cadrul acestui proiect, tinerii din toată ţara, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, cetăţeni ai Uniunii Europene şi membri ai asociaţiilor de tineret sunt încurajaţi să propună idei de proiect pentru dezvoltarea comunităţii de care aparţin. În urma unui proces riguros de selecţie, 20 de tineri au ocazia să îşi promoveze ideea de proiect şi chiar să o implementeze în comunitate. De asemenea, tinerii selectaţi au ocazia să participe la o Conferinţă privind Viitorul Europei, organizată la Bucureşti, la consultări publice cu autorităţile locale în vederea implementării proiectului propus şi, în final, au posibilitatea să participe la o vizită de studiu la sediul central al Parlamentului European la Bruxelles şi să interacţioneze cu reprezentanţii României în Parlamentul European. O iniţiativă frumoasă, care îţi oferă şansa de a te exprima şi de a-ţi face ideile auzite. Mă bucur că mă aflu printre cei 20 de tineri promotori ai democraţiei europene.

Reporter: Ce alte experienţe „politice” ai mai avut?

Miruna-Delia Hârbu: Cum spuneam, îmi place să mă implic activ în comunitate prin acţiuni de voluntariat şi proiecte de impact. Încă din primul an am participat la „Simularea Parlamentului European” (SimPE), organizată de Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca, făcând parte din comisia de dezvoltare (DEVE), unde, împreună cu alţi studenţi din toată ţara am formulat propuneri de rezoluţii, simulând întreg procesul decizional de la nivel european. O altă experienţă „politică” din primul an de studiu este reprezentată de proiectul „Find your way to the EU”, organizat de Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca, în cadrul căruia am propus o idee de proiect la nivel european, trecând prin toate etapele decizionale ale instituţiilor europene. În anul II de studiu, am avut posibilitatea de a face parte dintr-o organizaţie studenţească, Societatea Studenţească de Ştiinţe Politice (SSSP), în cadrul căreia am organizat o serie de proiecte, cele mai cunoscute fiind „Conferinţa privind importanţa alegerilor în România” şi „Mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”. În ceea ce priveşte conferinţa, am avut drept invitaţi membri ai diferitelor partide politice care să îşi expună perspectiva lor asupra importanţei alegerilor în România.

În cadrul celui de-al doilea proiect am avut ocazia de a fi coordonator de proiect şi de a interacţiona cu diverşi actori politici şi oameni din mediul academic pentru a ne oferi o perspectivă studiată asupra provocărilor pe care România le-a întâmpinat pe parcursul mandatului în cadrul Consiliului Uniunii Europene. În primul semestru al acestui an am avut ocazia de a participa la „Forumul Studenţilor de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale”, organizat la Palatul Parlamentului, Camera Deputaţilor şi având drept temă conceptul de smart state în România. Aici am interacţionat cu diverşi actori politici, specialişti, jurnalişti şi oameni din mediul organizaţiilor nonguvernamentale, care şi-au exprimat viziunea asupra conceptului de smart state. În prezent, îmi desfăşor un stagiu de practică la biroul senatorului Mihai Goţiu, încercând să remediem problemele de mediu cu care se confruntă municipiul Cluj-Napoca.

Reporter: Cum te împaci cu izolarea şi cu noua metodă de învăţământ bazată pe platforme online?

Miruna-Delia Hârbu: Această criză pandemică reprezintă o adevărată provocare cu care se confruntă în prezent statul român. Consider că izolarea reprezintă o soluţie de prevenire şi de protejare atât a propriei persoane, cât şi a persoanelor dragi. Aşadar, recomand ca toţi cetăţenii să fie responsabili în această perioadă şi să stea în casă dacă îşi doresc să revenim curând la viaţa normală, să ne bucurăm de natură şi de timpul petrecut împreună. Nu este uşor, într-adevăr, însă sunt o persoană optimistă care crede că după această criză vom aprecia mai mult gesturile simple şi vom deveni mai empatici şi mai grijulii cu ceea ce natura ne oferă. Izolarea este practic lecţia pe care natura ne-o oferă nouă, cetăţenilor, pentru a fi mai atenţi pe viitor. Cât despre modalităţile online de predare, consider că mediul academic a reuşit să se mobilizeze rapid pentru a ne oferi în continuare acces la educaţie, iar acest lucru mă bucură. Este mai dificil şi mai solicitant, însă accesul la educaţie, sub orice formă, este extrem de important, iar profesorii au înţeles acest lucru şi se adaptează, iar acest lucru este de apreciat.

Reporter: Descrie jobul ideal pentru tine după ce vei absolvi.

Miruna-Delia Hârbu: Îmi doresc foarte mult ca după ce voi absolvi să am oportunitatea de a lucra într-una dintre instituţiile europene, să fiu consilier european, acel om care îşi pune creativitatea şi experienţa dobândită pe parcursul anilor de studiu în generarea de idei, iniţiative sau propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului politic. Cred că acesta este jobul ideal pentru mine, cel care îmi oferă posibilitatea de a mă exprima şi de a-mi face ideile auzite şi, de ce nu, aplicate.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367