REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Studiu: Alimentele procesate în exces cresc riscul de deces

Studiu: Alimentele procesate în exces cresc riscul de deces

Replica API 7 august 2020 | 00:00 853

Alimentele procesate sunt extrem de nesănătoase, iar un nou studiu arată chiar că acestea pot crește riscul de deces.

Știm deja că alimentele procesate precum mâncarea semipreparată, dulciurile și mezelurile sunt nesănătoase și cresc riscul de boli cronice, precum obezitatea și diabetul, însă te-ai gândit că mâncând asemenea alimente îți poți scurta viața?

Bogate în calorii, grăsimi, zaharuri și sare, aceste alimente sunt sărace în fibre și nu au calități nutriționale. Mai mult decât atât, datorită calității slabe a ingredientelor din care sunt făcute, alimentele foarte procesate sunt și foarte ieftine, ceea ce înseamnă că tentația de a le consuma este și mai mare în rândul populației, scrie doc.ro.

Un studiu realizat de cercetătorii de origine franceză arată că alimentele foarte procesate cresc riscul de deces în rândul adulților de vârstă mijlocie din Franța. Studiul a fost făcut pe un eșantion de 44.551 francezi cu vârste de peste 45 de ani.

Analizând informațiile cu privire la alimentație, stil de viață, indice de masă corporală (IMC) și probleme de sănătate, specialiștii au ajuns la concluzia că o dietă bazată pe alimente procesate este asociată cu un risc crescut de deces. Mai exact, creșterea aportului de alimente procesate cu 10% poate crește riscul de deces cu până la 14%.

De ce pot deveni fatale alimentele procesate în exces

Oamenii de știință sunt de părere că impactul negativ pe care îl are consumul de alimente procesate asupra longevității este cauzat de factorii precum: conținutul mare de sare, conținutul mare de zaharuri și grăsimi, precum și cel de aditivi artificiali din aceste alimente. Printre acești aditivi se regăsesc emulsificatori care sunt asociați cu risc crescut de sindrom metabolic și de obezitate.

Mai mult decât atât, atunci când alimentele semipreparate sunt expuse la temperaturi înalte (prin prăjire), se produce acrilamidă, un compus organic cu potențial cancerigen.

Care sunt alimentele foarte procesate?

Orice aliment pe care nu îl consumi în formă să naturală, adică este preparat termic, pasteurizat, conservat sau deshidratat, este considerat procesat.

Alimentele foarte procesate însă, sunt cele care conțin 5 sau mai multe ingrediente și care sunt preparate industrial. Nutriționiștii de origine braziliană susțin că alimentele care sunt injectate, care conțin zaharuri și grăsimi adăugate, precum și conservanți chimici fac parte din categoria alimentelor ultraprocesate.

Iată câteva dintre alimentele ultraprocesate pe care ar trebui să eviți, dar și cu ce le poți înlocui:

Cerealele de la micul dejun îndulcite – pot fi înlocuite cu fulgi sau tărâțe de ovăz, îndulciți cu miere.

Chipsurile din cartofi – poți înlocui chipsurile cu turte de casă, făcute subțiri, crocante, și aromatizate cu ierburi.

Pâinea albă – e indicat să fie înlocuită cu pâine de casă, preparată din făină integrală.

Pui prăjit – pui la cuptor.

Cappucino, frappuccino – mult mai sănătoasă e o cafea neagră, preparată la ibric.

Băuturi energizante – se recomandă mai degrabă înlocuirea acestora cu un fresh de portocale.

Mezeluri – pot fi înlocuite cu piept de pui sau cu cotlet de porc la cuptor, aromatizat cu ierburi și feliat subțire.

Pentru a reduce consumul de alimente ultraprocesate, e indicat să gătești mai mult. Alimentele gătite acasă sunt mult mai puțin procesate decât cele pe care le consumăm în oraș. Bineînțeles, când gătești vei evita folosirea ingredientelor ultraprocesate și nesănătoase, precum margarină ori potențiatorii de aromă.

Atunci când trebuie să mănânci în oraș sau să îți cumperi ceva de mâncare dintr-un supermarket, vei încerca să alegi variante cât mai sănătoase, care conțin cât mai puține ingrediente. Citește întotdeauna meniul de la restaurant cu atenție, uitându-te și la ingredientele folosite, precum și eticheta gustărilor cumpărate din magazine. Nu vei da greș cu o salată, un fruct, un iaurt sau o mâna de nuci.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218