REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Studenţii străini veniţi la Constanţa au dat verdictul: o mediatizaţi prea mult pe Halep!

Studenţii străini veniţi la Constanţa au dat verdictul: o mediatizaţi prea mult pe Halep!

Replica API 19 mai 2015 | 23:38 161

Locuitori de treabă, taximetrişti care umflă preţurile şi cerşetori poligloţi

Locuitori de treabă, taximetrişti care umflă preţurile şi cerşetori poligloţi

Simona Halep

Locuitorii Constanţei sunt de treabă, deschişi la minte, dar taximetriştii umflă preţurile şi cerşetorii cer bani în toate limbile. Gheorghe Hagi e cel mai tare, dar se vorbeşte prea mult despre Simona Halep. Cam acestea sunt principalele idei pe care şi le-au făcut doi studenţi din Istanbul, sosiţi în Constanţa prin Erasmus, încă din luna martie a anului curent.

Muharrem şi Deniz sunt doi tineri de 23 de ani, din Turcia, Istanbul, care au ajuns în Constanţa în martie anul curent, prin programul Erasmus, fiind studenţi la Academia Navală Mircea cel Bătrân. În scurtul timp pe care l-au petrecut în urbea constănţeană, cei doi şi-ai făcut deja o părere despre români, menţionând că sunt oameni de treabă şi că iubesc deja ţara noastră. „Sunt oameni drăguţi aici. Ceri o informaţie pe stradă sau ai nevoie de ajutor, oamenii sar imediat. Se opresc, vorbesc atât cât se pricep, încearcă să ajute. Am rămas plăcut surprinşi. Ne place în România”. Aceştia au făcut referire şi la faptul că oamenii peste 30 de ani îşi păstrează spiritul tânăr. „Este incredibil şi ne place acest lucru. Am văzut în cluburi oameni de 40 de ani, care se distrau cot la cot cu cei foarte tineri. La noi lucrurile sunt împărţite pe categorii de vârstă. Nu vezi oameni de 40 de ani alături de cei de 20 în club, spre exemplu. La noi lucrurile sunt mult mai stricte. Dacă vii ca şi turist, totul e frumos, e ok. Dacă te stabileşti în Turcia, eşti turc. Înveţi să vorbeşti turceşte şi te supui regulilor”, au mai spus Deniz şi Muharrem. Totodată, ei au specificat că le-ar plăcea să se căsătorească în România întrucât au văzut că femeile sunt de viaţă şi foarte frumoase. Amuzaţi, aceştia au completat: “Am văzut femei foarte frumoase care aveau alături bărbaţi nu chiar aşa frumoşi”. Însă, decizia nu le aparţine în totalitate şi asta pentru că ultimul cuvânt îl vor avea taţii lor. Dacă aceştia nu sunt de acord cu fetele pe care cei doi le aleg, lucrurile sunt simple: nu se căsătoresc. Însă, când se căsătorec, prioritatea este copilul. “Dacă eşti căsătorit de… 5 ani, să spunem, şi nu a copil, eşti văzut ca un cuplu bolnav”. Revenind la impresiile despre oraşul nostru, trebuie adăugat că li se pare unul frumos, dar foarte mic. Preţurile la băuturile alcoolice sunt mici în comparaţie cu Turcia. Spre exemplu, au menţionat ei, într-un club din Constanţa o bere costă în jur de 7 – 10 lei, pe când în ţara lor este cam de la 20 în sus. Mâncarea este ok, dar se consumă foarte mult porc. Nu au auzit de mămăligă dar vor să încerce mai ales că merge cu sarmalele, pe care le gătesc şi mamele lor, în Turcia. Au fost încântaţi şi de cărţile poştale de la noi, trimiţând şi în Turcia, rudelor, pe 1 mai. Vederile conţineau mesaje precum „Hristos a Înviat”, dar familia le-a primit cu mare drag.

Cereştorii sunt poligloţi şi… prea mult depre Simona Halep!

Pe lângă faptul că multe cuvinte turceşti le-au întâlnit şi în România, precum cântar, ciorbă, rahat, sarma, rachiu, baclava etc, Muharrem şi Deniz au observat şi faptul că taximetriştii umflă preţurile când văd că sunt străini, dar mai ales în Bucureşti. Aceştia au mers pe acelaşi traseu cu prieteni români, dar şi singuri, costul curselor fiind total diferit. De asemenea, aceştia au spus că cerşetorii ştiu de la prima vedere că sunt turci şi îi întâmpină cu: „Merhaba” sau „Selam”, după care le cer bani sau ţigări. „Numai că noi nu fumăm decât narghilea”, au spus ei. Pe lângă religie, care la ei este literă de lege, la loc de cinste stă şi fotbalul. Au auzit de Gheorghe Hagi, pe care îl apreciază foarte mult pentru că a jucat la Galatasaray, dar şi de Daniel Pancu, pe care, de asemenea, îl respectă foarte mult. Muharrem a declarat că este fan Galatasaray, pe când Deniz ţine cu Beşiktaş. Întrebaţi despre Simona Halep, cei doi au spus: „Ooo, este prea mult. Ştim că este din Constanţa, este o tenismenă bună, dar deja este prea mult. Cum deschidem televizorul, mai ales aici, în România, numai Simona Halep, Halep, Halep”. Menţionăm că studenţii vor părăsi teritoriul ţării noastre în octombrie anul curent, cu mare regret. „Vom mai veni, asta e sigur”, au conchis cei doi, care ne-au dat şi un pont. „Dacă veniţi în Turcia, trebuie măcar o dată să comandaţi la restaurant raki balik. Oricât ai fi supărat şi oricâte probleme ai avea, această combinaţie te relaxează”, a precizat Muharrem. Menţionăm că este vorba despre peşte şi rachiul specific lor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369