REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Studiu: Anxietatea la adolescenți: speranțe pentru un nou tratament

Studiu: Anxietatea la adolescenți: speranțe pentru un nou tratament

Replica API 6 octombrie 2020 | 00:00 1230

Tulburările de anxietate afectează milioane de copii și adolescenți. Un nou studiu a analizat un medicament care le-ar putea fi util tinerilor care suferă de anxietate.

Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente boli mintale din SUA, cu aproximativ 4,4 milioane de copii și adolescenți afectați, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Aceste tulburări de sănătate mintală nu sunt des întâlnite doar la aceste grupe de vârstă, dar, dacă nu sunt tratate, duc la costuri personale și economice considerabile pe parcursul vieții, afirmă oamenii de știință implicați în acest studiu, scrie doc.ro.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, utili în anxietatea pediatrică

În această cercetare recentă, finanțată de Institutul Național de Sănătate Mentală din SUA și publicată în Journal of Clinical Psychiatry, cercetătorii de la Universitatea Cincinnati au aruncat o primă privire asupra unui anumit medicament pentru tratamentul acestor tulburări la pacienții pediatrici pentru a afla dacă este sau nu benefic.

Psihoterapia și medicamentele reduc simptomele pentru mulți copii și adolescenți care suferă de tulburări de anxietate, spun savanții; mai ales inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, sau ISRS, au arătat beneficii în numeroase studii.

Autorii acestei lucrări științifice spun că ISRS funcționează prin creșterea nivelului serotoninei la nivelul creierului. Serotonina este unul dintre mesagerii chimici pe care celulele nervoase le folosesc pentru a comunica între ele. Aceste medicamente blochează reabsorbția serotoninei în celulele nervoase, făcând mai multă serotonină disponibilă pentru a îmbunătăți transmiterea mesajelor între neuroni.

Cu toate acestea, la aproximativ doi din cinci copii nu se observă îmbunătățiri serioase cu tratamentele medicamentoase existente, mai spun oamenii de știință. Cu toate că ISRS reprezintă prima linie de medicamente pentru tinerii anxioși, a prevedea răspunsul la tratament este dificil.

Îmbunătățirea variază considerabil de la un pacient la altul, rezultând adesea într-un proces de încercare și eroare în ceea ce privește selecția și dozarea medicamentelor. În plus, clinicienii au date limitate pentru a-i ajuta să stabilească ce pacienți vor răspunde la care tratamente.

Escitalopramul, un potențial tratament pentru tinerii cu anxietate

Pentru a putea depista pacienții care ar putea beneficia cel mai mult de un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei, numit escitalopram, echipa de cercetare a comparat utilizarea acestuia cu un placebo la adolescenții cu tulburare de anxietate generalizată.

51 de pacienți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au fost aleși aleatoriu pentru a fi tratați fie cu escitalopram, fie cu un placebo timp de opt săptămâni. Simptomele lor de anxietate și îmbunătățirea generală au fost evaluate în plus față de cât de bine au tolerat medicamentul. De asemenea, li s-a luat sânge pentru a evalua modul în care nivelul din sânge al medicamentelor le-a influențat rezultatele.

Oamenii de știință au descoperit, astfel, că acest ISRS special este superior unui placebo în reducerea anxietății. De asemenea, diferențele dintre modul în care adolescenții descompun medicamentele au afectat nivelul acestuia în sânge, iar aceste niveluri sangvine au prezis anumite efecte secundare, cum ar fi neliniștea, nervozitatea și insomnia. Înțelegerea modului în care variază nivelul medicamentului în sânge i-ar putea ajuta pe cercetători să stabilească doza potrivită.

Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că la unii pacienți s-au observat îmbunătățiri mai repede decât alții. Pacienții care au metabolizat mai lent medicamentul au avut rezultate mai bune și s-au simțit bine mai repede în comparație cu pacienții care metabolizat medicamentul mai rapid.

Autorii studiului spun că acesta este primul studiu controlat al acestui ISRS pentru tulburările de anxietate pediatrică și primul care evaluează impactul metabolismului asupra nivelului sangvin al escitalopramului la adolescenți. De asemenea, ei consideră că este nevoie de un studiu mai amplu, cu o populație mai diversă, pentru a întări concluziile.

Pentru clinicienii care tratează adolescenți cu anxietate, acest studiu oferă răspunsuri preliminare la întrebări importante despre eficacitatea acestui tratament. De asemenea, studiul poate ajuta clinicienii să prevadă cât de repede reacționează pacienții și să îi identifice pe aceia care ar putea fi mai puțin susceptibili de a se simți mai bine. Acest lucru i-ar ajuta pe cercetători să selecteze tratamente alternative pentru pacienții cu șanse mai mici de a răspunde terapiei cu escitalopram.

Anxietatea, o problemă în continuă creștere în rândul tinerilor

Numărul adolescenților care suferă de anxietate este tot mai mare, fiind cauzat de factori precum așteptările mari pe care părinții și societatea le au de la ei, evenimentele dramatice care au loc uneori în școli sau în zona școlilor, precum și rețelele de socializare, care îi fac să-și compare constant viața lor cu a altora.

Ce pot face părinții, profesorii și oricine altcineva care interacționează cu copiii și adolescenții?

Să fie conștienți de semnele anxietății și să discute cu persoana afectată. Uneori copiii pot spune că sunt anxioși, dar alteori este mai puțin clar - mai ales că este posibil să nu-și dea seama ei înșiși. Semnele pot include temeri și griji recurente despre părți de rutină din viața de zi cu zi, modificări ale comportamentului, cum ar fi iritabilitatea, oboseala, durerile de cap sau durerile de stomac, evitarea școlii sau a interacțiunilor sociale, scăderea notelor, probleme de somn sau de concentrare, utilizarea unor substanțe interzise sau alte comportamente riscante.

Pentru tratarea formelor ușoare de anxietate se pot încerca suplimentele alimentare cu ingrediente precum isopul de apă, ashwagandha și nard. Dacă afecțiunea este mai profundă, se pare că cele mai eficiente tratamente sunt terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și medicamentele ISRS. Studiile au descoperit că o combinație de TCC și medicamente timp de 12 săptămâni produce un răspuns pozitiv la 80% dintre copiii cu tulburări de anxietate.

La fel ca în cazul oricărei tulburări de sănătate mintală, orice activitate care susține bunăstarea generală a unei persoane este o parte importantă a tratamentului tulburărilor de anxietate; somnul odihnitor de 8 ore pe noapte, exercițiile fizice efectuate regulat, meditația, aplicațiile de relaxare sau practicarea unei forme de mișcare și relaxare precum yoga pot fi de ajutor. Toate acestea, însă, vor fi utilizate ca adjuvant, deoarece nu sunt un substitut pentru terapia cognitiv-comportamentală sau pentru medicamente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367