REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Studiile au depistat cauzele pentru care oamenii mănâncă excesiv

Studiile au depistat cauzele pentru care oamenii mănâncă excesiv

Replica API 21 septembrie 2020 | 00:00 862

Supraponderalitatea este adesea cauzată de mâncatul în exces. Cauzele pentru care oamenii mănâncă mai mult decât ar trebui au fost descoperite de către specialiști, în urmă multor studii făcute în ultimii ani.

Studiile făcute de-a lungul ultimilor ani au scos la iveală următoarele informații:

Oamenii au tendința de a consumă porții mai mari de mâncare decât ar trebui

Tendința de a mânca mai mult crește pe măsură ce efortul de a procura hrană scade

Oamenii au tendința de a mânca mai mult atunci când se află la masă într-un grup mare

Odată ce o persoană se așază la masă, această mănâncă fie până când mâncarea se termină, fie până când intervine un factor extern (îi sună telefonul sau cineva o întrerupe)

Psihologii sunt de părere că mâncatul este un comportament automat, neconstientizat de cele mai multe ori, de aceea avem tendința de a mânca mai mult decât e necesar. Asta nu înseamnă că oamenii nu pot controla această activitate – o pot face temporar, însă tendința este de a revenit la obiceiul de a mânca fără să gândim.

Industria publicitară nu face altceva decât să ne stimuleze tendința de a mânca mai mult și mai des. Pentru a reduce consumul alimentar, ar trebui să limităm vizibilitatea alimentelor hipercalorice și nesănătoase.

Metodele prin care obezitatea poate fi combătută prin limitarea consumului de alimente ar fi următoarele:

Reducerea porțiilor de mâncare (acasă, în restaurante)

Limitarea accesului la alimente deja preparate (pe care le găsim în benzinării, în supermarketuri)

Limitarea accesului la gustări nesănătoase în școli și la locul de muncă

Reducerea volumului de reclame la produse alimentare/ băuturi nesănătoase și hipercalorice

În societatea modernă, mâncatul nu mai reprezintă un mijloc care ne asigura supraviețuirea. Acum mâncăm atât atunci când ne este foame, cât și când sărbătorim ceva, când vrem să ne răsfățăm sau când suntem trișți și vrem să ne schimbăm starea de spirit.

Tot psihologii ne spun și că persoanele care mănâncă în exces au tendința de a crea o legătură aparte cu alimentele preferate, scrie doc.ro.

Ce poți face pentru a combate mâncatul excesiv, în funcție de motivele pentru care faci asta

Mănânci porții prea mari – fă-ți un obicei din a îți cântări porțiile de mâncare pentru a îți da seama cât ar trebui să mănânci, de fapt. Apoi, obișnuiește-te să mănânci din farfurii cât mai mici, astfel încât porția de mâncare să te satisfacă din punct de vedere vizual. Renunță la dorința de a mânca tot din farfurie – mai degrabă, fă-ți un obicei din a lasă mereu câteva îmbucături în farfurie.

Mănânci mult pentru că nu depui niciun efort pentru a obține hrană – vremurile s-au schimbat și supermarketurile/restaurantele ne pun absolut tot la dispoziție. Nu mai e nevoie să depunem niciun efort pentru a obține o masă. Ei bine, fă-ți un obicei din a găti. Astfel, vei avea tendința de a mânca mai puțin decât atunci când mănânci mâncare preparată de altcineva.

Mâncatul este o activitate socială – dacă ești genul care mănâncă mai mult când se află într-un grup, ar trebui să îți faci un obicei din a mânca puțin acasă, înainte de a ieși în oraș cu prietenii sau familia. Dacă mănânci aperitivul acasă, nu vei ajunge acolo înfometat și vei putea să îți controlezi foamea și dorința de a mânca.

Mănânci fără să te gândești la ceea ce faci – ai tendința de a te ridică de la masă doar atunci când ai terminat de mâncat tot din farfurie? Obișnuiești să mănânci fără să te gândești la ceea ce faci și adesea îți dai seama, la final, că ai mâncat prea mult? Încearcă să fii prezent și cu mintea, atunci când mănânci. Renunta la televizor, la telefon și la reviste sau cărți atunci când mănânci și concentrează-ți atenția asupra alimentelor consumate, dar și asupra organismului tău – astfel, vei știi când să te oprești.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367