REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Studiu: Care este legătura dintre depresie și furie?

Studiu: Care este legătura dintre depresie și furie?

Replica API 14 februarie 2020 | 09:36 323

Furia este o emoție pe care oricine o poate resimți din când în când. Dar dacă o persoană este furioasă tot timpul, ar putea fi un semn că se confruntă cu depresia. Medicația, terapia, modificări ale stilului de viață sau o combinație între aceste soluții pot contribui la ușurarea și controlarea simptomelor.

Potrivit cercetătorilor, există o legătură între nivelul de furie al unei persoane și gradul de severitate a depresiei. Într-un studiu¹ care a implicat 536 de participanți care treceau prin episoade depresive grave, 54,5% aveau și sentimente de iritabilitate și furie. Oamenii reacționează diferit în fața depresiei: în cele mai multe cazuri, femeile tind să se simtă triste sau vinovate, în timp ce bărbații sunt iritabili și furioși. Există, însă, și cazuri de bărbați care simt tristețe și vină și de femei iritabile și furioase.

Poate furia să ducă la depresie?

Furia este o emoție absolut normală în anumite situații din viață. Însă dacă este excesivă, necontrolată și declanșată de lucruri minore, furia devine dăunătoare atât pentru persoana care o resimte, cât și pentru cei din jur.

O serie de teoreticieni și clinicieni au sugerat că furia joacă un rol central în dezvoltarea și în persistența depresiei. Acest sentiment de furie provine dintr-o vulnerabilitate narcisistă, o sensibilitate a persoanei la o pierdere sau la o respingere reală ori închipuită. Reacțiile furioase cauzează conflicte interne prin instalarea vinovăției și a temerii că sentimentele de furie vor dăuna relațiilor cu cei din jur. Aceste conflicte fac ca furia să fie direcționată spre interior, scăzând stima de sine și creând un cerc vicios.

Furia la pacienții depresivi variază de la un caz la altul, de la persoane care își neagă sentimentele de furie la persoane care manifestă iritabilitate crescută și comportament agresiv. Pe de o parte, cei care își neagă sentimentele de furie sunt de multe ori incapabili să le tolereze și deci se critică pe ei înșiși că se simt așa. De cealaltă parte, cei care se enervează ușor sau chiar devin agresivi din cauza sentimentelor de furie se simt vinovați de felul în care își exprimă furia. În ambele cazuri, pe lângă drama personală resimțită, și relaționarea cu alte persoane are de suferit.

Când să cauți ajutor specializat

Dacă furia și depresia îți afectează viața personală, de zi cu zi și relațiile cu persoanele apropiate și cu restul oamenilor din jur, dacă te gândești să-și faci rău ție sau altor persoane, e indicat să ceri ajutor specializat. Medicul poate pune diagnosticul de depresie dacă o persoană are simptome care durează mai mult de două săptămâni. Acestea sunt: iritabilitate, tristețe sau sentiment de gol interior, lipsă de speranță, sentimente de vinovăție sau de lipsă a valorii de sine, oboseală, dificultăți de concentrare, tulburări de somn și de greutate, pierderea interesului pentru hobby-uri, gânduri de sinucidere.

Ce soluții de tratament există

Medicația

Medicul poate prescrie antidepresive, care au nevoie de 2-4 săptămâni pentru a-și face efectul. Printre acestea se numără inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (fluoxetină, sertralină, paroxetină etc.) și inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (venlafaxină, duloxetină, desvenlafaxină). Sertralina poate fi eficientă atât în tratarea depresiei, cât și a furiei, reducând sentimentele de agresivitate și îmbunătățind dispoziția persoanei aflată în tratament.

Terapia

Persoanele care se confruntă cu furie și depresie au beneficii pentru sănătate dacă iau parte la diverse terapii, precum:

Terapie cognitiv-comportamentală, care are rolul de a ajuta persoana să recunoască gândurile negative și să aplice conștient anumite strategii

Terapie interpersonală, care are rolul de a ajuta persoana să relaționeze mai bine cu cei din jur

Terapie psihodinamică, având rolul de a ajuta persoana să înțeleagă tiparele negative ale comportamentelor și sentimentelor cauzate de experiențe din trecut.

Schimbări ale stilului de viață și remedii naturale

Deși există puține cercetări în ceea ce privește eficiența remediilor naturale asupra depresiei și furiei, pentru anumite persoane se pot dovedi utile. Unele dintre substanțele cercetate până în prezent sunt acizșii grași Omega 3, sunătoarea și S-adenozilmetionina, o coenzimă care apare natural în corp din metionină, care se găsește în alimentele bogate în proteine.

Pe lângă aceste suplimente alimentare, anumite modificări în stilul de viață contribuie la eliminarea furiei și ușurarea altor simptome ale depresiei: exercițiile fizice, adoptarea unei alimentații sănătoase și petrecerea timpului liber cu persoane dragi, sursa doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367