REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Studiu asupra lacului Techirghiol! Momentan, NU SE EXPORTĂ NIMIC

Studiu asupra lacului Techirghiol! Momentan, NU SE EXPORTĂ NIMIC

Replica API 12 iulie 2017 | 10:09 308

Primarul oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu, a început anul îngrijorat că nămolul care face celebru localitatea pe care o păstoreşte ar putea fi exportat! După demersuri repetate în sensul aflării adevărului, opinia publică a fost anunţată că, într-adevăr, o nouă societate a primit undă verde de la autorităţile statului român pentru explorarea nămolului sapropelic din lacul Techirghiol. Este logică urmarea: exploatarea şi eventual exportul. O astfel de variantă ar însemna o lovitură grea pentru economia locală, motiv pentru care primarul a solicitat să fie făcute dezbateri publice pe acest subiect.

Iată că toată agitaţia ultimelor luni a început să aibă ecouri. Au demarat dezbaterile, iar după o a doua întrunire de acest gen, care a avut loc pe 28 iunie 2017 la sediul administrativ al Grădinii Botanice, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (instituţie care avizează eplorările şi exploatările) au demarat deja procedurile privind realizarea studiului aprofundat asupra lacului Techirghiol. Astfel, au fost trimise către institutele de cercetare din Constanţa solicitări de oferte privind tipul lucrărilor de teren, de laborator şi de birou pe care acestea le pot executa, precum şi bugetele aferente acestora.

Solicitarea a fost trimisă spre Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneoclimatologie şi Direcţia Hidrografică. Toate aceste instituţii se vor implica activ în studierea lacului Techirghiol, urmând ca datele obţinute sa poată fi folosite în viitoarele cercetări ştiinţifice.

În urma discuţiilor din 28 iunie 2017, specialiştii au ajuns la concluzia că lucrările de teren se vor executa pe aliniamente Est-Vest la echidistanţă de 100 de metri între profile, având puncte de probare la fiecare 250 de metri.

Probele prelevate din cele trei tipuri de namol vor fi comasate pe fiecare profil şi vor fi analizate în vederea stabilirii caracteristicilor necesare utilizării în scop terapeutic.

„Cu siguranta acest studiu aprofundat va oferi cu totul alte perspective in ceea ce priveste exploatarea namolului sapropelic. Primaria Techirghiol isi mentine in continuare punctul de vedere, in sensul ca exploatarea acestei resurse minerale trebuie facuta controlat cu respectarea stricta a regulilor ce se impun, astfel ca de beneficiile namolului sapropelic sa poate beneficia si generatiile urmatoare.

De asemenea, reiteram faptul ca Primaria Techirghiol nu se va opune niciunei investitii in ceea ce inseamna dezvoltarea turismului blaneo aici la Techirghiol, insa nu va accepta in niciun fel ca namolul sa plece din lac spre alte zone in afara de cele din zona de coasta a litoralului romanesc”, a transmis primarul oraşului Techirghiol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
namol sa dus si la dorna arini , la teodosie spagaru la complexul lui acolo
0
1
Faceti orezarie in lac si nu va mai ia nimeni namolul
0
2
Ceee bineeee !!!! Avem namol !!!!! Suntem bogati!!!! Luati si va ungeti cu namol la cwr si in felul asta uitati de foame.
0
4
celalat primar era mai bun,acum au venit fomistii astia si numai fac nimic, macar celalat facea dracu chiar se vedea ce a facut. nu sunt de acord cu spaga, dar decat spaga si paragina, mai bine spaga si proiecte noi. oras de cacat plin de turcaleti borati, machedoni si tataroi jegosi langa stadion la vilele alea, muie alogenilor .
1
2
Si fata fostului primar cum a primit aprobare de exploatare pentru cremele alea?
2
0
Halep a pierdut meciul.Namolul nu mai konteaza
0
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614