REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Studiu: Bisfenolul S (BPS) din plastic afectează inima

Studiu: Bisfenolul S (BPS) din plastic afectează inima

Replica API 24 februarie 2020 | 00:00 431

Bisfenolul S (BPS) din plastic afectează inima în câteva minute de la o singură expunere, potrivit unui nou studiu.

Efectele asupra sănătății ale acestei substanțe care tulbură sistemul endocrin numită bisfenol A (BPA) a dus la înlocuirea ei parțială cu bisfenol S (BPS) în anumite produse precum caserolele de plastic pentru mâncare și jucării. Dar este acest înlocuitor mai puțin periculos pentru sănătate? Cercetări recente arată că nu.

Bisfenolul S, la fel de nociv ca bisfenolul A

Bisfenolul A este un monomer folosit la fabricarea unor bunuri de larg consum, precum caserole pentru depozitarea alimentelor, biberoane, conserve, ojă, precum și pentru țevi de apă industriale. Bisfenolul A nu este considerat o substanță chimică rezistentă, însă expunerea continuă (cauzată de existența lui într-o varietate de surse) duce la prezența constantă în corp. Cercetări recente au arătat că bisfenolul A are o influență negativă asupra sănătății, fiind asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, precum boala coronariană, angina sau infarctul miocardic.

În acest context, bisfenolul S este folosit din ce în ce mai mult ca înlocuitor pentru BPA, deși are efecte estrogene similare. Bisfenolul S se găsește într-un număr mare de produse des folosite, inclusiv în recipientele de alimente sau băuturi și în jucării. O cercetare în care au fost examinate persoane din SUA și din șapte țări asiatice a detectat BPS în 81% dintre mostrele de urină ale participanților, ceea ce indică o expunere largă la această substanță.

Îngrijorător este faptul că expunerea acută la BPS arată același efect nociv asupra inimii pe care îl are BPA. Acest lucru este problematic mai ales pentru persoanele care suferă de hipertensiune, diabet sau obezitate, deoarece efectele bisfenolului S cresc riscul unui infarct miocardic și, mai mult decât atât, riscul unui infarct miocardic sever.

Un studiu¹ realizat pe șoareci și publicat în Scientific Reports, în care inimile acestora au fost tratate cu BPA și BPS la aceleași niveluri în care s-au găsit în organismul uman, a arătat că fiecare dintre aceste substanțe afectează sistemul cardiovascular, influențând negativ funcția cardiacă și încetinind circulația sângelui. În plus, BPS a avut un impact mult mai rapid, acționând în câteva minute de la expunere.

Copiii expuși la bisfenoli riscă să ajungă obezi

Cercetări recente au evaluat asocierea între bisfenoli (bisfenol A, bisfenol S și bisfenol F) și indicele de masă corporală la copii cu vârste între 6 și 19 ani. S-a observat astfel că acei copii cu un nivel mare de BPS ȘI BPF în urină aveau un risc mai mare de obezitate față de cei cu niveluri mici.

Deși BPS și BPF sunt teoretic folosiți pentru a înlocui BPA și sunt considerați mai siguri, în realitate, având aproape aceeași structură chimică cu BPA, se comportă aproape la fel în organsim. Practic, aceste substanțe chimice mimează efectul anumitor hormoni, precum estrogenul sau glucocorticoizii, care joacă un rol extrem de important în metabolizarea grăsimilor și în sănătatea reproductivă.

Cum să eviți expunerea la bisfenoli

Având în vedere că bisfenolii se găsesc în mediul înconjurător și în multe produse de uz obișnuit, este dificilă evitarea lor completă. Oamenii de știință spun că aceste chimicale pot fi prezente în aproape orice. În afară de recipientele de plastic și conservele de aluminiu, BPS, de exemplu, poate fi găsit pe o varietate de suprafețe, cum ar fi foile de hârtie care ies din imprimantele termice. De asemenea, multe creme și loțiuni de corp sunt comercializate în recipiente de plastic, ceea ce crește riscul expunerii la bisfenoli direct pe piele.

Pentru a evita expunerea la bisfenoli, câteva recomandări pot fi utile:

Cumpără produse comercializate în borcan, nu în conservă. Acasă, depozitează mâncarea proaspătă sau gătită în vase de sticlă sau de inox, nu de plastic.

De câte ori se poate, evită conservele și cumpără produse proaspete, congelate sau uscate.

Nu încălzi mâncarea la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic .

Nu pune recipientele de plastic în mașina de spălat vase, iar când le speli (de mână) nu folosi detergenți sau bureți abrazivi.

Când cumperi jucării, alege unele de lemn în locul celor de plastic.

Dacă alăptezi, păstrează acest obicei pentru mai mult timp și evită hrănirea bebelușului cu biberonul, notează doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
astazi, pana si ...salamul si branza cu soia, laptele , sucurile de alta data acum sunt otravuri cu care organizmul nostru slabit abia se mai lupta pana pe la 40-50 de ani daca nu si mai devreme cand placheaza!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102