REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Studenţii străini se plâng de profesori: iată ce nemulţumiri au mediciniştii!

Studenţii străini se plâng de profesori: iată ce nemulţumiri au mediciniştii!

Replica API 11 ianuarie 2014 | 00:00 264

"Cred că 70% dintre ei ne urăsc"

"Cred că 70% dintre ei ne urăsc"

Facultatea de Medicină a Universităţii Ovidius din Constanţa este cunoscută pentru şcolirea temeinică a studenţilor medicinişti străini. După 6 ani petrecuţi pe băncile Constanţei, cei mai mulţi dintre ei aleg să părăsească România pentru alte state, pentru rezidenţiat, sau să se întoarcă acasă. Studenţii străini sunt nemulţumiţi. Sau cel puţin o parte din ei. În primul rând, au fost nemulţumiţi de intenţia fostului rector, Tiberius Dănuţ Epure de a mări taxa de şcolarizare. O iniţiativă "întreruptă", în momentul în care acesta a fost arestat. Celelalte plângeri vizează strict românii, fie ei profesori sau studenţi.

A.A., cetăţean israelian şi Y.S., cetăţean al Kuweitului, mai au un an, cel în curs, şi termină facultatea. Ei consideră că românii sunt mai şcoliţi decât ei, şi nu pentru că au avantajul limbii sau pentru că investesc mai mult timp în studiu, ci pentru că îi au pe profesori de partea lor. "Cred că 70% dintre ei urăsc străinii şi nu ne tratează ca pe români. Îi învaţă, le pasă şi le oferă mai mult românilor decât străinilor. Ne zâmbesc şi se fac că ne suportă doar ca să nu fie acuzaţi că nu respectă regulile", susţine Y.S. Studenţii acuză profesorii că le dau românilor mai multe materiale de studiu decât lor: "Se poate vedea diferenţa după teancurile de cursuri: teancul lor este considerabil mai mare decât al nostru. Noi ce să înţelegem din asta?", se plânge israelianul. Situaţia devine insuportabilă în momentul în care, în timpul cursurilor, iau naşteri discuţii între profesori şi elevii români: se adresează şi se răspunde la întrebări în limba română, li se explică, referitor la practică, fiecare procedură, dar tot în limba română. "Şi noi, cei care nu cunoaştem limba, facem ce am observat noi că au făcut românii, fără să ni se explice dinainte în limba engleză, pentru că până la urmă pentru studii în limba engleză am optat", spune A.A. Ironia situaţiei este că între studenţii români şi cei străinii nu există pic de ranchiună, ba din contră, îşi mai şi împrumută cursurile între ei, ca să îşi ia examenele cu toţii. Cel mai greu an, spun ei, este ultimul: anul 6, când stresul este mare şi când brusc se pică examene pe capete. Acum noi nu ştim ce să credem: oare au devenit profesorii mai pretenţioşi sau studenţii mai leneşi? Sau profesorii mai săraci, spun unii. Şi o altă ironie este că românii sunt întru totul de acord cu ceea ce declară străinii, în urma a ceea ce au observat în timpul cursurilor, chiar dacă ei sunt privilegiaţii în toată situaţia. Unul dintre studenţii străini care a ales să le ceară socoteală cadrelor didactice pentru comportamentul pe care îl aplică, a fost dat afară din sală, de mai multe ori chiar. "Nici măcar nu mai am pretenţia să-mi mai iau examenele la materia respectivă sesiunea aceasta", a concluzionat el. Voi ce credeţi, au dreptate?

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614