REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Studenţii nigerieni fac scandal la Constanţa: vor bani mai mulţi pentru spălatul rufelor şi pentru întreţinere

Studenţii nigerieni fac scandal la Constanţa: vor bani mai mulţi pentru spălatul rufelor şi pentru întreţinere

Replica API 13 aprilie 2018 | 00:00 369

Supăraţi pe propriul guvern!

Supăraţi pe propriul guvern!

Agitație mare la Universitatea Maritimă Constanța: studenții nigerieni au protestat, din nou, întocmai la fel ca în ultimii doi ani, cerând mai mulți bani finanțatorului din statul de baștină, NIMASA - o agenție guvernamentală din subordinea ministerului transporturilor din ţara lor – care nu acceptă să le suporte și alte cheltuieli față de cele din prezent. Astfel, joi, în jurul orei 11:00, pe holul UMC s-au adunat mai mulți studenți de culoare, toți din Nigeria, pentru a protesta împotriva agenției respective, care ar fi refuzat să le plătească și cheltuielile pentru utilități și alte servicii, după cum s-a exprimat chiar rectorul Universității Maritime, Cornel Panait.

Pentru a calma spiritele, rectorul i-a invitat pe toți, 127 de studenți de culoare, în sala senatului de la etajul 7, unde, timp de aproximativ o oră, a purtat discuții cu ei și cu reprezentanții agenției NIMASA din Nigeria (prin telefon), pentru medierea conflictului. Pentru ca lucrurile să nu degenereze, la fața locului au sosit și polițiștii Secției 3, polițiștii Serviciului Imigrări și jandarmi. La finalul discuțiilor dintre studenți și conducerea UMC, discuții care nu au fost prea pașnice, rectorul Cornel Panait a făcut declarații de presă:

”Nu s-a întâmplat nimic față de anul trecut. Situația este identică. NIMASA a întârziat foarte mult plata, în raport cu studenții și în raport cu noi (UMC, n.r.). Problema este următoarea: studenții ne-au cerut nouă să introducem în ultima factură niște cheltuieli suplimentare pe care consideră ei că trebuie să le suporte finanțatorul. Aceste cheltuieli sunt: transport, spălat de rufe, editare lucrare de diplomă și utilități, care, toate înseamnă 500 de euro.

NIMASA nu a dorit să facă treaba asta și consideră că alocarea bugetară a fost suficientă și le-a transferat acești bani. Le-au transferat este un fel de a spune, pentru că banii nu au intrat în conturile noastre, dar am vorbit acum, în fața lor, pe speaker, cu directorul departamentului care se ocupă de programele de studenți din străinătate, și acesta ne/a confirmat că a fost la Banca Centrală și această bancă va procesa această plată. Într-o zi- două – trei banii vor fi în conturile noastre. Studenții spun următorul lucru: dacă nu ni se plătește diferența de bani pe care noi am cerut-o, noi nu vrem banii. Adică nu vor banii care să le permită să continue studiile.

Ei spun: ”Nu, trebuie să plecăm înapoi în Nigeria”. Au spus că renunță la tot dacă nu primesc o plată suplimentară. Discuția cu directorul a fost în felul următor: să-i trimitem o factură care să includă lucrurile care până acum nu au fost plătite, ei vor analiza acest lucru și, pe baza acestei analize, vor decide. Studenții spun ”NU! Nu trebuie să decizi nimic, trebuie să plătești!”. Adică este o politică de forță estraordinară”, a declarat rectorul UMC.

Primesc lunar aproape 1000 de euro, dar se plâng că nu le ajung; mai vor încă 500

Potrivit acestuia, banii cheltuiți lunar, până în prezent, de NIMASA, pentru fiecare student în parte, depășesc cu mult bugetul multor familii din România, însă studenții respectivi vor mai mulți bani, deși este clar că aceștia mai fac și unele economi. Potrivit unui calcul, fiecare student primește lunar, cu tot cu bursă, aproape 1000 de euro, bani care sunt mai mult decât suficienți, însă ei solicită încă 500 de euro în plus. ”Vreau să spun un lucru care este simplu: Banii alocați pentru ei sunt destul de generoși. Dau câteva exemple: pentru mâncare, ei au alocați 457 de euro lunar. O familie în România poate trăi cu mult mai puțin. Pentru cazare au alocați 310 euro. Un apartament pe care îl închiriază ei nu costă mai mult de 250 de euro. Dar problema este alta: un student este posibil să nu locuiască singur într/un apartament cu 2 camere, ci pot locui 2 studenți, lucru care înseamnă o economie uriașă.

Dar este cu totul și cu totul altceva. Ei au solicitări ca finanțatorul lor să le rezove această problemă. Această solicitare nu este susceptibilă de discuții. Ei au această cerere și este una cu pumnul bătut în masă, cu scandal la toate nivelurile, este cu sunat la NIMASA la toate departamentele, dar probabil pentru ei este o obișnuință, dar pentru noi nu este o obișnuință.

După părerea mea, pe această politică de forță, eu fără să știu despre ce este vorba și cum este o asemenea mentalitate, există două soluții, soluția 1 ar fi ca ei să trimită în continuare diferența de bani, ori dacă nu, soluția 2: studenții spun: ”Noi nu mai vrem să continuăm”. Nu știu dacă e posibil, dar o responsabilitate ar trebui să existe. Ei sunt în an terminal, iar până acum s-au descurcat mizând și bazându-se pe generozitatea finanțatorului. Este clar că finanțatorul (NIMASA, n.r.) i-a finanțat mai bine decât e cazul în Constanța”, a mai completat Cornel Panait.

Daniel ALBU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La cati bani le-a furat panait cu mazare si constantinescu, prin hotelul flora, e normal sa o de-a de gard acum, ca sa scape mai repede de ei. Nigerienii nu sunt prosti, stiu ei ce stiu, despre hotia noastra. Nu le tin partea, dar au sange-n instalatie, fata de mortaciunile noastre de studenti umc-isti, pacaliti si lasati pe drumuri de acest broscoi arogant.
4
0
Bai protozor prost, unde mortii ma-ti ai citit ca le da statul roman vreun ban? Tu ai citit ce scrie? Ia mai verifica o data, idiotule. Trebuie sa fie tot timpul cate un comentator handicapat care se cere singur la Palazu.
7
2
A ajuns acest inginer de pe la Midia , pupator fruntas al anusului mascariciului dereglat psihic , sa fie un fel de avocat al coboratilor din palmieri... Ce tara de rahat !
6
3
Proiecte ratate marca Panait! Marele strateg! Sau nu e mare...sau nu este strateg!
7
2
Sa te fereasca Sfantul sa ai ghinionul sa calatoresti in mocrobuz langa vre-un orangutan din astia ! Put de iti versi matele !
16
1
de ce mortii ma-tii i-ai primit? daca exista varianta cu plecarea boratilor, trimiteti-i in jungla lor acasa. deja zona Ciresica este neagra.
16
4
Maimute jegoasa... inapoi in africa voastra subspecii umane, islamisti nenorociti! De ce mohamedul mamicutelor lor pkine de sida di ebola li se da de catre statul nostru atatia bani???? Bai zdrente de politicieni, care subteti vi zdrente...!?! Dar la copii de fe le dati alicatievatat de mica? Subventii pt agricultura, pt micii mestesugari, etc??? Cand??? Bine ca dati subcentii la toti jegisii cu animale fictive in analele apia!!! Cofee masluite de scursurile de machidoni de la butoane de la apia!!! La puscarie cu toti machidonii!!! Acolo este locul lor!!!!!
14
7

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369