REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Studiu: Cauza reală a dermatitei atopice, mai aproape de a fi descoperită

Studiu: Cauza reală a dermatitei atopice, mai aproape de a fi descoperită

Replica API 17 iulie 2020 | 00:00 979

Deși există o multitudine de tratamente pentru dermatita atopică sau eczemă, cauzele acestei afecțiuni a pielii rămân neclare. Un nou studiu sugerează care ar putea fi cauzele reale ale eczemei.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Binghamton, New York, arată că e posibil ca lumea științifică să se apropie de identificarea unui tratament mai eficient pentru eczeme, scrie doc.ro.

Milioane de persoane suferă de eczemă, o afecțiune cronică a pielii cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică. La nivel mondial, 2 până la 5% dintre adulți și aproximativ 15% dintre copii se confruntă cu simptome precum pielea uscată și inflamată și mâncărime, cu răni deschise. Deși există numeroase tratamente pentru eczeme, cum ar fi creme cu substanțe active, dar și remedii naturale, cauzele exacte ale afecțiunii rămân neclare.

Eczemele pot avea cauze profesionale?

În acest nou studiu, echipa de cercetători americani leagă două aspecte ale analizei eczemelor care sunt rar studiate împreună.

Un rezultat al dermatitei atopice este un nivel scăzut al uleiurilor pieli cunoscute sub numele de lipide, în special al unui grup numit ceramide. Lipidele de pe suprafața pielii funcționează pentru a regla hidratarea și, de asemenea, ajută la apărarea pielii de invadatorii străini, fie indirect prin semnalizare imunitară, fie direct prin activitatea lor antimicrobiană inerentă.

Un alt rezultat al eczemelor este o creștere a bacteriilor stafilate la nivelul pielii, situație care poate duce la iritații și infecții.

Autorii studiului afirmă că genetica poate juca un rol în ceea ce privește riscul unei persoane de a dezvolta eczeme, dar se pare că și persoanele care au anumite profesii sunt mai susceptibile să se confrunte cu această problemă a pielii, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății, lucrătorii în metalurgie, coafezele și stiliștii, precum și lucrătorii care se ocupă de prelucrarea alimentelor.

Care este conexiunea dintre această afecțiune și profesiile enumerate mai sus? Cercetătorii spun că este vorba de spălatul mai des al mâinilor sau de contactul regulat cu detergenții la locul de muncă.

Ce se întâmplă dacă, fie printr-o mutație, fie prin riscuri profesionale, o persoană ajunge să aibă o prezență scăzută a lipidelor pe piele? Esența acestui studiu este că, în condiții normale de sănătate, bacteriile nu pătrund prin bariera pielii. Dar, în condiții de dermatită atopică sau de niveluri de lipide asociate cu prezența acestei afecțiuni, e nevoie de nouă zile până bacteriile reușesc să pătrundă în piele.

Bacteriile, vinovate de apariția dermatitei atopice

Deoarece bacteriile stafilate sunt imobile, acestea trebuie să se înmulțească, pur și simplu, să își mărească numărul, pentru a trece prin stratul protector de piele exterior cunoscut sub numele de stratul cornos. Cercetătorii cred că bacteriile nu cresc în jurul celulelor pielii, ci de fapt cresc prin ele. Odată cu epuizarea lipidelor - fie din motive genetice, fie din cauza profesiei - pielea pare să devină mai vulnerabilă la invazia bacteriană a țesutului subiacent.

Când vorbim despre uleiurile din piele, ne gândim la faptul că acestea mențin hidratarea. Conform noului studiu, aceste lipide sunt importante și pentru protecția împotriva acestor microorganisme care pot provoca boli.

Deși acest studiu nu a deblocat toate secretele dermatitei atopice, faptul că a arătat că bacteriile ar putea fi cauza, mai degrabă decât rezultatul bolii, poate fi considerat un pas important înainte. Sunt necesare, însă, cercetări suplimentare. După ce au aflat că bacteriile pot pătrunde prin pielea lipsită de lipide, cercetătorii vor încerca să afle cum bacteriile afectează mecanic pielea, dacă o slăbesc sau o fac susceptibilă la a se crăpa și cum anume se deplasează bacteriile prin diferitele straturi de piele.

Cum se tratează eczemele

Cum până în prezent nu se cunoaște niciun tratament care să elimine definitiv dermatita atopică, cheia pentru a rămâne sănătos în timp ce trăiești cu eczemele este să ții simptomele sub control.

Pentru majoritatea tipurilor de eczeme, gestionarea afecțiunii și a simptomelor acesteia se reduce la câteva elemente de bază:

- recunoașterea factorilor declanșatori (transpirație, praf, anumite săpunuri etc.)

- implementarea unei rutine de îmbăiere și hidratare (se fac dușuri sau băi de 15 minute, după care, în maxim trei minute, e bine ca zonele cu eczeme să fie unse cu produse care să conțină ingrediente precum unt de shea și gluconat de zinc, cu efect calmant și hidratant)

- utilizarea unor medicamente conform prescripțiilor și ferirea de infecții.

Alte măsuri care se pot lua pentru a ajuta la gestionarea simptomelor eczemelor sunt vizitele la medici specialiști în tratarea eczemelor, pentru a revizui tratamentul dacă cel prezent nu mai funcționează (medicul poate recomanda corticosteroizi, sub formă de unguente, fototerapie sau imunosupresoare, iar în unele cazuri chiar medicamente biologice) și recunoașterea situațiilor și evenimentelor stresante, pentru a le putea evita sau pentru a le face față folosind tehnici pentru gestionarea stresului (e posibil să ai nevoie de ajutor din partea unui psihoterapeut).

Deși uneori apar mâncărimi, persoanele care se confruntă cu eczemele nu trebuie să zgârie și să frece pielea afectată. Din acest motiv este important ca, imediat după spălarea pielii, să se folosească creme speciale pentru dermatita atopică - unele se pot lua de la farmacie fără prescripție medicală.

De asemenea, e indicat ca persoana afectată să limiteze contactul cu materiale sau substanțe care pot irita pielea. E bine să poarte haine comode, prin care pătrunde aerul și să evite țesăturile care pot da mâncărime și pot irita zonele cu eczeme.

Și alimentația e importantă în gestionarea dermatitei atopice, pentru că unele produse pot declanșa procese inflamatoare și, deci, un episod de eczemă. Pentru a combate inflamația din corp, e bine să se consume des legume și fructe, pește gras (ton, sardine, hering, macrou somon) și alimente fermentate (iaut, varză murată, alte murături). Lactetele, ouăle și nucile susțin inflamația, deci, pentru controlul dermatitei atopice, e indicat să se consume cantități cât mai mici din aceste alimente.

Unii oameni constată că, deși urmează toate recomandările, au parte uneori de acutizări ale eczemei, ceea ce este normal, spun specialiștii, atâta vreme cât nu există un tratament care să trateze definitiv și să vindece această problemă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218