REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Studiu: Anestezia epidurală nu este corelată cu riscul de autism

Studiu: Anestezia epidurală nu este corelată cu riscul de autism

Replica API 4 iunie 2021 | 00:00 792

Anestezia epidurală în timpul nașterii nu este asociată cu un risc mai mare de autism la copil, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford.

Sursă foto: Shutterstock

Anestezia epidurală este cea mai comună formă de ușurare a durerii la naștere, folosită de majoritatea femeilor aflate în travaliu care nasc pe cale vaginală. Practic, epidurala este standardul de aur în gestinarea durerilor din timpul nașterii. Cele mai multe dovezi legate de această procedură arată că nu doar că este cel mai eficient mijloc de a oferi alinare femeilor în timpul travaliului, ci și că sunt riscuri minime să apară complicații în urma unei anestezii epidurale, scrie doc.ro.

În timpul unei epidurale, anestezicul este administrat de cateter în spațiul din jurul măduvei spinării femeii. Acest tip de anestezie, deși ușurează durerile gravidei, îi permit în același timp să rămână alertă și să împingă în timpul nașterii. Anestezia epidurală prezintă, de asemenea, un risc mai mic pentru mamă și copil decât anestezia generală, care poate fi necesară dacă o femeie care nu a avut deja o epidurală are nevoie de o cezariană de urgență.

Ce legătură este între anestezia epidurală și autism, însă? Un studiu anterior celui de față, realizat de altă echipă de cercetare, a susținut că epidurala crește riscul de autism. Oamenii de știință de la Stanford, însă, spun că nu au găsit dovezi pentru nicio legătură reală între o anestezie epidurală și creșterea riscului unui copil de a dezvolta o tulburare de spectru autist. Studiul de față ar trebui să ajute la creșterea încrederii atât a medicilor, cât și a femeilor însărcinate cu privire la profilul de siguranță favorabil al epiduralei.

Acel studiu anterior, privind nașterile din California, a arătat că utilizarea anesteziei epidurale a fost asociată cu un risc cu 37% mai mare de diagnostic ulterior al autismului la copii. Însă acel studiu a fost criticat pe scară largă pentru că nu a ținut seama de mulți factori de risc socio-economici, genetici și medicali pentru autism - separat de epidurală - care ar putea fi mai frecvenți în rândul femeilor care aleg epiduralele.

Experții au remarcat, de asemenea, că era biologic neverosimil ca epidurala să crească riscul de autism. La scurt timp după lansarea acelui studiu, mai multe societăți profesionale au emis o declarație în care spuneau că studiul respectiv nu a furnizat dovezi științifice credibile cum că epiduralele cauzează într-adevăr autism.

Epidurala nu crește riscul de tulburare de spectru autist

În acest context, cercetarea de față realizată la Universitatea Stanford a examinat utilizarea anesteziei epidurale în timpul nașterii și, mai târziu, diagnosticarea autismului. Analiza a inclus 123.175 de copii care s-au născut între 2005 și 2016 și au fost urmăriți până în 2019. Echipa de cercetare a putut accesa informații care făceau legătura între fișele medicale ale persoanelor, prescripțiile medicale, alte date legate de sănătate, informații socio-economice și detalii despre rezultatele școlare ale copiilor.

Toți copiii din studiu s-au născut prin naștere vaginală și nu au avut frați gemeni, nu au fost tripleți etc. Dintre cei studiați, 38,2% dintre copii au fost expuși la anestezie epidurală în timpul travaliului, iar restul nu. Dintre copiii expuși la epidurală, 2,1% au fost diagnosticați ulterior cu tulburare de spectru autist, comparativ cu 1,7% dintre copiii care nu au fost expuși la acest tip de anestezie.

Apoi, cercetătorii au controlat factorii despre care se crede că pot influența riscul de autism (ceea ce se omisese în studiul despre care am discutat mai sus) și anume:

factorii socio-economici (educația mamelor, starea civilă, nivelul socio-economic al comunității și bunăstarea femeii în timpul sarcinii);

istoricul medical al mamelor înainte de sarcină (inclusiv diabet, hipertensiune, anxietate și depresie);

afecțiuni apărute în timpul sarcinii;

dacă gravidele erau fumătoare sau nu, ori consumau alcool și droguri recreative;

dacă femeile au fost spitalizate pentru boli mentale în timpul sarcinii;

dacă femeilor însărcinate li s-au administrat mai multe tipuri de medicamente eliberate pe bază de rețetă (benzodiazepine, antidepresive și antiepileptice);

dacă au existat complicații medicale ale nașterii;

factori legați de sarcină și travaliu, inclusiv durata sarcinii, dacă travaliul a fost indus sau nu și dacă fătul a fost prea mare sau a avut dificultăți în timpul travaliului.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, perechi de frați a căror mamă a primit o epidurală în timpul nașterii unui copil, dar nu și a celuilalt. Această comparație a oferit o cale de a explica factorii genetici și familiali care influențează riscul de autism.

Odată ce savanții au făcut ajustări pentru toți acești factori, nu a existat nicio diferență semnificativă statistic în ceea ce privește riscul de autism între copiii ale căror mame au primit epidurale în timpul nașterii și cei ale căror mame nu au primit acest tip de anestezie. Analizând factoriii genetici și de familie, s-a redus și mai mult diferența dintre grupuri.

Echipa de cercetare a efectuat numeroase analize diferite și a constatat în repetate rânduri o lipsă de asociere între epidurală și autism. Așadar, concluzionează autorii studiului, având în vedere dovezile puternice aduse de acest studiu, se poate spune că epidurala ramane un mijloc bine stabilit si eficient pentru ușurarea durerii in timpul travaliului, fără a crește riscul de autism al copilului.

Care sunt factorii de risc pentru autism?

Tulburarea de spectru autist afectează copiii de toate rasele și naționalitățile, dar anumiți factori cresc riscul, cum ar fi:

Sexul - băieții sunt de aproximativ patru ori mai predispuși să dezvolte tulburări din spectrul autist decât fetele.

Istoricul familial - Familiile care au un copil cu tulburare de spectru autist au un risc crescut de a avea și un alt copil cu această tulburare. De asemenea, nu este neobișnuit ca părinții sau rudele unui copil cu tulburare de spectru autist să aibă ei înșiși probleme minore cu abilitățile sociale sau de comunicare sau să se angajeze în anumite comportamente tipice ale tulburării.

Alte tulburări - Copiii cu anumite afecțiuni au un risc mai mare decât cel normal de tulburare de spectru autist sau de simptome asemănătoare autismului (sindromul X fragil, o tulburare moștenită care provoacă probleme intelectuale, scleroza tuberoasă, o afecțiune în care se dezvoltă tumori benigne în creier și sindromul Rett, o afecțiune genetică ce apare aproape exclusiv la fete, care determină încetinirea creșterii capului și dizabilități intelectuale).

Prematuritatea extremă - Bebelușii născuți înainte de 26 de săptămâni de sarcină pot avea un risc mai mare de tulburare de spectru autist.

Vârstele părinților - se pare că dacă părinții sunt mai în vârstă, riscul de autism al copilului este mai mare, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367