REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Studiu: Acidul lipoic contribuie la slăbit în caz de obezitate

Studiu: Acidul lipoic contribuie la slăbit în caz de obezitate

Replica API 25 septembrie 2020 | 00:00 1100

Nu există remedii magice pentru a combate obezitatea, însă anumite elemente pot contribui câte puțin la lupta împotriva acestei afecțiuni. De exemplu, un supliment alimentar cu acid lipoic administrat de către persoane supraponderale, dar altfel sănătoase, a dovedit că ajută la pierderea în greutate, arată un studiu clinic recent, scrie doc.ro.

Un compus administrat sub formă de supliment alimentar persoanelor supraponderale, dar altfel sănătoase, într-un mic studiu clinic, a ajutat mai mulți dintre pacienți să slăbească, au arătat noi cercetări realizate de Universitatea de Stat din Oregon și Universitatea Oregon Health & Science. Lucrarea, publicată în Journal of Nutrition, a analizat efectele a 24 de săptămâni de doze zilnice a câte 600 mg de supliment de acid lipoic asupra a 31 de persoane, în timp ce un grup de control de dimensiuni similare a primit un placebo.

Suplimentele cu acid lipoic, aliate utile în combaterea obezității

Oamenii de știință implicați în studiu afirmă că datele au arătat în mod clar o pierdere în greutate și o diminuare a procentului de grăsime corporală în cazul participanților la studiu care au luat suplimente de acid lipoic. Efectele cele mai accentuate au avut loc în special în cazul femeilor și al participanților care cântăreau cel mai mult.

Produs atât de plante, cât și de animale, acidul lipoic se instalează în mitocondriile celulelor, unde în mod normal se atașează proteinelor implicate în metabolismul energetic și al aminoacizilor. Acest acid gras specializat, cu lanț mediu, este unic prin faptul că are doi atomi de sulf la un capăt al lanțului, permițând transferul de electroni din alte surse.

În general, organismul produce suficient acid lipoic pentru a furniza enzimele a căror funcție adecvată o necesită. Atunci când este luat sub formă de supliment alimentar, acidul lipoic prezintă proprietăți adiționale, care ar putea să nu aibă legătură cu funcția din mitocondrii. Acestea includ stimularea metabolismului glucozei, a zidurilor de apărare antioxidante și a răspunsurilor antiinflamatorii, ceea ce îl arată ca pe un posibil tratament complementar pentru persoanele cu diabet, boli de inimă și declin cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.

Oamenii de știință au cercetat potențialele beneficii pentru sănătate ale suplimentelor de acid lipoic de zeci de ani, inclusiv modul în care ar putea ajuta la un proces de îmbătrânire sănătoasă și la atenuarea bolilor cardiovasculare, potrivit autorilor studiului de față. Atât studiile realizate pe rozatoare, cât și studiile umane clinice la scara mică, au demonstrat efectele benefice ale acidului lipoic asupra stresului oxidativ, a metabolismului lipidic și a ritmului circadian.

Acest proiect recent de cercetare a abordat două probleme ignorate în mod obișnuit de studiile anterioare pe oameni. Multe studii clinice existente care au analizat acidul lipoic s-au concentrat asupra voluntarilor cu afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul, ceea ce face dificilă stabilirea faptului dacă suplimentele de acid lipoic acționează pur și simplu ca un tratament al bolii sau au alte efecte benefice asupra sănătății.

O altă problemă este formularea suplimentului. Multe studii anterioare au folosit forma S a acidului lipoic, care este un produs de sinteză industrial și nu se găsește în natură. Studiul de față a folosit doar forma R a acidului lipoic, adică forma care se găsește în corp în mod natural.

Contrar a ceea ce se așteptau autorii studiului, scăderea nivelului de trigliceride - un tip de grăsime sau lipide, care se găsește în sânge - nu a fost observată la toți participanții care au luat acid lipoic. Efectul suplimentelor de acid lipoic asupra lipidelor din sânge a fost, deci, limitat, însă persoanele care au slăbit cu ajutorul acidului lipoic și-au redus, de asemenea, nivelul trigliceridelor din sânge.

Savanții spun că și alte efecte ale suplimentelor de acid lipoic au fost măsurabile; de exemplu, la sfarsitul studiului, unii markeri de inflamație au scazut. Constatarile sugerează, de asemenea, că suplimentarea cu acid lipoic oferă o ușoară reducere a stresului oxidativ. Poate că acidul lipoic nu este un remediu perfect, dar rezultatele studiului arată ca suplimentele cu acest acid pot fi benefice pentru sănătate.

Identificarea pacienților care vor beneficia cel mai mult de suplimentarea cu acid lipoic și cât de mult au nevoie este importantă atât din motive clinice, cât și din motive economice, concluzionează cercetătorii. Suplimentele cu acid lipoic sunt adesea destul de scumpe, așadar, înțelegerea modului în care se pot maximiza beneficiile cu cantități mai mici din supliment este un lucru care merită exploatat în cercetări ulteriore.

Ce alte beneficii are acidul lipoic

Diverse cercetări arată posibilele beneficii ale acidului lipoic:

Poate reduce îmbătrânirea pielii. Cercetările au arătat că acidul alfa-lipoic poate ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire a pielii. Într-un studiu efectuat pe oameni, echipa de cercetare a descoperit că aplicarea unei creme care conține acid alfa-lipoic pe piele a redus liniile fine, ridurile și rugozitatea pielii fără efecte secundare.

Poate încetini pierderea memoriei. Deoarece acidul alfa-lipoic este un puternic antioxidant, studiile au examinat capacitatea sa de a încetini progresia tulburărilor caracterizate prin pierderea memoriei, precum boala Alzheimer. Atât studiile efectuate pe oameni, cât și cele de laborator sugerează că acidul alfa-lipoic încetinește progresia bolii Alzheimer prin neutralizarea radicalilor liberi și suprimarea inflamației².

Poate susține sănătatea nervilor. S-a constatat acidul alda-lipoic încetinește progresia sindromului de tunel carpian în stadiile incipiente. Această afecțiune se caracterizează prin amorțeală sau furnicături la nivelul mâinii cauzate de un nerv ciupit. Mai mult, administrarea suplimentelor cu acest acid înainte și după intervenția chirurgicală pentru sindromul de tunel carpian s-a dovedit a îmbunătăți rezultatele recuperării.

Poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Cercetările efectuate dintr-o combinație de studii de laborator, studii pe animale și studii umane au arătat că proprietățile antioxidante ale acidului alfa-lipoic pot reduce mai mulți factori de risc ai bolilor de inimă. Un studiu a arătat că acest acid îmbunătățește disfuncția endotelială, o afecțiune în care vasele de sânge nu se pot dilata corect, ceea ce crește, de asemenea, riscurile de infarct și accident vascular cerebral.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102