REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Studiu: Ar putea vaccinul BCG să ajute la protecția împotriva SARS-CoV-2?

Studiu: Ar putea vaccinul BCG să ajute la protecția împotriva SARS-CoV-2?

Replica API 9 decembrie 2020 | 00:00 1170

Vaccinul BCG, dezvoltat inițial pentru a oferi protecție împotriva tuberculozei, ar putea avea un rol în favorizarea prevenției împotriva infecției cu SARS-COV-2, spun specialiștii, scrie doc.ro.

Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are un impact sever nu numai asupra sănătății populației din întreaga lume, ci și asupra economiei mondiale. Multe țări sunt blocate, într-un fel sau altul, iar aproximativ o treime din populația lumii trăiește cu anumite forme de restricții în ceea ce privește libera circulație, situație care are consecințe financiare și sociale grave.

Necesitatea urgentă de redresare a acestei situații prezente la nivel global poate fi satisfăcută numai prin generarea unui scut de apărare imunitar pentru a proteja oamenii de infectarea cu SARS-CoV-2. Multe eforturi pentru dezvoltarea unui vaccin sunt în curs de desfășurare, iar un vaccin a fost autorizat deja pentru folosirea de urgență în Marea Britanie.

Un anume fapt iese în evidență în acest context și anume că „imunitatea antrenată” indusă de unele vaccinuri deja disponibile, cum ar fi vaccinul Bacille Calmette-Guérin (BCG), vaccinul oral împotriva poliomielitei (OPV) sau vaccinul împotriva rujeolei, a fost sugerată ca putând fi utilizată ca o posibilă abordare de protecție împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri ar putea fi utilizate, spun oamenii de știință, până la distribuirea la nivel mondial a unui vaccin specific anti-COVID-19.

Vaccinul BCG, efect stimulator asupra sistemului imunitar

Vaccinul BCG, dezvoltat inițial pentru tuberculoză și folosit încă din 1921, are un efect amplu, stimulator asupra sistemului imunitar, ceea ce îi conferă o acțiune preventivă eficientă împotriva diferitelor infecții - posibil și împotriva noului coronavirus.

Vaccinul este frecvent administrat copiilor, dar într-un studiu¹ clinic randomizat dublu-orb, o colaborare între Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda și National and Kapodistrian University din Atena a arătat că și persoanele în vârstă beneficiază de efecte pozitive. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul medical Cell.

Profesorul de medicină internă experimentală Mihai Netea, olandez de origine română, efectuează cercetări asupra acestui efect protector împotriva diferitelor infecții prin vaccinul BCG, efect numit „imunitate antrenată”. Profesorul Netea a declarat că studiul ACTIVATE a fost început cu doi ani în urmă, cu scopul de a arăta dacă vaccinarea cu BCG ar putea proteja împotriva infecțiilor la persoanele în vârstă vulnerabile. „Pacienții cu vârste de peste 65 de ani, care au fost internați în spital, au fost randomizați pentru a primi vaccin BCG sau placebo la externare. I-am urmărit timp de un an pentru a vedea dacă vaccinul BCG îi poate proteja împotriva unei game largi de infecții", spune profesorul Netea.

Așadar, studiul ACTIVATE era început deja înainte de pandemia de COVID-19. 198 de persoane în vârstă au primit fie un placebo, fie un vaccin BCG la externarea din spital. Ultima urmărire a fost programată pentru august 2020, și având în vedere pandemia, cercetătorii au analizat rezultatele preliminare.

Astfel, s-a observat că a existat o diferență vizibilă între participanții la studiu: în grupul placebo, 42,3% dintre vârstnici au dezvoltat o infecție, în timp ce doar 25% din grupul BCG a dezvoltat infecții. De asemenea, participanții vaccinați cu vaccin BCG au avut prima lor infecție în medie la 16 săptămâni după vaccinare, comparativ cu 11 săptămâni pentru grupul placebo. Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește efectele secundare.

Alți oameni de știință implicați în acest studiu afirmă că, pe lângă efectul clar al vaccinării BCG asupra infecțiilor în general, cea mai importantă observație a fost că acest vaccin ar putea proteja în principal împotriva infecțiilor respiratorii: persoanele în vârstă vaccinate cu vaccin BCG au avut cu 75% mai puține infecții respiratorii decât persoanele în vârstă care au primit placebo.

Nu este clar dacă vaccinul BCG funcționează împotriva noului coronavirus

Deși cea mai mare protecție pare să fi fost împotriva infecțiilor respiratorii de origine (probabil) virală, nu s-a demonstrat încă dacă vaccinul BCG funcționează sau nu și împotriva noului coronavirus, din cauza prevalenței scăzute a bolii COVID-19 în această cercetare.

Ce arată clar studiul este că vaccinarea BCG este sigură pentru persoanele în vârstă și le poate proteja împotriva diferitelor infecții. În prezent, sunt în curs mai multe studii care analizează în mod specific efectele BCG asupra COVID-19. Numai aceste studii de urmărire pot arăta clar dacă vaccinarea BCG poate proteja și împotriva infecției cu noul coronavirus.

Care sunt speranțele în prezent pentru un vaccin specific împotriva COVID-19?

În Marea Britanie a fost autorizată utilizarea de urgență a vaccinului anti-COVID-19 ARNm (BNT162b2), dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech. Decizia s-a bazat pe date din studiul clinic de fază 3, care a demonstrat o rată a eficacității vaccinului de 95% la participanții fără infecție prealabilă cu SARS-CoV-2, dar și la cei cu infecție prealabilă.

De asemenea, compania Moderna a anunțat la finalul lunii noiembrie că analiza primară a eficacității studiului de fază 3 al vaccinului ARNm-1273 a confirmat eficacitatea ridicată a vaccinului, observată la prima analiză intermediară. Analiza datelor indică o eficacitate a vaccinului de 94,1%.

În ceea ce privește analiza intermediară a studiilor clinice efectuate pe vaccinul dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca și Universitatea Oxford, AZD1222, în Marea Britanie și Brazilia s-a observat că acesta are o eficiență mare în prevenirea COVID-19 și nu au fost raportate spitalizări sau cazuri severe de boală la participanții care au primit vaccinul. Un regim de dozare a arătat eficacitatea vaccinului de 90% atunci când AZD1222 a fost administrat ca o jumătate de doză, urmată de o doză completă la cel puțin o lună distanță, iar un alt regim de dozare a prezentat o eficacitate de 62% atunci când a fost administrat ca două doze complete la cel puțin o lună distanță. Analiza combinată din ambele regimuri de dozare a dus la o eficacitate medie de 70%.

Recomandări ale Comisiei Europene pentru perioada iernii

Până ce un vaccin viabil va fi autorizat în cât mai multe țări la nivel mondial, este necesară în continuare respectarea măsurilor de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus, atât la nivel individual, cât și la nivel de comunitate.

Pentru menținerea sub control a pandemiei în perioada iernii, Comisia Europeană recomandă:

Distanțarea fizică și limitarea contactelor sociale, inclusiv în vacanță;

O igienă corespunzătoare și purtarea măștilor de protecție;

Efectuarea călătoriilor necesare respectând metodele de protecție anti-COVID-19;

Testarea și detectarea contactelor celor care au testat pozitiv cu COVID-19;

Implementarea strategiilor de vaccinare în pregătirea momentului în care un vaccin viabil va ajunge în țara respectivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si nimic sigur si concret, de asta omenirea e asa cum e, neincrezatoare, rebela si needucata! !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614